Gezinswagen elektrisch voertuig
Belg ontwerpt eerste gezinswagen op zonne-energie

Het Nederlandse bedrijf Lightyear heeft zijn eerste gezinswagen met zonnepanelen gelanceerd. De West-Vlaming Lowie Vermeersch ontwierp de wereldwijde primeur.

Wie de lancering van de eerste gezinswagen op zonne-energie wilde meemaken, moest dinsdagochtend vroeg opstaan. In het Nederlandse Katwijk, in de buurt van Den Haag, werd bij zonsopgang rond 5.30u de Lightyear One officieel voorgesteld.

Het bedrijf Lightyear werd opgericht door vijf oud-studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven. Ze namen in 2013 deel aan de World Solar Challenge, waarbij futuristische zonne-auto’s 3.000 kilometer door Australië racen. De studenten droomden van een echte gezinswagen die rijdt op energie van de zon.

Daglicht

Het resultaat, de Lightyear One, is eigenlijk een elektrische wagen met batterijen. Maar zonnepanelen op het dak laden de batterijen overdag op. ‘Belgen rijden gemiddeld 30 à 40 kilometer per dag’, zegt Martijn Lammers, medeoprichter en hoofdstrateeg van Lightyear. ‘Op de meeste dagen krijg je meer energie terug van de zon dan je nodig hebt voor de auto.’

Bron: Tijd.be, 25 juni 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Heeft deze bidirectioneel laden gelijk de Sion? De L-O is een knap ontwerp met héél weinig luchtweerstand maar kost minimum 119 000€, dit terwijl de Sion slechts 25 500€ kost, nog net betaalbaar voor de gewone man, deze laatste zal zeker niet dezelfde uitrusting hebben als de Lichtyear-one maar gelijk het er nu naar uitziet wel de eerste zonnewagen zijn die op de markt komt met de mogelijkheid 35km/dag max op te laden! Het lukt niet om er een foto bij te plaatsen, het is geen wauw-model maar wel héél praktisch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS