zonnepaneel dak
5 fabels over zonnepanelen uitgeklaard

Groene energie wordt steeds populairder en ook als particulier kun je groene energie genereren door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Je ziet ze dan ook vaker en vaker in het straatbeeld. Maar is alles wat er over zonnepanelen gezegd wordt wel waar, of circuleren er ook enkele fabels?

Hebbes.be lijstte de vijf meest voorkomende onwaarheden over zonnepanelen op.

1. Levensduur van tien jaar

Er wordt soms gezegd dat zonnepanelen slechts tien jaar meegaan, maar niets is minder waar. Zonnepanelen kunnen je woning tot 25 jaar van energie voorzien. De garantie op je panelen daarentegen is meestal wel maar tien jaar.

2. Installatiekosten hoger dan rendement

Zonnepanelen installeren is niet meteen goedkoop, maar je verdient deze investering wel degelijk terug. De vraag is alleen na hoeveel tijd? Op je offerte vind je meestal terug hoeveel de verwachte stroomopbrengst is, zodat je zelf kunt uitrekenen hoe lang het duurt vooraleer je je investering eruit haalt.

3. Enkel nieuwe daken

Sommigen beweren dat zonnepanelen enkel op nieuwe daken kunnen worden geïnstalleerd, maar dit is een fabel. Het kan ook op oudere daken, al check je best eerst de staat van je dak om te weten wanneer het aan vervanging toe zal zijn. Indien je dak binnen dit en vijf jaar moet worden vervangen, moeten je zonnepanelen er natuurlijk ook af en dan dien je opnieuw installatiekosten te betalen als je dak klaar is.

4. Belgisch weer

Je hoort wel eens dat het in België niet zonnig genoeg is voor zonnepanelen. Er zijn natuurlijk landen waar het heel wat zonniger is, maar toch kan je in België ook genieten van zonnepanelen. Ze hebben namelijk niet heel de dag lang direct zonlicht nodig om te renderen.

5. Slecht voor het milieu

Zonnepanelen zouden schadelijk zijn voor het milieu omdat ze enorm veel energie vragen bij het fabriceren. Bovendien zijn ze gemaakt van niet-herbruikbaar materiaal. Maar in tegenstelling tot wat er beweerd wordt zijn zonnepanelen wel degelijk goed voor het milieu. Ze zorgen ervoor dat energie natuurlijk wordt opgewekt, je voorkomt de uitstoot van CO2 en je maakt minder gebruik van fossiele brandstoffen.

Bron: Hebbes.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. Kan dit niet op Europees Rechtshof aangeklaagd worden? Dat is de vraag die ik me stel.
  En waarom treft dit de particulier en niet de bedrijven die talrijke hectaren pannelen hebben liggen aan de hoogste certificaten en daardoor het hele systeem hebben ontwricht?

 2. Prima lijst,
  Ik heb nu reeds een aantal jaar zonnepanelen en kan enkel bevestigen.
  Die prosumententax is idd een schande, breken van beloften en bedriegen van diegene die zijn nek uitsteekt door te investeren in clean energy. Dit is echter de fout van onze vorige regeringen die wel graag centen uitdeelden maar bewust de factuur doorstuurt naar de volgende, vergeet turtletax onthou, stevaert erfenis .

 3. Ze hebben de brave Belg weer eens goed geschoren.
  Eerst de mensen een rad voor de ogen draaien met hun certificaten die zogezegd 20/jaar zullen uitbetaald worden wanneer men invessteerd in groene stroom.
  Daarna elk jaar wel één of andere taks die ervoor zorgt dat je allesbehalve gratis stroom hebt.

 4. prosumententaks dat is niets meer dan diefstal, dus de energiebedrijven komen zo op hun jaarlijkse winst van (electr) op ongeveer 600 miljoen euro en dit hebben we te danken aan n-va, bedankt bartje voor het pluimen van de mensen, er zijn ook nieuwe meters die terug draaien, en de oude worden nog massaal gemaakt, wat kan die minister toch liegen

 5. Hallo,
  Waarom legt de verkoper van zonnepanelen te weinig aandacht aan de hoogoplopende kosten van het prosumententarief en andere heffingen, taxen, kosten,toeslagen.????
  Ik verbruikte 154 kwh en betaal voor 2016= 628,44 exclusief btw. Incluis de btw=628+131=759€…
  Voor 2017/2018 nieuwe groepsaankoop ichoosr berekent men 799,95€ !!! voor die 154 kWh.
  Mijn zonnepanelen leveren +- 3500kWh=gratis
  Daarbij hebben de meteropnemers bijna een maand speelruimte om de meterstand op te schrijven. We streven naar een nul verbruik maar dat wordt alzo bemoeilijkt.!!!
  Toch maar eens goed rekenen vooraleer zonnepanelen te leggen.

 6. Dank voor de toezending van de fabeltjeskrant over de zonnepanelen en de doorprikking van enkele fabeltjes.
  Wat echter wek een fabeltje is: met zonnepanelen 20 jaar gratis elektriciteit. Dat is hetgeen men vindt in heel wat publicitaire boodschappen voor zonnepanelen.
  Ik heb een nettoverbruik van 463 kWh én een energierekening van 784,37 euro (BTW inclusief)!
  De prosumententaks heeft het voordeel zwaar gehypothekeerd.
  Gelukkig geniet ik nog een premie van 230 euro x 4,5 per jaar. Dat voordeel is door deze taks ongeveer gehalveerd.
  Dan ook nog de energietaks, de afschaffing van de vrijstelling… heeft de energiefactuur erg de hoogte in gejaagd.
  Maar ’20 jaar gratis elektriciteit’ dat is een leugen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS