Zon en koude
Beïnvloeden koude herfst- en winterdagen de jaarlijkse energieprijzen?

In de herfst- en winterperiode verbruiken de meeste gezinnen meer energie. Bovendien lijkt het alsof ook de elektriciteits- en aardgasprijzen mee de lucht ingaan. Maar klopt dat wel met de realiteit? 

Uit berekeningen van Het Laatste Nieuws blijkt dat het met de meerkost in de winter wel meevalt. In juli 2017 bedroeg de jaarfactuur voor elektricteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en een tweevoudige meter bijvoorbeeld 1.024,66 euro. In november van datzelfde jaar was het maar 940,94 euro. Vorig jaar betaalde de gemiddelde consument dan weer juist 100 euro meer wanneer beide maanden met elkaar worden vergeleken.

De schommelingen zijn vooral te verklaren door externe factoren. Zo had in 2017 de afschaffing van de Turteltaks een belangrijke impact op de energieprijs. In 2018 stond dan weer een mogelijk stroomtekort op de agenda.  Het staat met andere woorden nooit vast dat een nieuw jaarcontract tijdens de herfst of winter speciaal duurder zal zijn.

Wet van vraag en aanbod

Er zijn heel veel factoren die uw energieprijs beïnvloeden. De jaarprijs voor energie houdt rekening met de schommelingen over alle seizoenen heen.

Tijdens de herfst en winter is ons energieverbruik inderdaad meestal het hoogst. De verwarmingsketel draait namelijk op volle toeren, we steken het licht vaker aan en we koken meer warme maaltijden. Dat is een terugkerend gegeven dat we altijd in onze jaarfactuur en gemiddeld verbruik incalculeren.

Wat wél dagelijks verandert is de inkoopprijs van energie voor de leveranciers. De groothandelsprijzen voor elektriciteit liggen momenteel – onder meer door de wet van vraag en aanbod –  zelfs een beetje lager dan gemiddeld. Dat gegeven zorgt ervoor dat het nu eigenlijk een ideaal moment is om na te gaan of u wel nog het meest voordelige contract hebt. Uw energiefactuur mag nog vooral uit taksen en heffingen bestaan, die schommelingen op de markt kunnen u wel degelijk een serieuze besparing op jaarbasis opleveren.

Naast de variaties in vraag en aanbod, bepalen ook de economische en politieke ontwikkelingen de langetermijntendensen. Problemen met onze kernreactoren of politieke onrust in een land met belangrijke energiebronnen creëren ook al snel een heel ander beeld.

En omdat ze het leeuwendeel van onze energiefactuur vertegenwoordigen, hebben stijgende of dalende heffingen een bijzonder grote invloed op wat we jaarlijks betalen. Dat is in het verleden al meermaals gebleken en behoort altijd tot de mogelijkheden.

Energieleveranciers vergelijken loont

Het spreekt voor zich dat tendensen op korte termijn, in positieve of negatieve zin, zwaarder doorwegen op een variabel energietarief. Wilt u maximaal besparen, dan toetst u best regelmatig uw energiefactuur eens af. Dit kan bijvoorbeeld met de V-test van VREG of op Mijnenergie.be .  

Bron: HLN.be, 29 oktober 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS