Beste rendement op investering: zonnepanelen of dakisolatie

Humasol

Beste rendement op investering: zonnepanelen of dakisolatie

Denkt u aan een investering in energiebesparende maatregelen om uw maandelijkse energiekosten te verlagen? Daar hebt u meerdere opties voor. De meest logische keuzes zijn zonnepanelen en dakisolatie, maar welke optie is het meest rendabel?

 DakisolatieZonnepanelen
GewestRendabel naRendement op 20 jaarRendabel naRendement op 20 jaar
Brussel17 jaar1,1%5 jaar6,3%
Wallonië20 jaar0,1%7 jaar7,1%
Vlaanderen20 jaar0,3%16 jaar1,9%

Zonnepanelen zijn winstgevend na een periode van 5 jaar in Brussel, na 7 jaar in Wallonië en na 16 jaar in Vlaanderen. De thermische isolatie van uw dak is echter pas rendabel na 17 jaar in het Brussels gewest en na 20 jaar in Wallonië en Vlaanderen.

Investering in dakisolatie

De meeste energiekosten zijn gerelateerd aan de verwarming van uw huis. 25 tot 30% van uw kosten worden dan ook veroorzaakt door slechte isolatie, wat kan worden opgelost door uw dak te isoleren.

Een concreet voorbeeld: Door € 7.900 te investeren in het isoleren van uw dak (de gemiddelde kosten voor een gemiddeld dak van 88 m²), reduceert u de energiekosten met 30% en duurt het minimaal 17 jaar tot u de kosten terug hebt verdiend.

Een gemiddeld gezin van drie personen in België verbruikt jaarlijks 15.720 kWh aan warm water en verwarming. Een investering in dakisolatie verlaagt dit verbruik naar minder dan 10.000 kWh. Hierdoor bespaart u jaarlijks € 292 tot € 490 aan energie tijdens de eerste twintig jaar, rekening houdend met de stijgende energieprijzen. Vergeet niet dat u premies kunt ontvangen van de Vlaamse, Waalse of Brusselse overheid om uw dak te isoleren.

Investering in zonnepanelen

Investeringen in zonnepanelen zijn een grote investering, maar waar u wel veel baat bij heeft op lange termijn. Zodra u de investering terug hebt verdiend, kunt u genieten van gratis energie. Dit is vooral voordelig als u rekening houdt met de aftrek van regionale belastingen.

Voor een gezin van 3 personen met een gemiddeld verbruik aan energie, zal er een investering van € 8.000 nodig zijn. Hiermee installeert u zonnepanelen met een vermogen van 4 kWp. Het rendement is sterk verschillend per gewest omdat de subsidieregeling ook anders is en u in Vlaanderen ook een belasting betaalt.

Subsidies en belastingen voor zonnepanelen

In Wallonië

De bedragen van de qualiwatt premies die u betaalt in Wallonië hangen af van uw netbeheerder. Gemiddeld ontvangt u jaarlijks € 545 tijdens de eerste vijf jaar. Daarnaast realiseert u een jaarlijkse besparing op uw energiefactuur van € 780 het eerste jaar, wat nog verder oploopt naarmate energieprijzen duurder zullen worden. Dankzij de Qualitwat premies en de jaarlijkse besparing verdient u uw investering al na 7 jaar terug.
Let op: Vanaf 1 januari 2019 wil Wallonië een jaarlijkse belasting heffen op gebruikers van zonnepanelen, vergelijkbaar met wat in Vlaanderen al van toepassing is. Als dit effectief van kracht wordt, zal dit uw rendement uiteraard afzwakken.

In Brussel

In Brussel krijgt u 10 jaar lang € 893 aan groenestroomcertificaten voor de 4 kWp zonnepanelen. Verder gaat uw jaarlijkse energiefactuur gemiddeld minstens € 763 omlaag, waardoor u de zonnepanelen na 5 jaar terugverdient.

In Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er geen subsidies (meer) om u te steunen bij uw overstap naar schone energie. Integendeel, sinds kort betaalt u als producent van energie het Prosumententarief als belasting. Het bedrag daarvan is afhankelijk van de leverancier, maar gemiddeld bedraagt dit jaarlijks € 104. Hierdoor levert een investering in zonnepanelen u jaarlijks € 500 op, iets minder dan in de andere regio’s. Het duurt dan ook 16 jaar vooraleer u uw investering hebt terugverdiend.

Als u uw energierekening wil verminderen, maar u zich de initiële investering niet kunt veroorloven, dan kunt u hier alle energieleningen vergelijken om de juiste lening voor zonnepanelen tegen een voordelig rentetarief te vinden.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *