Batterij opslag zonnepanelen
Batterijopslag, de volgende disruptieve technologie in de energiesector

Wanneer u in zonnepanelen investeert heeft dit tot gevolg dat u gevoelig bespaart op uw energiefactuur. Als u aan batterijopslag doet, gebruikt u alle hernieuwbare energie van uw zonnepanelen nog optimaler.

Batterij opslag zonnepanelen

De prijzen van batterijopslagsystemen dalen momenteel veel sneller dan eerder werd verwacht. De verklaring ligt bij de groeiende markt voor consumentenelektronica en de stijgende vraag naar elektrische wagens. Grote spelers in Azië, Europa en de Verenigde Staten produceren op een steeds grotere schaal lithium-ion batterijen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de prijs van opslagbatterijen vandaag is gedaald tot amper 230 dollar per kWh. In 2010 was dit nog bijna 1.000 dollar per kWh.

Rendabel voor eindgebruiker?

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat opslag vandaag al een interessante investering kan zijn voor particuliere eindgebruikers, omdat de prijs in het piekverbruik hierdoor kan zakken. Door de dalende prijzen speelt batterijopslag een steeds belangrijkere rol in de energiemarkt. Betreft het vandaag nog een nichemarkt, dan is het de verwachting dat batterijopslagsystemen er in de toekomst voor zullen zorgen dat conventionele stroomgeneratoren vervangen zullen worden omwille van een hogere betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Het wijzigende juridische kader draagt er bovendien toe bij dat het voor huishoudens steeds aantrekkelijker wordt om de geproduceerde zonne-energie op te slaan in een batterijsysteem in plaats van deze op het net te injecteren. Volgens McKinsey zal de markt van de batterij-opslag blijven groeien. Tenslotte sluit men niet uit dat de combinatie van zonnepanelen en batterijopslag met een kleine elektrische stroomgenerator reeds over enkele jaren (en dus niet pas over enkele decennia, zoals oorspronkelijk verwacht) een economisch rendabele investering zal blijken, zeker als de stijgende trend van de energieprijzen zich blijft doorzetten.

Bron: McKinsey, “Battery storage: the next disruptive technology in the power sector”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

10 reacties

 1. Beste Keith,
  Mistige dagen zijn meestal wind luwe dagen. Maar dat is niet het probleem. Een paar jaar geleden nam ik inlichtingen op Batibouw om het plaatsen van een windmolen. De kleinste toen verkrijgbaar was slechts max P: 500Wh en de prijs…..€ 12500, en dit zonder beton voet ,wat toen nodig was, en zonder aansluitkabel. Als de prijs u niet deert, dan is er nog een ander klein probleempje: daar is een vergunning voor nodig en de man die ze verkocht wist me te vertellen dat het in ons Belgenlandje van de gemeenten bijna onmogelijk is deze vergunning te bekomen! Vergeet ook niet dat jou buren óók moeten akkoord zijn. Ik wens jou veel succes! Graag zou ik willen vernemen of u er in kan slagen deze vergunning te bekomen. Zeer geinteresseerd. Mvg

 2. Geachter heer Voets,
  Dank voor uw antwoord. Ondanks ik zelf zonnecellen heb, zie ik zoals u zo mooi in het engels zegt maar één grote verandering op termijn en dat is ( wat de groene jongens ook zeggen,) kernfusie. Hoe gaat men op milieu gebied al die nodige electriciteit opwerken als de petroleum en het gas opgeraken? Het wordt nu al stilletjes tijd dat die grondstoffen gespaard worden voor de chemie en kunstoffen industrie van morgen. Om nog maar te zwijgen over de macht die de landen die dat allemaal leveren over ons hebben, de Saoudies rel indachtig! Als met de tijd alle transport en landbouwmachines electrisch aangedreven móéten worden, laad dat maar op met zonne energie! Dan spreek ik nog niet van de verwarmingen in woningen, bedrijven en kantoren. Op termijn, met goed geisoleerde woningen is voor grote steden electrische verwarming het milieu vriendelijkste of niet soms? Het enige milieu vriendelijke alternatief voor onze planeet is waterstof! Milieu belasting praktisch te verwaarlozen. Dat is ” gemakkelijk ” op te wekken met windmolens op zee. Nooit aangedacht? Zou minster Tommelein zich daar misschien wat meer kunnen mee inlaten dan met onze teller thuis en of ze al of niet mogen terug draaien, zie het andere artikel. Op termijn mogen we als privé persoon geen stroom op het net meer plaatsen,( terugdraaien de tellers.). Dus de liberaal laat dus enkel nog toe dat het kapitaal de mensen bevoorraad die geen eigen PV – installatie hebben!! Chic! En dan maar reclame maken voor die PV installaties. Misschien is het men met mij niet eens, maar de toekomst op dat gebied is te belangrijk om er over te zwijgen! Om dan maar te zwijgen over de scheeps- en luchttransport!
  Met vriendelijke groeten,

 3. Er wordt steeds gezegd dat er geen opbrengst is in de winterperioden van de zonnepanelen maar waarom dan geen combinatie van zonnepanelen en kleine windmolens of windturbines?? inde winterperiode tijdens donkere dagen is er altijd wel wind of niet??

  1. Heb dat ook al eens gevraagd/voorgesteld aan het kabinet Tommelein. Ze gingen het onderzoeken … 2 jaar geleden.

 4. IN de “goede” maanden wekt mijn PV installatie ongeveer 300 a 400kWh/maand meer op dan ik verbruik. indien ik ik dus die extra opgewekte energie zou willen opslagen voor de winterperiode waar er zo goed als geen PV energie wordt opgewekt zou ik een redelijk grote batterij nodig hebben vrees ik. Houd dus geen steek… 230 dollar per kWh x 1000? Om voldoende buffer te hebben voor de winter, ik denk het niet hoor, en dan spreken we nog niet over de levensduur van de batterijen…

 5. Geachte,
  Leg eens uit wat bedoeld wordt met : disruptieve technologie in de energie sector!
  Volgens wikipedia: disruptief= ontwrichtend, verwoestend!
  Wat voor technologie is dat?
  Ik denk dat men weer eens vergeet dat men geen grote produktie eenheden meer nodig heeft.
  Ik zie niet goed, zoals ik er reeds op wees in vorige schrijven, dat er heel weinig op te laden zal zijn gedurende grauwe donkere dagen in de winter, ( en zelfs in de zomer) hoe men zijn batterijen zal bij laden, koken, wassen en derlijke en dan nog de auto bijladen!
  Misschien weet jullie het beter. Graag wat uitleg. Dank bij voorbaat.
  Ed.

  1. Beste,

   Met ‘disruptief’ bedoelen we in dit geval een nieuwe technologie of innovatie die de sector (in de positieve zin) op zijn kop zal zetten. Je kan in dit geval ook wel spreken van ’the next big thing’.

   Wanneer u voor een batterijsysteem kiest bent u uiteraard afhankelijk van het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie alsook van de batterij zelf. Het klopt dat er in België momenten zullen zijn waarop u afhankelijk bent van andere bronnen omdat er onvoldoende zonne-energie geproduceerd wordt.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Met vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communication
   iLumen

 6. “Tenslotte sluit men niet uit dat de combinatie van zonnepanelen en batterijopslag met een kleine elektrische stroomgenerator reeds over enkele jaren een economisch rendabele investering zal blijken, …”

  Betekent dit dat men dan ‘off-grid’ mag gaan?

   1. Beste,

    Dat klopt. U bent volledig vrij om volledig ‘off-grid’ te werken. In de praktijk is dit vandaag echter niet zo’n evident gegeven. In de toekomst wellicht wel.

    Vriendelijke groet,

    Thomas Voets
    Marketing & communicatie
    ilumen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS