World Solar Challenge 2019
Belgisch Solar Team pakt eerste wereldtitel in Australië

Het Agoria Solar Team heeft de Bridgestone World Solar Challenge in Australië op zijn naam geschreven. Het team, bestaande uit studenten van KU Leuven, legde als snelste van de 44 deelnemende teams de 3.021 kilometer van Darwin naar Adelaide af. 

Het is de eerste keer (op 8 deelnames) dat een Belgisch team de wereldtitel mee naar huis neemt. Pas op de laatste racedag nam de Belgische zonnewagen ‘BluePoint’ de leiding over van het Nederlandse Vattenfall Solar Team uit Delft, dat zijn wagen helaas volledig zag uitbranden. De piloot bleef gelukkig ongedeerd.

Veel risico’s

“Ongelofelijk”, reageert Willem Jan Claes van het Agoria Solar Team aan VRT NWS. “We hebben hier een jaar lang zo hard aan gewerkt, we zijn hier ongelofelijk blij mee.”

De World Solar Challenge van 2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als een loodzware editie.  “Het is echt een uitdaging. Dit jaar was er heel veel zon, heel veel rugwind, waardoor de wedstrijd sneller verliep dan anders. Er waren ook veel risico’s om rekening mee te houden, zoals crashes. De eerste uitdaging was al om als team over de finish te geraken, en dan nog eens als eerste. Dat is een echte ervaring. We gaan hier heel hard vieren.”

Naast het Agoria Solar Team mochten het Japanse team uit Tokai en het Amerikaanse team uit Michigan plaats nemen op het podium.

24 hours iLumen European Solar Challenge

iLumen is het Belgische Solar Team erg genegen. In het verleden maakten maar liefst 3 van de huidige medewerkers, waaronder zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal, deel uit van het team dat in 2007 deelnam aan het Wereldkampioenschap in Australië.

Verder organiseert iLumen elke 2 jaar de 24 hours iLumen European Solar Challenge, het Europees kampioenschap voor zonnewagens, op Circuit Zolder. Tijdens de editie van 2018 namen nog een recordaantal van zo’n 20 wagens deel. Uiteraard kijkt iLumen er naar uit de wereldkampioenen van het Agoria Solar Team in 2020 te mogen verwelkomen aan de start van de race! Noteer het weekend van 19 en 20 september alvast in uw agenda!

Fotogallerij

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. Inderdaad mooi resultaat voor tu leuven .
  Maar zoals Willy al aangeeft de wagen van de Technische Universiteit Eindhoven
  lijkt meer op wat we verwachten als het gaat over een “elektrische auto”.
  (Bekijk de foto’s van de Stella era maar eens)

 2. !! voor de volledigheid: in de “solar challenge” zijn er meerdere “classes” met telkens een wereldkampioen
  (dit doet niets af aan de prestatie van tu leuven)

  voor de “regular” class heeft univ leuven. heeft gewonnen

  in de “cruiser” class is th eindhoven wereldkampioen (voor de vierde keer op rij
  “Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn met hun zonneauto Stella Era voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden door Cruiser Class te winnen van de World Solar Challenge in Australië.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS