Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

EPB

Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

De Belg wil een duurzame woning, maar niet tegen elke prijs. De energiefactuur blijft voor vele gezinnen een grote kost.

Nu het weer kouder wordt, stellen talrijke landgenoten zich dan ook de vraag hoe ze de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden, zowel voor het klimaat als voor de portemonnee. Wat blijkt? 15% van de Belgen ‘buist’ zijn woning op het vlak van energie-efficiëntie.
Dat blijkt uit een recente rondvraag bij duizend Belgen door energieleverancier Essent in samenwerking met iVOX. “De meest groene en goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt. Toch staart de Belg zich te vaak blind op de eigenlijke renovatiekost zonder te kijken naar de totale besparing die de investering op termijn met zich meebrengt”, stelt Koen Colpaert, Corporate Communication Manager bij Essent.

60% huizen ouder dan 50 jaar

Belgische woningen behoren tot de oudste van Europa en dat gaat gepaard met een enorm energieverbruik. Renoveren kan hiervoor de oplossing zijn, maar dit gebeurt in België nog te weinig. Hoewel bijna 60% van de huizen in ons land ouder is dan 50 jaar, worden jaarlijks amper drie op duizend woningen grondig gerenoveerd.

energie efficiëntie woning

Duurzaam verwarmen

“Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek. De helft van de ondervraagde Belgen geeft zijn woning een score van minstens zeven op tien, maar tegelijkertijd buist één op de zeven landgenoten zijn woning op het vlak van energie-efficiëntie. Dat uit zich in een gemiddelde score van 6,3 op 10. Als je weet dat 61% van de Belgen de voorbije vijf jaar geïnvesteerd heeft in de energie-efficiëntie van hun woning, is dit een zeer matige score”, verduidelijkt Koen Colpaert.

Meer dan de helft van de Belgen (62%) vindt duurzaam verwarmen erg belangrijk. “Aangezien het verwarmen van de woning goed is voor 60% van de energiekost, is duurzaam verwarmen een interessant piste, voor je portemonnee maar ook voor het klimaat”, stelt Koen Colpaert.

energie efficiëntie woning

5.971€ voor energie-efficiëntie

De voornaamste reden waarom Belgen beslissen om te renoveren, is dan ook het drukken van de energiekosten. Voor 9 op de 10 (93%) is dit de belangrijkste reden om te investeren in de energie-efficiënte van zijn woning. Op de tweede plaats staat de impact op het milieu verlagen (55%) gevolgd door de waarde van de woning te vergroten (54%) en het comfort te verhogen (53%).

“De Belg is bereid om gemiddeld 5.971 € te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning. Met dat budget kan je al aardig wat isoleren, of een heel aantal zonnepanelen op je dak leggen. Maar hoewel een energie-efficiënte woning op lange termijn voor een mooie besparing kan zorgen, lijkt de kost van de eigenlijke renovatie de Belg nog vaak af te schrikken. Dat is spijtig want de meest groene én goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt”, besluit Colpaert.

Bron: Bouwkroniek.be, 20 november 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • verpoorten frans Reply

  JA de VLD moet ge niet meer geloven, die lullen allemaal uit hun nek, er zijn voorbeelden genoeg van, de een drink als zwijn de ander loopt met alles bloot en ga zo maar verder, en dat zijn dan de mensen die het voorbeeld moeten geven, arm belgié

  15 januari 2020 at 22:00
 • Joris Reply

  Ongeloofwaardig beleid ,gebrek aan enige visie ,altijd brandjes blussen zie maar de aanpak en beloftes van VLD met de zonnepanelen ,de diesel auto enz. het stop niet

  Dienst erfgoed zet je woning plots met een vlug fotootjes op de lijst en dan kan je maar beginnen
  met alles wat niet meer mag alleen betalen als je wil .Vergeet stop met erfgoedgedoe .

  15 januari 2020 at 17:27
 • Dirk Reply

  Hoe meer men isoleer, hoe minder het verbruik. Hoe minder het verbruik, hoe hoger de kostprijs van de leveringstarieven. Zie maar naar het water vorig jaan. Besparing…… 0

  15 januari 2020 at 12:18
 • Danny Clabots Reply

  Ik moet steeds lachen met de uitleg dat men naar de besparing in het geheel moet kijken. Zelfde als met de voorstellen voor renteloze leningen. Als men 50000€ leent , moet men die ook terugbetalen. De meeste mensen die dergelijk oudere woningen bezitten, zijn op een leeftijd dat ze hun laatste spaarcenten niet gaan spenderen aan renovatie. De toekomst moet ook nog veilig gesteld, en die totaal besparing kunnen ze niet meer realiseren. Begin maar een lening terug te betalen met een pensioen. Diegenen die beleid sturen en maken hebben goed spreken. Ze vergeten dat de meerderheid van de bevolking niet beschikt over diezelfde royale wedden. Zelfde verhaal als met thuisbatterijen en ev. Men spreekt steeds alsof iedere Belg thuis een kruiwagen geld heeft staan .

  15 januari 2020 at 12:12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *