99% nieuwe zonnepanelen bij particulieren maar inhaalbeweging bij bedrijven

MAST zonnepanelenwand

99% nieuwe zonnepanelen bij particulieren maar inhaalbeweging bij bedrijven

99 procent van de zonnepanelenprojecten die in 2018 gerealiseerd werden, vond plaats bij eengezinswoningen. Nochtans zijn bedrijven en de openbare sector aan een inhaalbeweging begonnen.

“Van het nieuw geplaatst vermogen werd 85 procent bij particulieren geplaatst”, weet Véronique Vens van het Vlaams Energie Agentschap (VEA). “Tegelijkertijd zien we inhaalbewegingen bij bedrijven en openbare gebouwen. Afgelopen kalenderjaar zijn er 53 grote projecten gerealiseerd met een totaalvermogen van 34 megawattpiek. Dat is een verdubbeling qua vermogen ten opzichte van het jaar ervoor.”

Tenders

Lorenzo Van de Pol, politiek adviseur van Vlaams energieminister Lydia Peeters, verwacht dat de nieuwe regering initiatieven gaat nemen om grote zonnepanelenprojecten opnieuw aantrekkelijker te maken. “We zijn op het punt gekomen dat het ondersteuningsmechanisme voor grote PV-systemen volledig hervormd gaat worden”, weet Van de Pol. “Mijn persoonlijke mening – ik weet niet of dat ook de mening van het nieuwe kabinet is – is dat er absoluut tenders ingevoerd moeten worden.”

“In de voorbije periode zijn soortgelijke tenders voor windenergie zeer succesvol gebleken. Ook in het buitenland functioneren dergelijke systemen goed. Door via tenders zekerheid te creëren, gaat dit marktsegment forse groei bewerkstelligen richting het jaar 2030 en is er misschien vanaf 2025 of 2026 zelfs geen financiële ondersteuning meer nodig.”

Bron: Solar Magazine, juni 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (2)

 • Paul Reply

  Dat zijn mensen die ook bedrogen of misleid zullen zijn en geen 20 jaar een terugdraaiende
  teller zullen hebben.
  Gelukkig is er in Oostende wind ,daar kan de VLD windmolens promoten en kan de VREG met hun gepruts
  ook de teveel geleverde KW’s gratis op het net zetten en doen dat ze blind zijn .

  28 augustus 2019 at 09:38
  • verpoorten frans Reply

   bij het plaatsen van mijn zonnepanelen, heb ik een overeenkomst met VREG, een terugdraaien teller voor onbepaalde duur, daar is geen sprake van 15 jaar en zeker niet van een digitale meter

   28 augustus 2019 at 14:25

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *