Belg wint race van 12.000 km met elektrische fiets op zonnepanelen

Raf Vanhulle

Belg wint race van 12.000 km met elektrische fiets op zonnepanelen

Onze landgenoot Raf Van Hulle heeft voor de tweede keer ‘The Sun Trip’ op zijn naam geschreven. Dit is een race met elektrische fietsen aangedreven door zonne-energie over een traject van maar liefst 12.000 kilometer vanuit Lyon (Frankrijk) naar Ghangzou (China).

Raf Vanhulle

Week voorsprong

Van Hulle legde de 12.000 km af in amper 45 dagen. “Met ruim een week voorsprong op mijn eerste achtervolger heb ik de laatste dagen volop kunnen genieten”, reageert onze landgenoot trots bij VRT Nieuws. “Het was een uitzonderlijke ervaring, voor lichaam en geest.”

Alle deelnemers aan The Sun Trip rijden op een fiets aangedreven door zonne-energie. “Ik heb zelf mee aan mijn fiets gebouwd. Het is een heel aerodynamisch exemplaar van amper 55 kilo, die weinig energie nodig heeft om snel te kunnen rijden. Mijn fiets heeft een vermogen van 1 kW dus tegen 0,25 kW kan je daar 35 tot 38 km/u mee rijden. Gemiddelde legde ik per dag zo’n 300 km af.”

Passie

Voor de derde keer waagde Van Hulle zich aan deze unieke uitputtingsrace. Wat bezielt hem om steeds weer tot het uiterste te gaan? “Het is een passie. Ik ben erg geboeid door nieuwe technologie. Vooral de manier waarop je zonder olie en benzine verre afstanden kan afleggen. Zonne-energie voor menselijk vervoer: dat is toch fenomenaal? Het is de eerste keer dat we op basis van natuurlijke energie zo’n afstand hebben afgelegd over land. Vroeger deden scherpen er maanden over”, besluit de trotse winnaar.

Bron artikel en foto: VRTNieuws.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *