Site pictogram Ilumen

2020 een kanteljaar voor de Vlaamse zonnepanelensector?

Installatiefoto Weets

Nog tot en met 31 december van dit jaar komen particuliere zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen in aanmerking voor het voordeel van de terugdraaiende teller. Sectororganisatie PV Vlaanderen ziet 2020 dan ook als een kanteljaar.

“Als minister Demir de introductie van de digitale meter voor gezinnen goed begeleidt én de grotere installaties kansen biedt, zal de groei zich mooi verder zetten”, klinkt het in Het Laatste Nieuws. “Anders gaat de sector er in 2021 op achteruit. Om de doelstelling van 2030 te halen, is er een jaarlijkse groei met minstens 300 MW nodig.” In 2019 realiseerde Vlaanderen nog een extra capaciteit van 361 MW.

“Deze cijfers bewijzen dat dat kan. Maar gezinnen die fotovoltaïsche panelen plaatsen, moeten in 2021 nog altijd op een redelijke terugverdientijd kunnen rekenen. Zo kunnen we ook zorgen dat op termijn alle daken vol liggen.”

Procedure Grondwettelijk Hof

Over hoe het vanaf 2021 verder moet heerst er momenteel nog veel onduidelijkheid. De VREG maakte immers een procedure aanhangig bij het Grondwettelijk Hof over de regeling met de terugdraaiende teller.

Feit is dat de Vlaamse regering eind 2020 graag zou afklokken op een totaal geïnstalleerd vermogen van 3.700 MW, waarvoor dit jaar nog zo’n 500 MW aan bijkomende capaciteit aan zonnepanelen nodig is.

Bron: HLN.be, 17 februari 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten