iLubat batterijopslag iLumen
7 procent particuliere zonnepaneleninstallaties in Europa uitgerust met batterij

Vandaag is zeven procent van de residentiële zonnepaneleninstallaties in Europa aangesloten op een thuisbatterij. Dat blijkt uit de eerste editie van de European Market Outlook for Residential Battery Storage van SolarPower Europe.

“Plaatsen we de markt voor residentiële batterijen in perspectief met zonne-energie, dan is ongeveer 7 procent van de residentiële PV-systemen uitgerust met een thuisbatterij”, schrijven de onderzoekers. “Alhoewel het percentage stijgt, is het onbenutte marktpotentieel voor batterijopslagsystemen gigantisch, vooral wanneer we rekening houden met het feit dat meer dan 90 procent van de Europese gebouwen nog steeds geen zonnepanelen heeft.”

Coronacrisis

De grootste afzetmarkt voor batterijen in Europa is Duitsland, met 496 MWh aan verkopen, gevolgd door Italië (89 MWh) en het Verenigd Koninkrijk (38 MWh). Ondanks de coronacrisis zet de groei van de verkoop van thuisbatterijen zich in 2020 gewoon verder, al is er wel sprake van een vertraging. Vermoedelijk zal het geïnstalleerd vermogen dit jaar daardoor met 810 MWh toenemen, waarna in 2021 de groei zal versnellen.

SolarPower Europe heeft diverse groeiscenario’s ontwikkeld, waarbij in het medium-scenario in 2022 voor het eerst meer dan 1 gigawattuur aan thuisbatterijen in 1 kalenderjaar geïnstalleerd zal worden. In 2024 zal de totaal geïnstalleerde hoeveelheid thuisbatterijen 7,2 gigawattuur bedragen.

Batterijopslag evolutieOnonderbroken energievoorziening

Raffaele Rossi, coördinator bij SolarPower Europe en co-auteur van het rapport: “In een 100 procent hernieuwbaar energiesysteem wordt elektriciteitsopslag cruciaal bij het leveren van een ononderbroken energievoorziening. Om dit te bereiken, moet het geïnstalleerde gedistribueerde energieopslagvermogen groeien tot 900 gigawattuur in 2030 en 1.600 gigawattuur in 2050, een enorme groei ten opzichte van het huidige niveau. Europese en nationale beleidsmakers zouden dit enorme potentieel moeten erkennen en gedistribueerde opslag moeten promoten in hun energie- en klimaatplannen.”

Bron: Solarmagazine.nl, 2 oktober 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. 7% batterijopslag in heel europa waw, Hoeveel in Vlaanderen??????? Al die regeltjes van de Vreg en de ministers, huidige en voorgaande hebben goed hun best gedaan met hun regeltjes om de particulier te straffen voor hun investeringen in plaats van te belonen met als gevolg dat ze nu verkondigen dat ze de klimaatdoelstellingen niet kunnen halen. Men zou zot moeten zijn om hier nog in te investeren. Ze belonen de bedrijven als ze investeren in hernieuwbare energie en geven er nog subsidies bovenop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS