Ilubat thuis ok
België krijgt vanaf 1 juni 2020 nieuwe regels voor installeren zonnepanelen

In België wordt per 1 juni 2020 definitief het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) van kracht. In de regelgeving zijn onder meer eisen aan zonnepaneelinstallaties vastgelegd.

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) bevat een reeks voorschriften waaraan Belgisch elektrisch(e) materieel en installaties – zoals zonnepanelen – moeten voldoen.

AREI-keuring

In België mag een zonnepanelensysteem pas in werking worden gesteld nadat dit is gekeurd conform de AREI-regels. Tijdens de AREI-keuring wordt nagegaan of een PV-installatie op een veilige manier in werking kan worden gesteld.

De structuur van het huidige AREI is volledig herzien. Daarbij is gewerkt aan het verhogen van de leesbaarheid en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. De inhoudelijke wijzigingen van het huidige AREI hebben onder andere betrekking op de voorzorgsmaatregelen tegen brand, de schema’s, de controles en de bestaande installaties.

3 thematische boeken

Het nieuwe AREI bestaat uit 3 thematische boeken. Elk boek bevat een installatieniveau en de reglementaire veiligheidsvereisten voor die installaties:

 • Boek 1: elektrische installaties op laagspanning en op zeer lage spanning;
 • Boek 2: elektrische installaties op hoogspanning;
 • Boek 3: installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie.

Het nieuwe AREI is een reglement voor zowel de nieuwe installaties als de bestaande installaties waarop het vorige AREI van toepassing is.

Het nieuwe AREI is op 28 oktober 2019 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Op 1 juni 2020 vervangt het nieuwe AREI het huidige AREI. Dit betekent dat tot 31 mei 2020 alleen het huidige AREI van toepassing is op elektrische installaties.

Bron: Solarmagazine.nl

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

13 reacties

 1. ok, ik begrijp het al, verzekeringsmaatschappijen en andere gangsters gaan deze nieuwe regelgeving aan kunnen grijpen om de brave burger die met de regelmaat van de klok zijn verzekeringsfactuur betaald, voor een voldongen feit kunnen stellen en niet uitbetalen bij een schadegeval. Zijn jullie politiekers niet beschaamd om dergelijke regels te schrijven. Nogmaals het bewijs dat we wel politiekers hebben maar GEEN beleid.

 2. De 25 jarige keuring schijnt verplicht te zijn. Het eerste wat ik er van hoor? Is er geen instantie die ons verwittigd en een datum afspreekt zoals met water- en gasmeter? Deze worden na een bepaalde periode en afspraak automatisch vervangen. Ik ken vele buren met huizen van 50 jaar oud waar nooit een controle plaats vond, ook van brandverzekeringsmaatschappij geen enkele aanmaning. Het staat zelfs niet tussen de kleine lettertjes.

  1. Dat klopt Ronny. Volgens arei art 271 is een periodieke keuring na 25 jaar verplicht voor alle nieuwbouw woningen die gekeurd werden vanaf 1 okt 1981.
   Dus huizen van ouder dan 50 j waar nog geen aanpassing van de installatie gebeurd is en nooit verkocht geweest zijn na 1981 zijn dus in feite niet verplicht om zo’n keuring te hebben. . In ieder geval kan het ook maar een probleem vormen als er een directe link is tss de elektrische installatie en eventuele schade.
   Ik lees nochtans ook op bouwinfo.be dat 9 op de 10 huizen die verkocht worden de elektrische installatie in eerste instantie afgekeurd wordt.

  1. Het vorige Arei dateert van 1 oktober 1981 . Het werd dus hoog tijd dat het vernieuwd werd. Het is nodig omwille van uw veiligheid en dat van uw gezin.. Trouwens om met de brandverzekering in orde te zijn moet uw aansluiting om de 25 jaar gekeurd worden. Het Arei gaat niet alleen over zonnepanelen. In het oude Arei staat bvb ook niets over zwembaden en in het nieuwe wel. Het wordt alleen (na 10 jaar gebruik van zonnepanelen) aangepast zodat installateurs nu ook weten waar ze op moeten letten om een veilige installatie van zonnepanelen en batterijen te verwezenlijken. (en zwembaden en sauna’s)
   Oude installaties blijven in orde als ze correct geplaatst zijn en aan de veiligheidsnormen voldoen. Dat staat volledig beschreven in hoofdstuk 8 van Boek 1.
   Misschien eerst eens lezen vooraleer je zonnepanelen van het dak smijt, zwembaden dichtgooit en sauna’s naar het containerpark brengt.

 3. Wat zijn de grote veranderingen bij nieuwe zonnepaneelinstallaties? Zijn de oude installaties niet meer in orde of zelfs gevaarlijk? Of dienen die op termijn aangepast te worden?
  Groetjes

  1. Beste Marc. Ik heb in 2008 een arei keuring gekregen voor mijn zonnepanelen. Dat staat zo op het keuringsattest : enkel de zonnepaneelinstallatie is gekeurd. Mijn huis dateert van 1988 en in 2010 heb ik het vermogen verhoogd naar 63 A. Hiervoor heb ik een nieuw keuringsattest voor de volledige installatie aangevraagd. Ik ging het toch opnieuw moeten laten keuren in 2013 (25j). Daarmee is mijn installatie nog in orde tot 2035 op basis van de oude arei. Dat blijft ook zo voor alle keuringen tot 31 mei 2020. Voor mijn brandverzekering ben ik verplicht om in 2035 opnieuw een keuring te laten uitvoeren en die keuring zal dan rekening houden met het nieuwe arei.
   Om te weten of er iets moet veranderen moet je ofwel heel die arei lezen en begrijpen ofwel een elektrieker die het begrijpt raadplegen ofwel de keuring laten uitvoeren en de eventuele lijst van inbreuken die ze moeten noteren binnen de 12 maand verhelpen.

   1. Ik vermoed dus dat alle zonnepaneelbezitters een geldig aeri hebben die voor de brandverzekering nog 25 jaar geldig is maar dat er velen geen geldig attest voor hun volledige aansluiting op het net meer hebben. Nochtans is dit voor de brandverzekering van groot belang.
    Ik wens dat het nooit gebeurt maar stel je voor dat je huis die dateert van 1993 afbrand door uw droogkast en de verzekeringmaatschappij (je weet hoe ze zijn) zegt sorry maar uw keuringsattest van uw zonnepanelen van 2009 telt niet. Je moet het attest hebben voor uw volledige aansluiting en die mag niet ouder zijn dan 25j. Als je geen attest van later dan 1994 kunt voorleggen dan kunnen we helaas die 560000 € voor de heropbouw van uw huis niet geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS