10 tips voor een zorgeloze werking van uw zonnepanelen

Zonnepanelen closeup

10 tips voor een zorgeloze werking van uw zonnepanelen

Wanneer u er voor kiest om zonnepanelen te plaatsen, rekent u uiteraard op een zorgeloze werking tijdens hun volledige levensduur. Wij geven 10 tips om dit te bewerkstelligen.

1) Kies voor kwaliteit

Afbeelding ZP

Kies niet voor de goedkoopste, maar wel voor de beste zonnepanelen. Ten opzichte van andere types bieden monokristallijne panelen volgende voordelen:

– Het hoogste rendement per m²
– De beste kwaliteit silicium
– Minder kans op ‘micro cracks’ (barsten)
– Een bewezen levensduur.

Waak er verder over dat er voldoende bypass diodes aanwezig zijn (6 diodes is beter dan 3). Bypass diodes worden in een zonnepaneel ingebouwd om hotspots door schaduw of kapotte zonnecellen te voorkomen. Hoe meer bypass diodes u in uw zonnepanelen opneemt, hoe beter zij zullen functioneren in schaduwsituaties.

2) Kies voor betrouwbare installateur

Het spreekt voor zich dat u uw zonnepanelen laat installeren door een ervaren professional, die best op voorhand bij u ter plaatse komt voor een opmeting. Vergeet ook zeker niet om een aantal referenties van soortgelijke projecten op te vragen.

3) Kies voor een goede opstelling

Een goede opstelling van uw zonnepanelen ten opzichte van de zon is cruciaal met het oog op een optimale elektriciteitsproductie. Zonnepanelen presteren het best wanneer ze in de richting tussen zuidoost en zuidwest staan opgesteld. Verder levert een helling tussen 20 en 60 graden goede resultaten op.

4) Investeer in een goede omvormer

Omvormer

Aangezien de omvormer een essentieel onderdeel van de zonnepaneleninstallatie is, dient u ook hiervoor in kwaliteit te investeren.

Goede omvormers kennen een levensduur van minstens tien jaar. Transfoloze omvormers bieden een hoger rendement dan omvormers mét transformator. Best opteert u voor een omvormer met een rendement van minstens 97%.

Meer tips in verband met de investering in een omvormer vindt u hier.

5) Zorg voor een goede dimensionering

Bij de aankoop van een PV-installatie is het belangrijk dat de zonnepanelen en de omvormer op elkaar gedimensioneerd worden. Met het oog op een maximaal technisch rendement kiest men best voor een dimensionering van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen van 90% tot 110%. Bij een zonnepaneleninstallatie van 3 kWp betekent dit bijvoorbeeld een omvormer met een vermogen tussen 2,7 en 3,3 kWp. Indien men hier van afwijkt zal het technisch rendement dalen tenzij men batterijen gebruikt. Dit systeem kan interessant zijn om het financieel rendement te optimaliseren, aangezien hierdoor het prosumententarief daalt.

Doorgaans opteert men voor een onderdimensionering van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen. Dit omdat in België de zonnepanelen vrijwel nooit hun piekrendement behalen omwille van niet optimale weersomstandigheden.

6) Monitor en beoordeel voortdurend uw rendement

Mijn iLumen afbeelding klein

Wanneer u investeert in de aankoop van zonnepanelen wenst u uiteraard een maximaal rendement te realiseren. Daarom dient u de prestaties van uw installatie van nabij op te volgen en voortdurend te beoordelen.

Het rendement van uw zonnepaneleninstallatie kan u opvolgen via het gratis online portaal Mijn iLumen. Deze rendementscalculator berekent het theoretische rendement van uw zonnepanelen. Mijn iLumen synchroniseert alle historische data van uw installatie en berekent nadien automatisch en accuraat het rendement. Zo kan u onmiddellijk nagaan of uw installatie optimaal presteert.

7) Reinig (met mate) uw panelen

Reiniging Thumbnail

Een veel gestelde vraag is de frequentie waarop u uw zonnepanelen dient te laten reinigen. De ervaring leert ons dat afhankelijk van de locatie en omgevingsfactoren één reiniging per 1 tot 5 jaar volstaat.

Wanneer u uw zonnepanelen te vaak laat reinigen bestaat het risico op microscopische krassen in de coating, waaraan zich al snel na de reinigingsbeurt vuil zal hechten.

8) Verhoog het rendement en verleng de levensduur van uw panelen

pidbox_mini_outdoor_iso_2

PID of Potential Induced Degradation treedt op bij alle zonnepanelen, vaak zonder dat de eigenaar van de installatie hiervan op de hoogte is. PID houdt in dat de zonnepanelen versneld gaan degraderen. Door onder andere een gebrek aan aarding van de zonnepanelen treedt er een verzwakking op in bepaalde interne contacten.

Het rendementsverlies dat veroorzaakt wordt door Potential Induced Degradation kan men voorkomen door de installatie van een PIDbox.

Dit toestel wordt geplaatst tussen de zonnepanelen en de omvormer en zal de met PID aangetaste zonnecellen herstellen en de levensduur ervan verlengen.

9) Vermijd schaduw

Vermijd koste wat het kost schaduwobjecten die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door dakkapellen, schouwen, bomen,… Is schaduw op uw zonnepanelen onvermijdelijk, sluit dan een aparte MPPT (Maximum Power Point Tracker) aan om het verlies te beperken. Gebeurt dit niet, zal uw installatie onvermijdelijk minder renderen.

10) Jaarlijks nazicht

Laat uw installatie jaarlijks nakijken of doe op zijn minst zelf een visuele ‘check’ ! Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ sluit u vermijdbare permanente schade ten gevolge van bijvoorbeeld natte connectoren, losgekomen schroeven,… uit.  

Meer weten over PID degradatie?

Ontdek wat PID inhoudt en wat u er aan kan doen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Share this post

Comments (6)

 • Verheyen Marc Reply

  Beste
  Mijn installatie werd geplaatst in 2011 door fa. Martens die nu echter niet meer op de markt zijn.
  Ik heb problemen met mijn datalink systeem na installatie van een nieuwe Proximus modem.
  Kan ik hiervoor bij jullie terecht ?

  26 april 2016 at 13:44
  • Thomas van iLumen Reply

   Geachte heer Verheyen,

   Bedankt voor uw reactie. U kan hiervoor zeker bij ons terecht door het contact– of offerteformulier op onze website in te vullen. Nadien zal één van onze medewerkers u zo snel mogelijk contacteren.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke iLumen

   26 april 2016 at 15:04
 • Daniel Reply

  beste

  heb interesse voor zo een box

  14 maart 2016 at 14:11
  • Ilumen Reply

   Beste Daniël,

   Indien u geïnteresseerd bent in de PIDbox, kan u hiervoor volledig vrijblijvend een offerte aanvragen.

   Aarzel niet om me voor bijkomende vragen of opmerkingen te contacteren.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   14 maart 2016 at 14:15
 • Werner Reply

  Beste,

  Wat kost zo een pid box?

  12 maart 2016 at 22:46
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Een PIDbox Mini kost 699 € inclusief installatie en BTW (6%).

   Vriendelijke groet

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   14 maart 2016 at 10:12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *