PID resistant
Begrip ‘PID-free’ zonnepanelen dooft uit: ‘sterk PID-resistent’ is de nieuwe norm

Kenmerkend voor zonnepaneleninstallaties is dat zij na verloop van tijd ondermaats gaan presteren ten gevolge van Potential Induced Degradation of PID. Dit fenomeen houdt in dat de zonnepanelen versneld degraderen en hierdoor niet het verwachte rendement opleveren. Veel zonnepanelenfabrikanten claimen echter dat hun panelen ‘PID-free’ zijn.

Zonnepanelen worden als ‘PID free’ beschouwd wanneer ze slagen voor de IEC 62804 standaard test.

Deze test wordt onder volgende omstandigheden uitgevoerd:

  • Module-gewaardeerde systeemspanning en polariteiten
  • Luchttemperatuur testruimte 60°C ± 2°C
  • Relatieve vochtigheid testruimte 85% ± 5%
  • Testduur van 96 uur bij bovengenoemde temperatuur en relatieve vochtigheid met toegepaste spanningswaarde

Onder de IEC 62804 normen worden zonnepanelen als ‘PID free’ beschouwd als hun vermogensverlies kleiner is dan 5% en er geen bewijs bestaat van enig belangrijk defect (zie clausules 10.1, 10.2, 10.7 en 10.1 van IEC 61215-normering).

PID-resistent

Bovenstaande test dient om verschillende redenen kritisch benaderd te worden.

Allereerst wordt tijdens de IEC 62804 standaard test een versneld PID proces toegepast op de zonnepanelen. De test duurt amper 96 uur, terwijl je in de praktijk mag rekenen op een levensduur van ongeveer 91.250 uur (10 uren zon/dag x 365 dagen/jaar x 25 jaar). Volgens PV Magazine komt een test van 90 uur met aluminiumfolie bij 25 °C overeen met een jaar in normale buitenomstandigheden in Duitsland. De relevantie van de IEC 62804 standaard test dient dus in vraag gesteld te worden.

Ten tweede slagen zonnepanelen voor de test wanneer hun vermogensverlies na 96 uur minder dan 5% bedraagt. Bij rendementsverliezen van 3 of 4%, worden zonnepanelen dus als ‘PID free’ beschouwd ook al is er duidelijk sprake van degradatie. ‘Sterk PID resistent’ zou dan ook een betere benaming voor deze panelen zijn dan ‘PID free’.

Deze stelling wordt anno 2020 trouwens steeds meer bevestigd door zonnepanelenfabrikanten die hun panelen niet langer labelen als ‘PID-free’, maar wel als ‘High PID resistant’. Laat het dus voor eens en altijd duidelijk zijn: ‘PID free’ zonnepanelen bestaan niet!

PID resistant

Wil je meer weten over de PIDbox?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepanelen verhoogt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS