zon en wind
België op 3 na slechtste EU-leerling in hernieuwbare energie

Van alle energie die in de Europese Unie wordt opgewekt is 18 procent hernieuwbaar. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De Europese Unie wil 20 procent van zijn energie in 2020 duurzaam opwekken; een percentage dat moet doorgroeien naar 32 procent in 2030.

Terwijl Zweden de dans leidt voor Finland en Letland, vertoeft België in de onderste regionen. Enkel Luxemburg, Malta en Nederland doen slechter. In totaal hebben 12 landen hun doel al behaald.

Meer dan helft energie in Zweden is hernieuwbaar

Zweden had verreweg het grootste aandeel hernieuwbare energie. In 2018 haalde het land meer dan de helft – 54,6 procent – van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. Aan de andere kant werd het laagste aandeel hernieuwbare energiebronnen geregistreerd in Nederland, te weten 7,4 procent.

De nationale doelstellingen houden rekening met verschillende uitgangspunten zoals het potentieel voor hernieuwbare energie en economische prestaties. Van de landen die hun doel nog niet bereikt hebben is Roemenië het dichtste bij. Het Zuid-Europese land is slechts 0,1% verwijderd van zijn nationale doelstelling voor 2020. Hongarije, Oostenrijk en Portugal zijn minder dan 1% verwijderd van het target en Duitsland, Luxemburg en Malta ongeveer 2% verwijderd van hun 2020-doelstellingen.

Aan de andere kant is Nederland met 6,6% dan weer het verst verwijderd van zijn doel, gevolgd door Frankrijk en Ierland met een tekort van respectievelijk 6,4% en 4,9%.

Europese Unie hernieuwbare energie doelstellingen

Bron: Solarmgazine.nl

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

2 reacties

  1. Bedankt Jan voor uw interessante toelichting. Heb hierover een vraag aan u of iemand die daar kan op antwoorden.
    Wanneer kunnen we nu spreken van hernieuwbare energie en welke vormen zijn er nu vooral bekend ?
    Wanneer kunnen we spreken van hernieuwbare energie en zijn er nog nieuwe vormen die nog in hun kinderschoenen staan maar veelbelovend zijn ?

  2. De werkelijke uitdaging is niet hoeveel % hernieuwbare energie elk land verbruikt. De werkelijke uitdaging is hoeveel fossiele energie kan door de hernieuwbare energie vervangen worden. De CO2 uitstoot per Kwh verbruik lijkt mij veel belangrijker. Wat baat het als 50% van het verbruik door hernieuwbare energie wordt ingenomen als de andere helft door bruinkool of aardgas wordt veroorzaakt. De zeer lage uitstoot van CO2 in Zweden komt door de verdeling 46% nucleair en 54% waterkracht. Ook in Frankrijk met hun 58 kerncentrales is de CO2 uitstoot voor elektriciteitsverbruik de 2de laagste in Europa. Het ene land haalt wel de doelstelling en het andere land helemaal niet. De belangrijkste factor in het halen van de doelstelling in Europa ligt volledig in het kamp van de windenergie. Je kan het uur per uur volgen op http://www.electricityMap.org. Zo heeft België in februari 2020 18.5% gehaald uit hernieuwbare energie vooral te danken aan de opeenvolgende stormen. Dat is 5.5% boven het doel van 13%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS