Installatiefoto Weets
2020 een kanteljaar voor de Vlaamse zonnepanelensector?

Nog tot en met 31 december van dit jaar komen particuliere zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen in aanmerking voor het voordeel van de terugdraaiende teller. Sectororganisatie PV Vlaanderen ziet 2020 dan ook als een kanteljaar.

“Als minister Demir de introductie van de digitale meter voor gezinnen goed begeleidt én de grotere installaties kansen biedt, zal de groei zich mooi verder zetten”, klinkt het in Het Laatste Nieuws. “Anders gaat de sector er in 2021 op achteruit. Om de doelstelling van 2030 te halen, is er een jaarlijkse groei met minstens 300 MW nodig.” In 2019 realiseerde Vlaanderen nog een extra capaciteit van 361 MW.

“Deze cijfers bewijzen dat dat kan. Maar gezinnen die fotovoltaïsche panelen plaatsen, moeten in 2021 nog altijd op een redelijke terugverdientijd kunnen rekenen. Zo kunnen we ook zorgen dat op termijn alle daken vol liggen.”

Procedure Grondwettelijk Hof

Over hoe het vanaf 2021 verder moet heerst er momenteel nog veel onduidelijkheid. De VREG maakte immers een procedure aanhangig bij het Grondwettelijk Hof over de regeling met de terugdraaiende teller.

Feit is dat de Vlaamse regering eind 2020 graag zou afklokken op een totaal geïnstalleerd vermogen van 3.700 MW, waarvoor dit jaar nog zo’n 500 MW aan bijkomende capaciteit aan zonnepanelen nodig is.

Bron: HLN.be, 17 februari 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

  1. @Swerts; ik hoop van harte dat je wens geen gehoor vindt bij de politici. 🙂
    Ik heb in 2011 een PV installatie geplaatst en wil absoluut niet ruilen met de “voordelen” die nu gelden. Dat zou immers – voor mij – een geweldig financieel nadeel zijn. 🙂
    @Verpoorten Frans; de VREG heeft zijn zaak al ingeleid. De termijn van uitspraak is dus niet meer in handen van de VREG maar van de gerechtelijke overheden. De VREG kan dus – net als wij – maar gewoon afwachten tot de molen zijn tijd gehad heeft. 2021 Zou – naar gerechtelijke normen – wel heel vlug zijn.
    En helemaal niets meer is niet helemaal correct. Je hebt nog altijd gratis elektriciteit. Minder is niet gelijk aan niks.

  2. beste Swerts, wij krijgen ook 15 jaar, en die nu nog plaatsen moeten het maar afwachten, zolang de klacht van VREG niet is uitgesproken, weten we niets, en ik denk dat ze daarmee wachten tot begin 2021, en dan hebben allemaal niks meer

  3. Waarom krijgen de mensen die vroeger zonnepanelen geplaatst hebben niet dezelfde voordelen als degene die nu panelen plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS