95 procent Vlaamse woningen moet tegen 2050 gerenoveerd worden

EPB

95 procent Vlaamse woningen moet tegen 2050 gerenoveerd worden

Wie dacht zijn woning intussen voldoende te hebben geïsoleerd, is eraan voor de moeite. 95 procent van de woningen in Vlaanderen is nog altijd onvoldoende energiezuinig. Experts waarschuwen bovendien dat eigenaars die niet in gang schieten hun huis straks nog amper aan de straatstenen kwijt geraken.

De voorbije jaren was het isoleren van je woning – vooral dan om de energiefactuur gevoelig te laten dalen – haast een volkssport geworden in Vlaanderen, denk bijvoorbeeld aan het leggen van dakisolatie. Maar het interuniversitaire onderzoeksteam Steunpunt Wonen dringt er in een rapport op aan dat isoleren als het ware nog zeker 30 jaar een volkssport moet blijven. Want tegen 2050 moeten in principe alle Vlaamse woningen even energiezuinig zijn als een woning die vandaag volgens de regels van de kunst wordt gebouwd. Zo luidt althans de doelstelling van het Vlaamse Renovatiepact 2050. Maar om daarin te slagen, is er nog een bijzonder lange weg af te leggen.

Stevige prijs per huishouden

Zo rekenden de onderzoekers uit dat amper de helft van alle woningen in Vlaanderen op dit moment gevel- of vloerisolatie heeft. 80 procent beschikt niet over hoogrendementsglas en de helft heeft geen energiezuinige verwarmingsketel. De onderzoekers rekenden ook uit wat zo’n energetische renovatie u gaat kosten: gemiddeld zo’n 40.000 à 43.000 euro.

Renovatiewerken woning okOf de Vlaming zin heeft om nog extra te isoleren, moet nog blijken. Op dit moment zijn er trouwens geen sancties voorzien voor wie tegen 2050 de norm niet haalt. Experts waarschuwen echter dat onder andere de financiële sector de energiezuinigheid van woningen steeds belangrijker inschat. “Eigenaars die qua isolatie en energiezuinigheid de komende jaren bij de pakken blijven zitten, zullen het straks almaar moeilijker hebben om hun woning te verkopen, of riskeren te moeten verkopen voor een lagere prijs”, zegt ook Benjamin Clarysse, energie-expert bij de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Zo krijgen huizenkopers sinds kort via het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC) een duidelijk zicht op welke werken nog nodig zijn om aan de 2050-doelstelling te voldoen, met daarbij ook een schatting van de kostprijs.

Te weinig vaklui

Wie duizelt van de bedragen die nog nodig zijn om zijn of haar huis tegen 2050 voldoende energiezuinig te maken: de Vlaamse regering bekijkt een “interessant SP.A-voorstel”, aldus minister van Wonen Zuhal Demir (N-VA), om deze werken te laten voorfinancieren via energienetbeheerder Fluvius. Je betaalt dan de kosten geleidelijk terug via je energiefactuur.

Opmerkelijk: de bouwsector vreest die enorme hoeveelheid isolatie- en renovatiewerken niet aan te kunnen, onder meer door een gebrek aan vaklui. Sectorfederatie Bouwunie riep de Vlaamse regering gisteren op toe te laten dat in de bouw freelancers worden ingezet. Bouwunie dringt ook aan op een subsidiesysteem dat huiseigenaars die snel in actie schieten bevoordeelt, “om zo te vermijden dat het werkvolume te hoog oploopt naarmate de einddatum nadert.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (6)

 • Vrijders Dirk Reply

  Ik heb een vrijstaand huis en verwarm uitsluitend met gas. wij houden de binnentemperatuur op ongeveer 21°. Als isolatie hebben wij hoogrendementsglas (geplaatst in 2009), dakisolatie (zelf geplaatst tussen het zoldergebinte) en in de spouwmuur zit 6cm rotswol sinds het bouwjaar 1974. Vorig jaar bedroeg mijn gasrekening €320,63. Aan de huidige prijs kan ik 538 jaar verwarmen zonder bijkomende isolatie. Ik kan natuurlijk nog meer isoleren maar rekening houdend met de (economische) wet van de verminderende meeropbrengsten zou dit economisch niet meer verantwoord zijn. Qua klimaat maatregelen blijkt men steeds meer dogmatisch te denken en niet langer rekening te houden met kostenefficiëntie. Overmatig isoleren zou voor het milieu slechter kunnen zijn dan juist voldoende isoleren, want men moet ook rekening houden met de belasting van het milieu voor het vervaardigen en transport van het isolatiemateriaal en het afbreken van nog bruikbare gebouwen om ze te vervangen door super geïsoleerde gebouwen. Ik ben milieu- en klimaatbewust maar dring er wel op aan de economische efficiëntie -ook op milieuvlak- in acht te nemen

  19 februari 2020 at 16:06
 • Van Bosch Erik Reply

  ik ben gepensioneerd dus ga zeker geen kosten doen waar ik 50 jaar of meer overdoe om ze terug te winnen, voor onze dik betaalde politiekers is dit geen probleem die weten met hun centen geen blijf maar de gewone mens das iets anders! en er is nog gas voor minstens 100jaar, in Indie of Bangladesch zijn ze er niet mee bezig, en daar leven bijna 2miljard mensen men moet het globaal zien anders help het niets

  19 februari 2020 at 14:45
 • Leo Reply

  Waarom zou ik renoveren, als ik dit optel zou me dat 173000 € kosten. En ik betaal daar tegenover maar 70€ gas per maand. Voor dat bedrag kan ik 200 jaar verwarmen. Voor de dakisolatie van 16000€ verwarm ik al 20 jaar. Ik ben al met pensioen. Zal mijn geld wel elders aan opdoen.

  19 februari 2020 at 13:03
  • JeanD Reply

   Beste Leo. 173000 € lijkt me veel. Op de bouwbeurs heb ik een richtprijs van 150 € / m2 gekregen voor isoleren via de binnenkant van een woning volledig afgewerkt. Dus dat kan tot 30000€ oplopen voor isolatie. Reken dan 12000€ voor een grote zonnepaneelinstallatie en tss 12000 € en 45000€ voor een warmtepomp (gewoon tot geothermisch) Alles samen tss 54000 en Max 97000€ te verminderen met een habbekrats subsidies om een energieneutrale woning te bekomen. Als je die som niet liggen hebt als gepensioneerde dan kan je onmogelijk zelf uw huis energiezuinig maken. Zelfs al zou je 2000€ per jaar kunnen uitsparen aan gas en electriciteit dan nog is uw investering pas na 27 tot 48 jaar terugbetaald.
   Als je huis na bvb 10 jaar verkocht wordt zal die een meerwaarde hebben tgv de lage EPC waarde. Na 10 jaar heb je dan 20000€ uitgespaard en moet de meerwaarde = 34000 tot 77000€ Zijn om een 0 operatie te hebben. Op die manier wordt uw investering volledig terugbetaald op 10 jaar. Als je dus over geld beschikt en niet van plan bent om in uw huis te blijven wonen kan het rendabel zijn afhankelijk van de verkoopprijs die je krijgt. In het andere geval wordt het nooit rendabel tenzij je heel erg jong bent.

   19 februari 2020 at 14:02
 • MVDB Reply

  Al die investeringen!! Als gepensioneerde met een modaal pensioen is dat gewoonweg onmogelijk!
  Zelfs met een formule dat Fluvius dit zou voorschieten, hetgeen ze met gepensioneerden hoogstwaarschijlijk niet zien zitten! Daarbovenop houd men bij staat absolouut geen rekening met gepensioneerden. Wij worden even hard gepluimd! Totaal gebrek aan beleid! Wetten maken op buikgevoel ipv wetenschappelijk onderbouwd, en inderdaad als het kalf verdronken in de vlucht nemen naar een NOG BETER betaald postje bij Europa! Ze kunnen er fier op zijn! Ze zijn totaal hun MISSION STATEMENT VERGETEN: Een beleid uitwerken en implementeren in dienst van het welzijn van de burgers! Het is overduidelijk dat dit land gewoonweg FAILLIET is!

  19 februari 2020 at 12:17
 • Jos Reply

  Opletten met de beloftes van energieministers ,daar hebben we de laatste jaren onze buik van vol met al die leugens zie maar naar de 20 jaar zonnepanelen met terugdraaiende teller .
  Eerst SPA ,dan VLD en nu NVA ??

  Politiekers zijn een slechte partner nu en later ,ze vergeten vlug en stappen door naar Europa
  monum
  Wat met de woningen die men zomaar eenzijdig op de erfgoedlijst zet ,wie gaat dat betalen ??NVA ?

  19 februari 2020 at 11:54

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *