‘3 tot 6 procent rendementsverlies is voldoende om zonnepanelenproject onrendabel te maken’

PID verloop

‘3 tot 6 procent rendementsverlies is voldoende om zonnepanelenproject onrendabel te maken’

Na verloop van tijd krijgen zonnepanelen te maken met rendementsverliezen ten gevolge van Potential Induced Degradation (PID). Dit fenomeen treedt op bij alle zonnepanelen, vaak zonder dat de eigenaar van de installatie hiervan op de hoogte is.

PID kan binnen enkele weken of zelfs dagen na de ingebruikname van de zonnepanelen optreden. PID ontstond in de afgelopen tien jaar met de ontwikkeling van hogere systeemspanningen en niet-geaarde systemen. Het treedt meestal op wanneer het interne elektrische PV-circuit negatief is ten opzichte van de aarde. De combinatie van spanning en vochtigheid kan ervoor zorgen dat natriumionen uit het glas of het celoppervlak, stroombanen maken van het interne elektrische circuit van het zonnepaneel naar het frame en het bevestigingssysteem. Dit vermindert de prestatie van het zonnepaneel omdat sommige van de gegenereerde elektronen van de module verloren gaan aan deze nieuw gevormde stroompaden.

Verliezen > 30%

Volgens het toonaangevende testagentschap PV Evolution Labs (PVEL) kan PID leiden tot rendementsverliezen van meer dan 30%. Uit onderzoek van datzelfde PVEL blijkt echter dat verliezen van 3 tot 6 procent al voldoende zijn om een zonnepanelenproject onrendabel te maken. Gelukkig bestaan er oplossingen om een hoofd te bieden aan het fenomeen PID…

PIDbox

iLumen ontwikkelde de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen verhoogt en hun levensduur verlengt. De gepatenteerde PIDbox heeft een dubbele functie. Enerzijds zal de PIDbox de bestaande rendementsverliezen regenereren. Anderzijds voorkomt het toestel verdere degradatie in de toekomst.

PIDbox Mini indoor

Om inzicht te krijgen in de rendementsverliezen bij uw installatie, ontwikkelde iLumen het rendementsplatform Mijn iLumen. Met deze tool kan u op een eenvoudige manier het rendement van uw zonnepaneleninstallatie monitoren en zo eventuele rendementsverliezen vaststellen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • jos Reply

  wij Stoppen met te investeren̈
  misschien is de Vreg bezig met het
  grondwettelijk hof voor extra kosten
  want ze komen altijd achteraf

  Besluit stoppen met zonnepanelen wat
  je wint geef je nadiën terug aan de
  aandeelhouders enz
  Het onderhoud mag je wel betalen
  bij mij mag je ook gratis leveren

  26 juni 2019 at 15:38
 • Cuvelier Luc Reply

  Ik heb zelf het PID principe toegepast vanaf aug 2016.
  Zie en vergelijk met andere installaties:

  http://www.zonnestroomopbrengst.eu/nl/gijzegem/luc6581/5990/6211.html

  Sedert dan heb ik terug prima rendement.
  PS: ik heb niks te maken met de Firma

  26 juni 2019 at 13:23
 • Jermei Reply

  Zijn er wetenschappelijke PRAKTIJK studies gedaan, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn ?
  Mocht dit zo zijn, waarom worden deze dan niet gebruikt om zulke producten te promoten ?

  26 juni 2019 at 10:30
 • Jean-Pierre Philippe Reply

  De Vlaamse regering zal er wel voor zorgen dat we die 3 tot 6% rendementsverlies hebben en zelfs meer! In andere omringende landen wordt groene energie gesteund om de normen te halen in Belgie doen ze net het omgekeerde en crieeren zo veel mogelijk onzekerheid!

  26 juni 2019 at 09:08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *