Energiefactuur
België is duur voor elektriciteit en goedkoop voor gas

Uit een onderzoek van PwC blijkt dat de elektriciteitsfactuur van gezinnen en bedrijven hoger uitvalt dan in de buurlanden. Voor aardgas betalen we in België dan weer relatief weinig. 

De consultancygroep PwC vergeleek in opdracht van de vier energieregulatoren in België onze energieprijzen met die van de ons omringende landen. De energiewaakhonden bestelden die studie ter voorbereiding van de energienorm. Die moet vermijden dat de energiefactuur in België sneller stijgt dan in onze buurlanden.

Uit de vergelijking blijkt dat Belgische gezinnen een relatief hoge elektriciteitsfactuur betalen. In de studie wordt de vergelijking tussen de landen gemaakt op basis van euro/MWh. Op basis van de tarieven in januari 2020 leverde dat voor een gezin 236,49 euro per MWh op. Aangezien men ervan uitgaat dat een gemiddeld gezin 3.500 kWh per jaar verbruikt, moet dat bedrag met 3,5 worden vermenigvuldigd om tot de factuurprijs op jaarbasis te komen.

De Duitse gezinnen betaalden in januari 2020 meer dan 300 euro per MWh voor hun elektriciteit, terwijl dat in Nederland maar half zoveel is, wat van onze noorderbuur het goedkoopste land maakt. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ligt het gemiddelde bedrag dicht tegen de 200 euro aan.

‘Andere’ kosten

De prijs voor elektriciteit op zich ligt voor de verschillende landen relatief dicht bij elkaar. De voornaamste oorzaak van de uiteindelijke toch grote verschillen zijn de ‘andere’ kosten. Dat zijn dan openbaredienstverplichtingen en toeslagen en heffingen die via de energiefactuur aangerekend worden.
Ook in België zitten er afhankelijk van de regio verschillen op de factuur. In het Brussels Hoofdstedelijke Gewest worden minder toeslagen en heffingen aangerekend. Daardoor is dit gewest de goedkoopste regio in België, met een gemiddelde van 212,91 euro/MWh. Ter vergelijking: in Vlaanderen betaalt een gemiddelde verbruiker 246 euro/MWh, terwijl Wallonië met 250,51 euro/MWh het duurst uitkomt.

Bedrijven

De resultaten voor de kmo’s aangesloten op het laagspanningsnet zijn heel gelijkaardig aan de resultaten voor de gezinnen. Nederland is wel niet langer het goedkoopste buurland, aangezien de vermindering van de energiebelasting daar enkel geldt voor de gezinnen.

Voor de Belgische bedrijven aangesloten op het middenspanningsnet ligt de elektriciteitsfactuur meer in lijn met de ons omringende landen. Zij betalen minder dan de Duitse en Britse bedrijven, bijna evenveel als de Nederlandse bedrijven, maar meer dan de Franse.

Uit de studie blijkt dat de Belgische bedrijven aangesloten op het hoogspanningsnet relatief hoge prijzen betalen in vergelijking met onze buurlanden. Enkel in het Verenigd Koninkrijk is de elektriciteitsfactuur altijd hoger. Er is evenwel een duidelijk onderscheid tussen de elektro-intensieve bedrijven en de niet-elektro-intensieve bedrijven.

Competitieve aardgasprijzen

Voor aardgas betalen de Belgische gezinnen en kmo’s minder dan in onze buurlanden. Voor een gemiddeld gezin gaat het om een bedrag van 45,39 euro per MWh. Aangezien voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 23.260 kWh wordt gerekend moet dat bedrag met 23,26 worden vermenigvuldigd om tot het bedrag op de jaarfactuur te komen.

De reden dat België – op het VK na – goedkoper is dan de andere landen is te danken aan het feit dat er relatief weinig openbaredienstverplichtingen, toeslagen en heffingen worden betaald voor het aardgasverbruik. Precies die toeslagen maken aardgas in Nederland voor de consument dubbel zo duur.

Bron: Tijd.be, 20 mei 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

9 reacties

 1. Het verwondert mij dat daarvoor een onderzoek moet gedaan worden.
  Volgens mij weet iedere gebruiker wel dat de elektriciteitprijs hier duurder is in België.
  Zelfs de gehele energiefactuur is daarbij nog een heel pak duurder dan in andere landen, het is gewoon een verdoken belastingsbrief.
  En het goedkoopste op die energiefactuur laat dat nu net de electriciteitsprijs zijn, dat zegt veel over alle andere kosten.
  Tevens moet ik mijn voorgangers hier gelijk geven, de btw op energieprijzen die terug zijn opgetrokken van 6 naar 21% lijkt me ook niet notmaal.
  Het gaat hier niet om een luxeproduct maar wel over iets levensnoodzakelijk, dus 6% lijkt me dan ook de logische btw.

 2. Bovendien heeft de vorige regering de NVA-verandering toegepast, nl. een verhoging van de BTW van 6 naar 21%.
  De regering DiRupo had eerder de BTW verlaagd op elektriciteit van 21 naar 6%.

  1. De BTW verlaging onder Di Rupo was een tijdelijke maatregel, beperkt in de tijd. Een truck van Vandelanotte om de index te manipuleren. Niks meer of minder. De maatregel liep teneinde in de nieuwe legislatuur. De nieuwe regering heeft niets verhoogd. Ze hebben een “kontrakt” dat afliep niet verlengd.

   1. niets verhoogd?
    maar ook niets gedaan om een luxe tarief op een basisbehoefte tegen te houden.
    ik ben zeker geen socialist,maar di rupo kan wel zeggen dat hij geprobeert heeft om een asociaal btw tarief aan te passen.
    dexit nva.

     1. Heeft de vorige Vlaamse regering (NVA-VLD en CD&V) bovendien het prosumententarief en de slimme meter niet ingevoerd? Waardoor alle gewone mensen die geïnvesteerd hadden in zonnepanelen de dupe zijn, dit in tegenstelling tot de bezitters van de grote zonnepanelen parken.
      De rekening? Deze regering toen nog met NVA, heeft een nog groter tekort dan de regering DiRupo door de vele fiscale cadeaus (daling vennootschapsbelasting) aan bvb. dokters, advocaten, notarissen, …. (grote verlaging belasting voor deze groepen).
      Alles wat Danny hier schrijft, strookt niet met de realiteit.
      Demir laat thans ook blijken dat zij er enkel is voor de bezitters van grote zonnepaneelparken. Zij vindt dat enkel deze recht hebben op overheidssubsidies.

   2. Danny,

    Klopt Niet. Deze regering heeft de BTW wel degelijk verhoogd. De maatregelen van DiRupo waren NIET tijdelijk. Wat u beweert is zuivere NVA-propaganda. Heeft de regering Michel ons ook geen indexaanpassing afhandig gemaakt?

   3. Danny, u bent ook van de n-va zeker, ze hebben het zeker verhoogt, net zoals meer dingen, en dit hebben we te danken aan n-va, maar de toekomst zal bewijzen dat deze partij niet voldoende kennis heeft om te besturen, en dit zien we nu ook weer in de corona tijd, wat die Ben allemaal doet , is gewoon schandalig net als die Bart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS