Akkoord over fusie netbeheerders Eandis en Infrax

Akkoord over fusie netbeheerders Eandis en Infrax

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de fusie van Eandis en Infrax en over een beursgang van de eengemaakte netbeheerder. De eengemaakte netbeheerder zou Fluvius heten.

Begin vorige maand kondigden voorzitters Piet Buyse (Eandis) en Wim Dries (Infrax) al aan dat de twee Vlaamse ­intergemeentelijke bedrijven die de elektriciteits- en gasnetten beheren en onderhouden, samengevoegd zouden worden. Volgens Buyse en Dries zou de samenvoeging jaarlijks minstens 100 miljoen euro aan kosten­besparingen opleveren en kan de stroomfactuur op die manier met minstens drie procent dalen.

Beursgang

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein was een fusie genegen. Tommelein wilde private investeerders bovendien de kans geven om mee aandeelhouder te worden via een beursgang. Over die beursgang bereikte de Vlaamse regering vanmiddag dus ook een akkoord.

Doel van de fusie is om er voor te zorgen dat er op Vlaams niveau nog maar één werkmaatschappij met duidelijk afgelijnde taken overblijft De belangrijkste opdracht is uiteraard het beheer, het onderhoud en de investeringen in het netwerk. Daarnaast is de maatschappij ook bevoegd voor energiepremies, de aanmelding van wie zelf energie opwekt, de energiemeters en het databeheer.

‘Al de rest, zoals de installatie van laadpalen of de verkoop van extra opties bij digitale meters, moet worden overgelaten aan de privé’, zegt Tommelein.

Bron: De Standaard, 5 mei 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (2)

  • Ed. Reply

    Eigen komt men door de fusie van Eandis en Infrax terug tot het distributie net van Electrabel, met dat verschil dat het ons allemaal een pak geld gekost heeft. Dat de klant nu, we moeten het nog zien, aandelen kan kopen is eigenlijk maar de toestand van vroeger, dan kocht men aandelen van Electrabel en daar zat dus de distributie ook in! We zijn er goed op vooruit gegaan met het open stellen van de energie markt! Vindt een kat er zijn jongen nog in? En hoeveel gaat de klant nog kosten?

    12 mei 2017 at 16:28
  • Filip Reply

    drie procent, ze blijven met de burger lachen das zeer triestig, tijd dat we in het buitenland kunnen aankopen. daar kan het VEEL goedkoper zelfs zonder fusie

    10 mei 2017 at 16:50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *