Site pictogram Ilumen

Belgisch solar team gaat voor goud op WK voor zonnewagens in Australië

Solar team 2019

Zondag gaat het wereldkampioenschap voor zonnewagens van start in het Australische Darwin. Naar goede gewoonte neemt een team studenten van de KU Leuven deel, dit jaar met de BluePoint, de achtste zonnewagen. Volgens de studenten gaat het niet enkel om de lichtste Belgische zonnewagen, maar ook de meest zuinige in de geschiedenis van het Belgische Solar Team. 

Om de twee jaar bouwt het Leuvens Solar Team een nieuwe zonnewagen. Deze versie moet steeds efficiënter en zuiniger zijn om de afstand door de woestijn nog sneller af te leggen. “Dit jaar implementeerde het team daarom een ecomodus in de zonnewagen”, klinkt het. “Dankzij deze modus worden bepaalde elektronische componenten uitgeschakeld wanneer de wagen stilstaat. Zo kunnen bijvoorbeeld de motoraansturing en de bandenspanningssensor volledig uitgeschakeld worden. Doordat de batterij ook bij stilstand wordt opgeladen door energie van het zonnepaneel, is het niet mogelijk om de wagen volledig uit te schakelen.”

Tijdens de race zijn er negen controlestops waarbij de zonnewagen een halfuur moet stilstaan. “Gedurende dit halfuur wordt het sluimerverbruik van de wagen gehalveerd dankzij deze innovatie. Het resultaat is dat de BluePoint in stilstand twintig keer minder verbruikt dan een Tesla wanneer deze volledig is uitgeschakeld.”

De energiebesparing moet ervoor zorgen dat de zonnewagen tussen de controlestops meer energie overhoudt om te rijden door de Australische woestijn. “Over de hele race zal de ecomodus ervoor zorgen dat het team van studenten 10 minuten eerder de finish in Adelaide bereikt.”

De Bridgestone World Solar Challenge gaat zondag van start om 09.00 uur (02.00 uur Belgische tijd). 46 teams van 23 landen nemen het tegen elkaar op tijdens de race van 3.021 kilometer door de Australische woestijn. Op het WK in 2017 behaalde het Belgische team een derde plaats, tijdens de Carrera Solar Atacama in Chili vorig jaar won het de race.

Bron: Het Laatste Nieuws, 9 oktober 2019

24 hours iLumen European Solar Challenge

iLumen is het Belgische Solar Team erg genegen. In het verleden maakten maar liefst 3 van de huidige medewerkers, waaronder zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal, deel uit van het team dat deelnam aan het Wereldkampioenschap in Australië. Zij finishten destijds op de tweede plaats, een resultaat dat sindsdien nooit meer geëvenaard werd door het Belgische team.

Verder organiseert iLumen elke 2 jaar de 24 hours iLumen European Solar Challenge, het Europees kampioenschap voor zonnewagens, op Circuit Zolder. Tijdens de editie van 2018 namen nog een recordaantal van zo’n 20 wagens deel.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten