Sneeuw op mijn zonnepanelen, wat nu?

Sneeuw Zonnepanelen

Voor het eerst deze winter werd Vlaanderen onder een sneeuwtapijt bedekt. Dit mag dan wel voor prachtige plaatjes zorgen, maar wat zijn de gevolgen voor uw zonnepanelen?

Uiteraard is een sneeuwlaag nefast voor het rendement van uw zonnepanelen. Daarom stelt de prangende vraag zich of het noodzakelijk is om de sneeuw van uw panelen te verwijderen.

Is het zinvol om na elke sneeuwbui op uw dak te kruipen?

Helaas bestaat er geen pasklaar antwoord. Uiteraard heeft u in een zonnepaneleninstallatie geïnvesteerd om het hele jaar door te kunnen genieten van groene energie. Langs de andere kant wilt u geen overbodige risico’s nemen door op uw (spekglad) dak te kruipen.

Indien er slechts een dun laagje sneeuw ligt dat volgens de weersvoorspellingen snel zal smelten, onderneemt u beter niets. Van zodra de temperatuur toeneemt, zal de sneeuw snel verdwijnen voor de zon. Uw energieverlies zal met andere woorden beperkt zijn.

Wanneer er sprake is van een dik pak sneeuw en het er naar uitziet dat dit geruime tijd zal blijven liggen, bestaat het risico dat uw zonnepanelen een tijdlang geen elektriciteit zullen opwekken. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Lees hieronder welke stappen u best kan ondernemen.

Wat zijn de gevaren?

Bij zware sneeuwval dient u voor uzelf uit te maken of het verstandig is om de sneeuw te trotseren. Het is immers niet zonder gevaar om een besneeuwd glad dak te betreden. Bovendien bestaat het risico dat wanneer u vlijtig met een ijskrabber of bezem aan de slag gaat, u de zonnepanelen beschadigt. Ook het schoonspuiten van uw zonnepanelen (vorming ijslaag) of het gebruik van zout (aantasting dak) zijn absoluut geen goede oplossingen.

Welke middelen zet u in?

Sneeuw Zonnepanelen Ok

Schoonspuiten van uw panelen of gebruik van zout zijn dus absoluut uit den boze. Bezems of ijskrabbers laat u best ook achterwege.

Maar welke middelen zet u dan wel in?

Indien u beslist om uw zonnepanelen zelf sneeuwvrij te maken, kan u best gebruik maken van een aftrekker of van een zachte uitschuifbare dakhark.

Indien u geen risico’s wenst te nemen of u bang bent om uw zonnepanelen te beschadigen, kan u ook een specialist inschakelen.

Wat zijn de gevolgen voor de elektriciteitsproductie van uw zonnepanelen?

Bij lichte sneeuwval zal het rendementsverlies beperkt blijven. Het financiële verlies dat hieraan gekoppeld is weegt echt niet op tegenover de risico’s voor uzelf als persoon alsook voor mogelijke schade aan de zonnepanelen.

Bij zwaardere sneeuwval die langer dan een aantal dagen aanhoudt kan het wel de moeite lonen om de sneeuw te verwijderen. Wees echter voorzichtig en maak gebruik van de hierboven omschreven methoden.

Een reactie achterlaten

Het maximale uit uw zonnepanelen halen? Ontdek onze producten!​

nl_BENederlands (België)