Groene stroom
België haalt doelstelling groene energie niet: miljoenenfactuur dreigt

België haalt de doelstelling voor groene energie in 2020 niet. Dat maakte minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bekend bij haar beleidsverklaring in de Kamer. Alle entiteiten samen moesten 13 procent halen.

Eerder liet onder meer Vlaanderen al weten de door Europa opgelegde doelstelling niet te zullen halen. Er dreigt een factuur van tientallen miljoenen.

Grootste tekort in Vlaanderen

België moest dit jaar van Europa 13 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dat lukt niet, we stranden op 11,68 procent. Vlaanderen heeft met 1.800 GWh het grootste tekort. Het tekort voor de federale overheid bedraagt 1.550 GWh en dat voor Brussel 150 GWh. Wallonië heeft als enige een overschot, van 1.465 GWh.

“De erfenis van de vorige regering komt ons duur te staan”, vindt huidig minister Tinne Van der Straeten. “Door het halfslachtig energiebeleid en de permanente onzekerheid werd er onvoldoende geïnvesteerd in nieuwe groene stroomproductie. Aan die besluiteloosheid maak ik nu een einde. Kortzichtigheid is wat ons in deze situatie heeft gebracht, visie en expertise is wat ons weer op koers brengt. De richting is nu heel duidelijk wat een verademing betekent voor investeerders in groene energie: eindelijk is er zekerheid.”

Verschil gekocht

Het verschil moet worden ‘aangekocht’ in statistieken bij andere Europese landen die wel voldoende groene energie produceren. De kost kan volgens Van der Straeten voor het federale niveau oplopen tot 31 miljoen euro. Vlaanderen besloot in oktober al voor 22,5 miljoen euro Deense overschotten op te kopen.

Voormalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) maakte zich begin dit jaar nog sterk dat we de doelstelling wel zouden halen. Ze wees er toen op dat er nog windmolenparken moesten worden afgewerkt. Ook de hoeveelheid wind kon nog in ons voordeel spelen.

Kortzichtig

“Onze burgers en bedrijven mogen niet de dupe worden van het halfslachtig beleid van de vorige regeringen”, zegt Van der Straeten nog. “Kortzichtigheid is wat ons in deze situatie heeft gebracht, visie is wat ons weer op koers brengt. Dat doen we niet door de doelstellingen te verlagen, maar wél door de ambitie te verhogen. Met wind op zee, een federale bevoegdheid, is België een wereldspeler en het is onze ambitie om dit de komende periode nog te versterken zodat ons land het huidige tekort zo snel mogelijk inloopt en haar doelstelling in de toekomst wel haalt.”

Bron: Nieuwsblad.be, 17 november 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

13 reacties

 1. het is een schande geen vertrouwen meer in onze overheid meer de losers en wat gebeurt er met katoen natie gehoord daar niets van of is het daar alles al met geregeld in stil zwijgen achterbakse onderkruipers

 2. Een vraag aan ilumen: geven jullie deze bevindingen door naar de officiele instanties? Ook als dat anoniem kan mag ook dan weten ze tenminste wat er leeft onder de bevolking en dan kunnen ze gepaste maatregelentreffen in plaats van allerlei regeltjes uit hun duim te zuigen om de industrie te plezieren

 3. We hebben wel degenlijk gascentrales of kerncentrales nodig , de eerste week van Januari zijn er een paar mistige dagen geweest dat er geen zon en geen wind was .
  Moeten we dan in het donker en zonder verwarming gaan zitten als iedereen groene stroom heeft . Biomassacentrales zijn wel degenlijk vervuilers en zeker geen oplossing want hout verbranden met mistig weer word door de weerman telkens afgeraden . En de thuis batterij is al van in begin december leeg wegens te weinig zon .Dan maar terug naar vroeger met kaars en haard

 4. Als je 13 % uit hernieuwbaar moet halen kan je ook het verbruik verminderen .
  De kleine man kan zijn TV uitzetten ipv stand-by en we kunnen de uitbreiding van de industrie stoppen en de grote
  energie verbruikende bedrijven zachtjes dwingen om te verhuizen.
  Ons Tinne zal blij zijn

  1. men kan ook de tv buiten gooien, men kan zich wassen met koud water, we kunnen gaan leven in een hut niet groter dan 20m², welke uitbreiding ? België is bijna leeggelopen wat industrie betreft Oh wat zal ik dan blij zijn.

 5. De vreg is een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet door de afschaffing van de terugdraaiende teller en het nieuwe capaciteitstarief doet men de partikulier steeds meer betalen voor de energie waarin hij zelf geinvesteerd heeft. Zij doen precies of men de zon kan bestellen en wij ons moeten aanpassen aan de energiemaatschappij daarbovenop doet de regering nog een schepje erbovenop door de btw te verhogen van 6% naar 21% en dan is men verwonderd dat men nietmeer wil investeren.
  Ook nog dit men belooft subsidies ,maar de voorwaarden zijn zo streng en onoverzichtelijk dat menlaat uitschijnen dat het peace of cake is . De d9elstellingen om aan het klimaat akkoord te voldoen zal men op deze manier nooit halen. Dit gezegd zijnde , h9elang gaat onze minister van energie nog aanblijven ??? Als het is zoals onze vorige ministes wanneer zij iets verwezenlijkt hebben om in onze zak te zitten en dan gaan lopen om ergens burgemeestër te spelen en d9en of er niets aan de hand is !!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Vanaf dat ze mijn terugdraaiende teller vervangen door een digitale dan trek ik de stekker van mijn panelen uit. Je gaat een veel te groot piekmoment naar ’s avonds creëren door je panelen aangesloten te laten.

 6. Geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp , maar nu aan het twijfelen om toch maar terug over te schakelen op gas of pellets .

  1. Ovrschakelen naar pellets is zuinig ongeveer 830€/jaar voor de verwarming van een doorsneewoning bouwjaar 1975. Maar dan moet je bereid zijn om iedere 2 dagen bij te vullen ( kan ook met een opslagtank maar duur en je moet ruimte hebben) en een reinigingsbeurt om de 7 a10 dagen. Dat betekend CV stil leggen om af te koelen en reiniging zelf uit te voeren ong. 15min. Maar het grootste probleem is dat er niet genoeg vakbekwame of überhaupt geen technici zijn als je een probleem hebt. Ik heb mijn pelletbrander (extraflame) gekocht van een bekwame vakman. 2 jaar nadien ging hij in pensioen en sindsdien geen deftige technieker meer gevonden. Met vallen en opstaan zelf onderdelen gemonteerd en problemen opgelost. Maar wat als ik voor een probleem kom dat ik niet kan oplossen. Ik hoop dat ik er gespaard van blijf. Jammer want het is een goed alternatief.

 7. En in 2021 gaat het streefcijfer zeker niet meer gehaald worden, waarom?
  Dit is een doordenkertje voor al de intelligente mensen die hiermee bezig zijn.

 8. Het verschil tussen een privébedrijf en een overheidsbedrijf kan men best uitleggen aan de hand van een boot.
  Als er acht roeiers en 1 stuurman zijn is het privé als er 8stuurmannen en 1roeier is het een overheidsbedrijf.
  Daar komt bij ,in de privé zit ge omdat ge iets kunt,bij de overheid omdat ge iemand kent.Om een voorbeeld te geven,iemand die aangesteld is om toe te zien op efficient energiegebruik komt op TV aanraden om als de zon schijnt de droogkast op te zetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS