95 procent Vlaamse woningen moet tegen 2050 gerenoveerd worden

EPB

95 procent Vlaamse woningen moet tegen 2050 gerenoveerd worden

Wie dacht zijn woning intussen voldoende te hebben geïsoleerd, is eraan voor de moeite. 95 procent van de woningen in Vlaanderen is nog altijd onvoldoende energiezuinig. Experts waarschuwen bovendien dat eigenaars die niet in gang schieten hun huis straks nog amper aan de straatstenen kwijt geraken.

De voorbije jaren was het isoleren van je woning – vooral dan om de energiefactuur gevoelig te laten dalen – haast een volkssport geworden in Vlaanderen, denk bijvoorbeeld aan het leggen van dakisolatie. Maar het interuniversitaire onderzoeksteam Steunpunt Wonen dringt er in een rapport op aan dat isoleren als het ware nog zeker 30 jaar een volkssport moet blijven. Want tegen 2050 moeten in principe alle Vlaamse woningen even energiezuinig zijn als een woning die vandaag volgens de regels van de kunst wordt gebouwd. Zo luidt althans de doelstelling van het Vlaamse Renovatiepact 2050. Maar om daarin te slagen, is er nog een bijzonder lange weg af te leggen.

Stevige prijs per huishouden

Zo rekenden de onderzoekers uit dat amper de helft van alle woningen in Vlaanderen op dit moment gevel- of vloerisolatie heeft. 80 procent beschikt niet over hoogrendementsglas en de helft heeft geen energiezuinige verwarmingsketel. De onderzoekers rekenden ook uit wat zo’n energetische renovatie u gaat kosten: gemiddeld zo’n 40.000 à 43.000 euro.

Renovatiewerken woning okOf de Vlaming zin heeft om nog extra te isoleren, moet nog blijken. Op dit moment zijn er trouwens geen sancties voorzien voor wie tegen 2050 de norm niet haalt. Experts waarschuwen echter dat onder andere de financiële sector de energiezuinigheid van woningen steeds belangrijker inschat. “Eigenaars die qua isolatie en energiezuinigheid de komende jaren bij de pakken blijven zitten, zullen het straks almaar moeilijker hebben om hun woning te verkopen, of riskeren te moeten verkopen voor een lagere prijs”, zegt ook Benjamin Clarysse, energie-expert bij de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Zo krijgen huizenkopers sinds kort via het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC) een duidelijk zicht op welke werken nog nodig zijn om aan de 2050-doelstelling te voldoen, met daarbij ook een schatting van de kostprijs.

Te weinig vaklui

Wie duizelt van de bedragen die nog nodig zijn om zijn of haar huis tegen 2050 voldoende energiezuinig te maken: de Vlaamse regering bekijkt een “interessant SP.A-voorstel”, aldus minister van Wonen Zuhal Demir (N-VA), om deze werken te laten voorfinancieren via energienetbeheerder Fluvius. Je betaalt dan de kosten geleidelijk terug via je energiefactuur.

Opmerkelijk: de bouwsector vreest die enorme hoeveelheid isolatie- en renovatiewerken niet aan te kunnen, onder meer door een gebrek aan vaklui. Sectorfederatie Bouwunie riep de Vlaamse regering gisteren op toe te laten dat in de bouw freelancers worden ingezet. Bouwunie dringt ook aan op een subsidiesysteem dat huiseigenaars die snel in actie schieten bevoordeelt, “om zo te vermijden dat het werkvolume te hoog oploopt naarmate de einddatum nadert.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • Leo Reply

  Waarom zou ik renoveren, als ik dit optel zou me dat 173000 € kosten. En ik betaal daar tegenover maar 70€ gas per maand. Voor dat bedrag kan ik 200 jaar verwarmen. Voor de dakisolatie van 16000€ verwarm ik al 20 jaar. Ik ben al met pensioen. Zal mijn geld wel elders aan opdoen.

  19 februari 2020 at 13:03
 • MVDB Reply

  Al die investeringen!! Als gepensioneerde met een modaal pensioen is dat gewoonweg onmogelijk!
  Zelfs met een formule dat Fluvius dit zou voorschieten, hetgeen ze met gepensioneerden hoogstwaarschijlijk niet zien zitten! Daarbovenop houd men bij staat absolouut geen rekening met gepensioneerden. Wij worden even hard gepluimd! Totaal gebrek aan beleid! Wetten maken op buikgevoel ipv wetenschappelijk onderbouwd, en inderdaad als het kalf verdronken in de vlucht nemen naar een NOG BETER betaald postje bij Europa! Ze kunnen er fier op zijn! Ze zijn totaal hun MISSION STATEMENT VERGETEN: Een beleid uitwerken en implementeren in dienst van het welzijn van de burgers! Het is overduidelijk dat dit land gewoonweg FAILLIET is!

  19 februari 2020 at 12:17
 • Jos Reply

  Opletten met de beloftes van energieministers ,daar hebben we de laatste jaren onze buik van vol met al die leugens zie maar naar de 20 jaar zonnepanelen met terugdraaiende teller .
  Eerst SPA ,dan VLD en nu NVA ??

  Politiekers zijn een slechte partner nu en later ,ze vergeten vlug en stappen door naar Europa
  monum
  Wat met de woningen die men zomaar eenzijdig op de erfgoedlijst zet ,wie gaat dat betalen ??NVA ?

  19 februari 2020 at 11:54

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *