zonnepanelen dak stockbeeld
72% Vlaamse nieuwbouwwoningen uitgerust met zonnepanelen

Het Vlaams Energieagentschap publiceerde onlangs een rapport over de EPB-aangiften van woongebouwen van januari 2006 tot en met 31 december 2019.

Uit het rapport blijkt dat de sector maar liefst 5 jaar voorloopt op de Europese doelstelling om vanaf 2021 enkel BEN (bijna-energieneutrale gebouwen) te bouwen.

Eengezinswoningen scoren sinds 2006 gevoelig beter dan de opgelegde eisen. In 2018 was 80% van de nieuwe eengezinswoningen reeds BEN.

Aandeel hernieuwbare energie

Hiernaast heeft de invoering van een verplicht aandeel hernieuwbare energie in 2014 een grote impact gehad. In 2018 koos men in maar liefst 95% van de nieuwe woongebouwen voor hernieuwbare energie en dus niet voor het alternatief met een 10% strenger E-peil.

In 72% van de ingediende aangiften is voor aanvraagjaar 2017 gekozen voor zonnepanelen, al dan niet in combinatie met een warmtepomp (20%) of zonneboiler (2%). Zonnepanelen blijven met andere woorden de meest populaire techniek voor hernieuwbare energie in de woningbouw.

Ingrijpende Energetische Renovaties

Ook bij ingrijpende energetische renovaties (IER) is, sinds 2017, een minimumaandeel aan hernieuwbare energie verplicht. Uit de ingediende aangiften voor aanvraagjaar 2017 koos 30% voor zonnepanelen, 11% voor een warmtepomp en 3% voor een zonneboiler.

Bron: Techlink.Be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Wie gaat dat allemaal nog kunnen betalen al die nieuwe regeltjes.Mooi op papier .

    Je moet maar een woning hebben dat eenzijdig op de erfgoedlijst geplaatst is dan kan je het helemaal vergeten.

    Dat er na de corona maar vlug wat regeltjes wegvallen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS