Hoogspanningskabels
Belgische netbeheerders gaan productie en consumptie van zonnestroom flexibiliseren

De Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en Resa starten het innovatieproject Internet of Energy (IO.Energy). Hiermee gaan zij de productie en consumptie van onder meer zonnestroom flexibiliseren.

O.Energy wordt uitgevoerd in samenwerking met het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten. Binnen het project worden data uitgewisseld tussen alle actoren op de energiemarkt. Zo moet de ontwikkeling van nieuwe diensten mogelijk gemaakt worden. Dankzij een digitaal communicatieplatform kunnen eindgebruikers – zoals consumenten – het productie- en consumptiegedrag aanpassen aan de behoeften van het moment.

Energiefactuur optimaliseren

Door bijvoorbeeld het verbruik op piekmomenten te vermijden, zal de consument zijn energiefactuur kunnen optimaliseren. Hiermee willen de netbeheerders ook inspelen op de flexibele productie van wind- en zonne-energie. Want voor de netbeheerders wordt het naar eigen zeggen steeds uitdagender om de balans te handhaven tussen vraag en aanbod en congesties op de netten te beheren. Via een gezamenlijk initiatief willen de Belgische netbeheerders die uitdagingen ombuigen naar kansen. ‘Dat lukt enkel door een brede coalitie van bedrijven en organisaties op te zetten die via samenwerking nieuwe diensten opzetten die tegemoetkomen aan de verwachtingen van de consument’, aldus de netbeheerders in een gezamenlijke verklaring.

De consument staat in IO.Energy centraal: door uitwisseling van data krijgt de eindgebruiker toegang tot nieuwe diensten. Zo zal hij vrij en concreet kunnen kiezen of hij bijvoorbeeld zijn zelfgeproduceerde zonne-energie wil opslaan in batterijen of ze bij de juiste prijsprikkel aan een derde partij wil verkopen. Dankzij digitalisering, automatisering en nieuwe innovaties wordt het ook mogelijk om het laden van de elektrische wagen, het starten van de wasmachine of het inschakelen van de vloerverwarming te activeren op het meest geschikte moment.

Bron: Solarmagazine.nl, 27 februari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. Het is meer dan tijd dat het hele energie vraagstuk te bekijken. Hoe zit het met de subsidiering van windmolens op land en op zee ? Hoe worden grote zonne installaties (industriele) die enkel dienen ter productie van groene stroom bekeken ? Had ik beter mijn oude vervuilende stookoliebrander behouden in plaats van een warmtepomp met zonnepanelen te plaatsen om het milieu te helpen ? Men maakt eerst beloftes en past later voor de gewone man in de straat telkens opnieuw de regels aan, van deze subsidie aanpassingen hoor ik niets als het gaat over bedrijven met zonnepanelen , windmolens , Biocentrales enz. daar blijven de regels gewoon behouden ook al zijn ze over gesubsidieerd.

 2. Gaan de net beheerders ons daeglijkse doen en laten bepalen?
  Waar blijft onze privacy? Eerst de banken en nu de netbeheerders
  Die in onze zakken gaan zitten dank zij onze goede politiekers.
  !!!!¡!!¡!!!!!!!!!!!!!!

 3. Met mijn warmtepomp heb ik tijdens de wintermaanden 5000 kWh nodig om mijn huis te verwarmen (een lage energiewoning) die ik van het net moet halen en die ik tijdens de zomermaanden via de terugdraaiende teller (zonnepanelen) heb “opgespaard”. Dit leek in 2011 een zeer goed idee en zowel overheid als energiedistributeurs gaven hiervoor zelfs hulp (kleine subsidie van gemeente en distributeur, federale belastingvermindering). Vandaag klinkt het heel anders: ik “ontwricht het net” in de zomer met mijn productie en “belast het overmatig” met mijn gebruik in de winter! Ik moet dus in de zomer ofwel zelf verbruiken (onmogelijk) ofwel een batterij installeren. Een klein probleem echter: ik moet wel een capaciteit van 5000 kWh batterij installeren. Kostprijs: 1,5 miljoen € en gewicht: 4-5 ton. Besluit: hernieuwbare energie technologie IS NIET KLAAR. Als de distributeurs niet meer als “opslag” kunnen fungeren (waar ik kan in komen), dan hebben zonnepanelen en windturbines hun eindpunt voorlopig bereikt. De prijs van batterijen moet eerst een factor 100 naar beneden (jawel, 100 maal goedkoper dan nu) en dan pas kunnen we verder. Het enige alternatief voor de bestrijding van de klimaatverandering is dan… kernenergie. En daar wil een meerderheid niet van weten. Gevolg: kom maar hete zomers, orkanen, droogtes… Wanneer gaat de mensheid eens leren coherent te denken i.p.v. aan “wishful thinking” te doen?

 4. Gepensioneerden met zonnepanelen doen niets anders dan de hele dag electriciteit gebruiken opgewekt door deze panelen. Die hoeven dus al geen slimme meters.

 5. In 2016 heb ik 16 zone panelen laten leggen kostprijs 5500 € met de melding van door … terugwinst op 5 jaar .
  Na alle bijkomende kosten is dat opgelopen tot ( weghalen dubbele teler nieuwe kast controle …) 8000 €
  Voorheen betaalde ik als voorschot 105 € per maand nu 60 € = – 45€ per maand =540 € jaar
  Wat wil zeggen dat het niet 5 jaar maar minstens 10 jaar kost voor het terug verdienen van de investering !!
  Pak nu de terugdraaiende teller weg dan is dat zeer goed voor de vreg maar zeker niet voor mij .
  Dat zegt men u niet voor u panelen legt maar stelt u zelf daarna vast .
  MVG
  Meskens Edouard .

 6. Dat zijn toch allemaal geleerde mensen die zetelen in allerhande comesies zoals de VREG en de CREG. Ze maken ernstige denkfouten over de comsumptie van stroom bij de gewone mensen. Wanneer gaan die mensen hun overschot aan groene energie verbruiken als je tot je 67 ste alle dagen moet werken, of je op reis bent of uitstapjes doet. Ik denk dat niet veel mensen hun toestellen zal laten draaien bij langdurige afwezigheid. Veiligheid primeert toch. En als je het financieel kan permitteren om een elektrische auto te kopen, zal je uw batterij niet kunnen opladen als er overschot is, want die staat op het werk of je bent ermee op uitstap. Je zal hem ’s avonds/ ’s nachts moeten bijladen. Dus heren doe zo geen absurde uitspraken meer en maak de bevolking geen blaasje meer wijs. Ik denk dat die heren erop uit zijn om onze goedkope, propere en zuivere groen stroom zo goedkoop mogelijk in te pikken. Pure oplichterij en diefstal

 7. Men gaat nog zoveel nieuwe diensten uit de grond stampen die dan ook moeten betaald worden door de consument , dat de prijs van de energie nog zal verdubbelen.

 8. ik denk dat de enige bedoeling is dat eigenaars van zonnepanelen batterijen plaatsen maar daar is de markt nog niet klaar voor. Mr Tommelein beloofde subsidies voor thuisbatterijen maar daar is niets meer van te horen….

 9. De enige flexibele zaak die ik zie is waterproductie of 3d printen. Of gaan ze de lopende band sneller of trager laten draaien afhankelijk van de zon? Straks moet je nog rekenen of je een wasrek gebruikt of de droogkast in de zomer …

 10. Ik lees een heleboel vage nietszeggende kreten. Het lijkt erop dat men denkt dat de energie behoefte van de consument flexibel is. Maar dat is niet zo, de energie behoefte van de consument hangt af van externe factoren zoals:
  Dag/nacht (overdag heb je geen lampen nodig in huis),
  Buitentemperatuur (vloerverwarming moet aan als het koud is buiten, niet wanneer je toevallig een energieoverschot hebt)
  Een grote hoop was in combinatie met thuis zijn om de was te doen
  Etenstijd, indien je electrisch kookt doe je dat wanneer het etenstijd is
  TV kijken -> doe je wanneer je vrije tijd hebt. Je zult er niet midden in de nacht voor opstaan of overdag van je werk voor thuisblijven.
  Thuisbatterij -> die business case kun je prima berekenen zonder dit ‘innovatieve platform’
  Beslissen bij welke prijsprikkel je overtollige energie verkoopt -> eh, hoe gaat dit werken? Alles wat teveel opgewekt wordt stroomt zowieso het net op. Of moet dit in combinatie met een thuisbatterij?

  Wat gaat dit platform de consument eerst kosten? En wat gaat het in werkelijkheid opleveren. Het lijkt erop dat een aantal externe partijen bijzonder geinteresseerd zijn in de data van ons energieverbruik voor commerciele doeleinden. Niet ten bate van de consument.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS