Amerikaanse studie: “Eigenaars van zonnepanelen subsidiëren buren zonder PV”

MAST zonnepanelenwand

Amerikaanse studie: “Eigenaars van zonnepanelen subsidiëren buren zonder PV”

Onderzoekers van de Michigan Technological University beweren te hebben aangetoond dat eigenaars van zonnepanelen in de Verenigde Staten ten onrechte elektriciteitsbedrijven subsidiëren. Uit hun analyse blijkt dat nutsbedrijven en hun niet-PV klanten dankzij zonnepanelen op het dak (van anderen) geld kunnen besparen door de vermeden kosten voor nieuwe net-, reserve- en opwekkingscapaciteit. Hiernaast worden dankzij zonnepaneleneigenaars de exploitatie en het onderhoud vermeden bij de stroomopwekking door fossiele brandstoffen, om nog maar te zwijgen over de milieu- en gezondheidsaansprakelijkheden die hiermee gepaard gaan.

Eén van de meest voorkomende argumenten tegen het ondersteunen van zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen door middel van subsidies en premies, is dat de stroomverbruikers die geen decentrale hernieuwbare energie toepassing installeren, het meest worden getroffen, aangezien zij de kosten van de stimuleringsmaatregelen moeten dragen zonder van de (financiële) voordelen te kunnen genieten. Dit argument is in het verleden, en vaak met succes, gebruikt door de overheid, energiebedrijven en toezichthouders om de opkomst van zonnepanelen te vertragen of te stoppen, vooral onder huiseigenaren en kleine en middelgrote bedrijven.

Een onderzoeksgroep van de Michigan Technological University heeft nu getracht om licht te werpen op de werkelijke waarde van zonne-energie die wordt opgewekt door netto-gemeten zonnepaneleninstallaties in de Verenigde Staten, en heeft ontdekt dat niet-PV-consumenten meer voordelen genieten dan vaak wordt gedacht.

‘Geweldige burgers’

In de studie ‘A review of the value of solar methodology with a case study of the US VOS’, gepubliceerd in Renewable and Sustainable Energy Reviews, leggen de wetenschappers uit dat hun waarde inschattingen voor netgekoppelde fotovoltaïsche systemen bewijzen dat zonnepanelen niet alleen gunstig zijn voor elektriciteitsbedrijven maar ook voor hun klanten. “Iedereen die zonne-energie installeert, is een geweldige burger voor zijn buren en voor hun lokale nut”, zegt co-auteur Joshua Pearce. “Klanten met decentrale energieopwekking door zonnepanelen zorgen ervoor dat nutsbedrijven niet zoveel infrastructuurinvesteringen hoeven te doen, terwijl zonne-energie tegelijkertijd de piekvraag vermindert wanneer elektriciteit het duurst is.”

De academici legden uit dat nutsklanten met zonnepanelen in de meeste staten ondergecompenseerd worden, aangezien de waarde van zonne-energie de netto-metertarieven, die door de nutsbedrijven worden betaald, overschaduwt. De Amerikaanse groep heeft een model ontwikkeld dat rekening houdt met realistische kosten en verplichtingen die nutsbedrijven kunnen vermijden met een toenemend aandeel van PV-capaciteit op het dak.

Economisch voordeel

Het model houdt rekening met de volgende variabelen: vermeden exploitatie- en onderhoudskosten; vermeden brandstof; vermeden opwekkingscapaciteit; vermeden reservecapaciteit; vermeden netcapaciteit; en kosten voor milieu- en gezondheidsaansprakelijkheid als gevolg van energieopwekking uit fossiele brandstoffen.

“Er kan geconcludeerd worden dat er in de toekomst ingrijpende hervormingen van de regelgeving nodig zijn om ervoor te zorgen dat eigenaars van zonnepaneleninstallaties aan het elektriciteitsnet niet ten onrechte Amerikaanse elektriciteitsbedrijven subsidiëren,” bevestigde Pearce. “Deze studie biedt meer duidelijkheid aan besluitvormers, zodat ze zien dat zonne-energie echt een economisch voordeel is in het belang van alle nutsbedrijven.”

Bron: PV-magazine.com, 11 februari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • paul Reply

  Stuur deze studie door aan onze minister.
  Is zelfs een duidelijk standpunt.

  1 april 2021 at 10:55
 • Rik Reply

  Dit is wat wij eigenlijk al lang vermoeden. Het (erg) verouderde net kost natuurlijk een enorm bedrag om dit te vernieuwen en aan te passen aan de huidige eisen ( meer electrische toestellen in huis, zonnepanelen, energie vretende warmtepompen). Die kosten die Elia, Fluvius , VREG en CREG en anderen zouden moeten doen, worden op de klant afgewenteld.
  Een extra probleem wat dit verouderde net oplevert : overspanning ( > 251 V)
  Door overspanning is bij mij (en ook in onze buurt ) al 2 keer de inductieplaten kapot, mijn warmtepomp, de warmtepomp bij mijn zoon langs, de inductieplaten bij mijn dochter 2 deuren verder….Fluvius weigert hier in tussen te komen.
  Ik heb genoeg de “”groene jongen”” gespeeld en wat mij betreft is er geen draagvlak meer voor de “”Green Deal””
  Ik ga over op gasverwarming en hou mijn terugdraaiende klassieke meter (gaat nooit kapot)
  Ik vind dat deze studie naar VREG en politiek moet worden gestuurd en dat ze daar maar es goed over nadenken …..

  31 maart 2021 at 11:15
 • Jimmy Reply

  In de US klopt dat wegens de hoeveelheid airco’s,. maar hier ligt de piek van het verbruik tussen 17:00 en 20:00 ,

  31 maart 2021 at 10:43
  • Rik Reply

   @Jimmy
   Hier komen ook steeds meer airco ’s …..

   31 maart 2021 at 11:16
   • Jimmy Reply

    idd, ik ga er ook een zetten, maar die zal alleen draaien als er stroom op het net geinjecteerd wordt,
    dan ben ik al een beetje voorbereid op de digitale meter, (een schijntje)

    Maar als we een oplossing willen zullen we het probleem moeten aanpakken, en dat is energieopslag overdag, maar niet met batterijtjes van 4kW thuis, maar direct enkele MW centraal, anders komen we er nooit

    31 maart 2021 at 18:43
 • Frans Verlaeckt Reply

  Dat beweer ik nu al jaren !!!!
  Ik heb een grondige studie gemaakt van alles wat te maken heeft met zonnepanelen. Daaruit concludeer ik:
  1. dat de zonnepanelen het net NIET méér belasten. Mijn overschot gaat rechtstreeks naar mijn geburen die geen zonnepanelen hebben.
  2. die stroom komt bij mijn buren zonder de verliezen van transport, zonder dure installaties, zonder CO2 uitstoot.
  3. de stroom leverancier verkoopt die stroom (die hem niets kost) aan mijn gebuur tegen de volle pot.

  Zou ik geen verlengsnoertje leggen naar de warmwaterboiler van mijn gebuur?

  31 maart 2021 at 10:08
  • Dirk Reply

   Is er dan geen enkele politieke partij of beweging die nu eens eindelijk deze problematiek wil aanpakken? En dan ook meteen een einde wil maken van al die politieke plaatsen in tal van bestuursraden!

   31 maart 2021 at 13:00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *