Ambitieuze Tommelein wil productie zonne-energie verdubbelen

Zonnepanelen in Cuba

Ambitieuze Tommelein wil productie zonne-energie verdubbelen

Vlaams energieminister Bart Tommelein wil tussen 2020 en 2030 de productie van zonne- en windenergie in Vlaanderen bijna verdubbelen. Dat meldt De Tijd.

Zonnepanelen in Cuba

Tommelein legde het Ontwerp Vlaams Energieplan voor de periode 2021-2030 zopas op de Vlaamse regeringstafel. Hieruit blijkt dat in 2030 niet minder dan 13% van de Vlaamse Energieproductie moet voortkomen uit hernieuwbare energiebronnen. Dit is dubbel zoveel als in 2016.

Wind en zon

Op basis van prognoses van het Vlaams Energieagentschap moet de productie van hernieuwbare energie in Vlaanderen tussen 2021 en 2030 met een vijfde stijgen tot 28.333 GWh. Minister Tommelein rekent vooral op zonne- en windenergie om deze doelstelling te verwezenlijken. De productie van beide hernieuwbare energiebronnen dient het volgende decennium met driekwart te stijgen, waardoor ze samen 40 procent van de totale hernieuwbare energieproductie in Vlaanderen zullen uitmaken, of bijna het dubbele van het huidige aandeel.

6,4 miljoen extra zonnepanelen

De verwachting is dat de productiekosten van energie uit zon en wind verder zullen blijven dalen. Daarom wil minister Tommelein het investeringstempo uit het huidige Energieplan aanhouden. Op deze manier moeten er tussen 2016 en 2020 in het totaal 6,4 miljoen zonnepanelen bijkomen.

“In Limburg liggen zonnepanelen op 6,6% van de geschikte daken. Dus is nog meer dan 93 procent van de ruimte onbenut”, legde Tommelein vorige week uit in het Vlaams Parlement. “In West-Vlaanderen is dat zelfs meer dan 96%.”

Bron: De Tijd, 4 juli 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • ANDRE Reply

  veel beloftes,geen zekerheden

  22 augustus 2018 at 10:30
 • Walter Janssens Reply

  Het is gebleken dat de overheid een erg onbetrouwbare partner is wanneer het op investeren aankomt. Mooie beloftes worden gedaan maar zonder enige schaamte veranderen zij nadien de regels tijdens het spel. Voor onze investering werden wij nadien bedankt met een prosumententarief en het verlies van het voordeel van de terugdraaiende meter na 15 jaar (vanaf 2021, te rekenen vanaf de datum van ingebruikname). Dat toekomstige investeerders, ondanks de mooie beloftes die nu weer gedaan worden, nadien koud gepakt gaan worden is voor mij een zekerheid.

  20 juli 2018 at 10:58
 • engels jean pierre Reply

  Indien straks-op voorhand- alles klaar en duidelijk gaat zijn én een stuk,interessanter, voor bestaande én nieuwe zonnepaneeleigenaars,kan het wel lukken…..
  Op hoop van zegen….

  19 juli 2018 at 21:56
 • arijs marie-christine Reply

  beloven ,ok.
  en daarna taxeren opnieuw?
  zelfs als ge meer verbruikt dan ge produceert moet ge betalen.
  de mensen blijven niet blind dank zij mevrouw Turtelboom haar goeie ideeën.

  18 juli 2018 at 06:45
 • Mario Reply

  inderdaad, beloon de investeerder en gebruik deze niet als melkkoe zoals nu het geval is – zorg dat je de spelregels niet aanpast tijdens de wedstrijd zoals nu het geval is – Tommelein jaagt de pv-bezitters op stang want velen hebben een aardige duid geïnvesteerd en hebben er leningen voor lopen – met het prosumententarief en afschaffing van vergoedingen bij de slimme (lees domme meter want deze draait niet terug) meter haken vele gezinnen af

  17 juli 2018 at 23:13
 • PHILIPPE JEAN-PIERRE Reply

  Indien het prosumentetarief zou dalen en er een vergoeding zou bestaan voor de overproductie, zou de privé meer WP plaatsen dan wat ze juist nodig hebben en zouden de quota voor Europa makkelijker gehaald worden! Nu met de huidige maatregelen zijn er te veel onzekerheden en wordt er van plaatsing afgezien trouwens op het moment duurt het ongeveer 14 jaar eer een installatie terugverdient is!

  11 juli 2018 at 16:55
 • Cuvelier Luc Reply

  “Tommelein wil”.
  Schaf de terugdraaiende meter af en er komen geen zonnepanelen meer bij.
  Creeer rendabele omstandigheden en de mensen zullen investeren.
  Niet zoals nu door te “blijven aanmodderen” en niks te beslissen.
  Welke beloftes zijn de laatste jaren allemaal gedaan door Tommelein?
  Wat is ervan gerealiseerd?

  11 juli 2018 at 15:54

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *