digitale meter
55.000 eigenaren zonnepanelen overwegen rechtszaak tegen Vlaamse overheid

55.000 eigenaren van zonnepanelen die zich verenigd hebben via Facebook overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de Vlaamse regering vanwege het verdwijnen van de terugdraaiende teller.

Het Grondwettelijk Hof heeft op 14 januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. ​

Beloofd

En dat besluit is de 55.000 eigenaren in het verkeerde keelgat geschoten: ‘Nochtans beloofde de overheid tot omstreeks 2016 dat de eigenaars van zonnepanelen konden blijven beroep doen op een terugdraaiende elektriciteitsmeter, en vanaf circa 2017 werd dit nog beloofd voor een periode van 15 jaar na installatie.  Ook in 2020 heeft de Vlaamse overheid dit nog beloofd. Het Grondwettelijk Hof heeft niet alleen de eigenaars van zonnepanelen geviseerd: Door het arrest van dit hof blijkt weeral dat Vlamingen minder rechten hebben dan inwoners van Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  In die regio’s belooft de overheid nog steeds dat de elektriciteitsmeters zullen blijven terugdraaien’, aldus de zonnepaneeleigenaren in een gezamenlijke verklaring.

Koud douche

‘Dit maakt dat iedereen, die vóór 14 januari 2021 de afweging gemaakt heeft of zonnepanelen renderen of niet, en hoeveel het rendement bedraagt, een koude douche gekregen heeft’, vervolgen zij. ‘Het feit dat mensen met oudere installaties de installatie in sommige gevallen al hebben terugverdiend of niet, doet niets ter zake.  Wat beloofd is, is beloofd.’

Dat de Vlamingen deze keer ‘niet als lammetjes naar de slachtbank gaan’ zal volgens de leden van de Facebookgroep binnenkort duidelijk worden. ‘In deze groep gaan we voor legale acties: geen oproepen voor betogingen tijdens coronatijd, geen oproepen om overheidsdiensten en politici te bombarderen met e-mails of telefoons, geen haatberichten tegenover politici. Deze groep heeft als eerste gekozen voor de advocaten Annick Fret en Stijn Verbist. Andere groepen hebben deze keuze gevolgd, wat we alleen maar kunnen toejuichen.’

Fret en Verbist zullen in de komende periode de slaagkans van een aansprakelijkheidsvordering tegen de Vlaamse overheid onderzoeken, waarna besloten wordt over het opstarten van de juridische procedure.

Bron: Solarmagazine.nl, 1 februari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

24 reacties

 1. Ilumen ik lees jullie woorden nog van begin vorig jaar op mijn reactie dat het grondwettelijk die terugdraaiende teller ging teniet doen, jullie reactie was er zijn er veel teveel die daar in zijn meegegaan dat kunnen ze niet maken! En terecht, daarom dat er nu zoveel zijn die er met adv Verbist en Tom Demeester in proces gegaan zijn, waaronder wij natuurlijk ook, jullie zijn een bedrijf wat mee vooruit wil in hernieuwbare energie en dan wordt dit hele gebeuren door de politiek de grond ingeboord, als bedrijf zouden jullie een hele steun kunnen zijn voor al de gedupeerden waaronder jullie ook behoren!

 2. Nog een vuile truc en diefstal is de afrekening beginnen tellen van de voorgaande meterdoorgave i.p.v. de voorgaande meterpiek !
  En dit met een oude analoge terugdraaiende meter.
  In 2018 zonnepanelen geplaatst en de meterstand doorgegeven van= 21.412 kWh.
  In 2019 teveel geproduceerd en een meterstand moeten doorgeven van= 19.532 kWH
  De leverancier heeft dus 21.412 – 19.532 = 1880 kWh verkocht aan de gebuur.
  Dit met de volle winst daar hij geen vermogen heeft moeten kopen of maken.
  In 2020 de meterstand moeten doorgeven van= 21.584 kWH
  Een Afrekening gekregen van ! 21.584 – 19.532 = 2.052 kWh of 303€ !!
  De leverancier mag een 2e keer zijn zakken vullen.
  Daar ik eigenlijk gedurende de 2 jaar slechts 21.584 – 21.412 = 172 kWh van hun verbruikt heb, gerekend van de laatste piek!

  Dus iemand die 5 jaar teveel produceert zal alles gratis afgeven aan de producent en als hij op het 6e jaar iets verbruikt door een slechte zomer en een harde winter zal hij de volle pot betalen !

 3. Rechtszaak?
  Prima idee: ” I’m in”.
  Maar pak dan ineens in de discussie mee:
  Afschaffing nacht/weekendtarief.
  Afschaffing exclusief nachttarief.
  Boetes capaciteitsmeting.
  “Mits eerlijke compensaties” van deze meerkosten .
  En dit gelijk voor alle tot eind 2020 bestaande zonnepaneeleigenaars van Vlaanderen, Wallonie en Brussel/ Bruxelles, ( zonder onderscheid!!!!!!).
  m.h.o.

  1. Ik zit niet op facebook.
   Ik heb wel al mijn naam & gegevens doorgeven aan Tom De Meester, Energiespecialist PVDA, Vlaams parlementslid. Op 27/1 schreef hij : meer dan 10.000 eigenaars van zonnepanelen stellen, net als jij, de Vlaamse regering in gebreke.
   Ik hoop dat die 55.000 geen 2e groep zijn want alleen gebundeld kunnen we “misschien” iets veranderen en terugkeren naar de beloftes waarop de meerderheid bereid was om mee te investeren in groene energie.

 4. Grondwettelijk hof is onbekwaam als
  je kijkt nr de gewestverschillen
  Ontslag geven voor deze dikbetaalde leden
  Wat een apenland
  Wij doen alvast mee tegen dat gepruts

 5. Grondwettelijk hof moet eens naar gelijkheids-principe kijken.
  Waarom moet iemand met zonnepanelen en digitale teller meer betalen dan iemand met zonnepanelen en een analoge teller.
  Zolang niet iedereen op digitaal zit moet iedereen gelijk zijn en moet ook voor digitale teller eigenaars terugdraaien blijven bestaan
  PS: waar kunnen we ons aansluiten bij de groep van 55000

 6. Ik ook. Het zou zeer fijn zijn als I lumen hier een link plaatst waar men kan aansluiten.
  Kiezen ze mede de kant van de zonnepanelen inversteerders.

 7. Kunnen mensen die geen Facebook hebben zich aansluiten en te weten komen waar men wat moet doen met betrekking tot aansluiten, kosten, verantwoordelijkheid, praatgoep, kapitaal die hiervoor dient opgehaald te worden, …

 8. Befgrijpen wie begrijpen kan, het grondwettelijk hof, de rechtbank die staat voor de toepassing van de grondwet, zelfs dat is in dit apenland niet meer waar, in de grondwet staat namelijk, voor zij die het zouden vergeten zijn, iedere Belg is gelijk voor de wet. Hier is bewezen dat niet meer waar is, Vlamingen minder rechten hebben dan inwoners van Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en anderzijds zij die nog een analoge meter hebben, vallen niet onder die regel, Vlaanderen heeft zelfs een voorstel om de uitrol digitale meter uit te stellen tot 2025, over gelijkheid gesproken een grote schande is het, zelfs het hoogste rechtsapparaat is niet meer recht maar krom, afschaven terug draaiende meter, eigenlijk niet, dat is sowieso de afspraak niet , maar als het dan toch moet, pas als alle zonnepaneel eigenaars een digitale meter hebben en dan voor iedereen in België.

  1. Jean dan heb je het nog niet over het capaciteitstarief wat ze volgend jaar willen invoeren, dit is ook voor mensen die geen zonnepanelen hebben, kook de soep en de patatten en het vlees tegelijk op het inductievuur, als je dit slechts 1x per maand doet zit je snel aan een kwartierpiek van 6kw, doe je dit 12 maanden 1 kwartier zal je een zware eindafrekening krijgen, ze willen dat je meegaat met de moderne technologie, warmtepomp, EV …… maar ze doen er alles aan om te boycotten, een EV heeft op 1 fase met wallbox al 7,4 kw nodig

  1. Fluvius heeft dit ook schriftelijk beloofd bij de installatie van de digitale meter!
   Ik wil eventueel ook participeren bij de groep van 55000….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS