Andries Joey Getuigenis
83 procent Vlaamse eigenaren zonnepanelen vroeg retroactieve investeringspremie aan

58.393 eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen met een digitale meter hebben de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aangevraagd. Dat meldt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Sinds 20 juli kunnen zonnepaneeleigenaren via het premieloket van Fluvius de investeringspremie aanvragen die maximaal 4.360 euro bedraagt.

43.163 aanvragen goedgekeurd

Inmiddels zijn 43.163 aanvragen goedgekeurd en 24.049 retroactieve investeringspremies zijn door het VEKA uitbetaald, binnen de 14 dagen na de goedkeuring van de premieaanvraag door Fluvius. Het gaat om een totaalbedrag van 35,5 miljoen euro.
Het gemiddelde premiebedrag bedraagt 1.478 euro. Momenteel zijn er, afgerond, 70.000 eigenaren van zonnepanelen die al over een digitale meter beschikken en in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie. 83 procent van hen heeft de retroactieve premie al aangevraagd.

Warmtepompen

​Vlamingen met zonnepanelen en een digitale meter hebben tot en met 18 januari 2022 de tijd om de retroactieve investeringspremie aan te vragen. Heeft men nog een klassieke meter en wil men een digitale meter, dan heeft men na de plaatsing van de digitale meter 6 maanden de tijd om de premie aan te vragen.

Vlamingen die vóór 2021 zonnepanelen hebben geplaatst en vóór 28 februari 2021 een warmtepomp hebben geïnstalleerd en een digitale meter hebben, komen in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen. Zij hebben tot en met 31 maart 2022 de tijd om de aanvraag in te dienen. De elektrische warmtepomp moet in gebruik zijn als hoofdverwarming en voor de aanvraag heeft men een bewijsstuk nodig dat de plaatsing van de warmtepomp en de datum van de indienstname bewijst.

Bron: Solarmagazine.nl, 4 oktober 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

4 reacties

  1. Guy, ik ben in hetzelfde schuitje ziek volgens onze knappe regering . Ik heb 4 installaties geplaatst met tussen pose gelukkig heb ik voor mijn 2 eerste wel nog groene stroom certificaten anders was het hek helemaal van de dam. Met de warmtepompen is het ook weer zoiets achteraf komt men met regelingen om ons te sussen. In 2018 heb ik een warmtepomp boiler geplaatst en toen ik de premie vroeg kreeg ik als antwoord : alleen is die voor hoofdverwarming. Nu geeft men er wel een.

  2. Deze zonnepaneel investeerders vragen deze premie aan omdat ze ondertussen zeer goed beseffen dat ze door de overheid bedrogen zijn en niet veel meer moeten verwachten vanwege onze Vlaamse overheid. Er werd hun immers 15 j. lang een terugdraaiende teller verrekening beloofd. De retroactieve premie is beschamend laag in vergelijking met wat beloofd werd. Wie de premie aanvaard kan later niet meer procederen en het bedrog aanklagen. Dit laatste is vooral voor de Vlaamse overheid een opsteker, daar was het vooral om te doen. Voor de Vlaamse overheid is het niet iets om erg trots op te zijn, hopelijk beseffen ze dat daar zelf ook.

  3. Ik krijg niks voor mijn installatie van 2020, want ik had al een andere kleine installatie van vroeger op hetzelfde adres. Investering nooit terugverdiend nu dankzij verplichte digitale meter, lage injectietarieven en ook geen premie. Merci regering, want dit staat gelijk met diefstal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS