Wat betekent de digitale meter voor mijn privacy?

Slimme meter

Wat betekent de digitale meter voor mijn privacy?

Vanaf 2019 zullen in Vlaanderen de eerste digitale meters voor elektriciteit en gas geplaatst worden. Welke impact heeft de installatie van zo’n digitale meter op uw privacy?

Slimme meter

De digitale meters meten uw verbruik en, als u bijvoorbeeld zonnepaneleneigenaar bent, uw injectie op het net. De Vlaamse overheid bepaalt wie deze gegevens mag gebruiken om bijvoorbeeld uw energiefactuur op te stellen, maar u blijft er sowieso eigenaar van. Wie de gegevens voor andere doeleinden wil gebruiken, zal daarvoor expliciet uw toestemming voor moeten vragen.

Eén meterstand per dag

Om uw privacy te verzekeren worden de gegevens die de digitale meters versturen versleuteld over de volledige ketting, d.w.z. van de meters tot in de centrale systemen. De netbeheerder mag enkel die data gebruiken die hij nodig heeft om zijn taken uit te voeren: één meterstand per dag voor elektriciteit en één meterstand per dag voor aardgas. Deze gegevens stellen de netbeheerder in staat om een correcte factuur op te stellen. Meer gedetailleerde data zoals kwartierwaarden kunnen alleen gebruikt worden na expliciete en formele toestemming van de betrokken klant.

GDPR

Een ander belangrijk aspect is de aanwezigheid van de digitale meters op het internet. Zo communiceert de digitale gasmeter bijvoorbeeld online met de digitale elektriciteitsmeter. De netbeheerder garandeert de meest geavanceerde beveiligingstechnieken die inbreken in principe onmogelijk maken.

In het kader van de nieuwe Europese privacywetgeving GDPR heeft u tenslotte het recht om op te vragen welke gegevens er worden verwerkt en voor welke doeleinden.

Bron: Digitale meters – Veelgestelde vragen

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • Steens Reply

  Om een correcte jaarfactuur te maken moeten de meterstanden slechts 1 maal per jaar gekend zijn. En dan liefst nog op een vooraf afgesproken dag.
  Ook de productie per meter is niet nodig om een degelijhk inzicht te hebben en een smartgrid uit te rollen. Hiervoor zijn gegevens over grotere gebieden (bvb wijken of gemeenten) meer dan voldoende.

  Een dagelijkse uitlezing van de meters lijkt me dus ook totaal overbodig en een regelrechte schending van mijn privacy.
  Ik verzet mij uitdrukkelijk tegen de dagelijkse uitlezing.
  Zoalgn ik het interval niet mee kan bepalen zal ik de installatie van de digitale meter (want slim zijn ze helemaal NIET !!) tot het uiterste in de toekomst voor mij uitschuiven.

  11 juli 2019 at 11:24
 • johan serpieters Reply

  toch opmerkelijk: zeer groot verzet tegen de digitale meter “Linky” in Frankrijk. Vrees voor privacy, en ook verontwaardiging over de agressieve aanpak van installateurs.

  19 juni 2018 at 16:42
 • Walter Janssens Reply

  Na lezing van dit artikel had ik graag op volgende vragen een duidelijk antwoord gekregen van de netbeheerder.
  1.Om een correcte factuur op te stellen heeft de netbeheerder dagelijkse meterstanden nodig. Zijn dan de huidige facturen met een jaarlijkse meteropname niet correct?
  2. De meters gaan online met elkaar gaan communiceren. Gaan ze daarvoor mijn internetverbinding gebruik, ben ik desgevallend verplicht om dit toe te laten? Wat met degenen die geen internetaansluiting hebben?

  19 juni 2018 at 15:46
 • Markske Reply

  Wat ik niet begrijp is dat als FOD–economie wil kijken wie handel voert op ebay of 2dehands ze dit moeten doen met geserialiseerde info (naaminfo onbekend). Indien ze er uitpikken waarvan ze denken dat ze onterecht handel voeren dan kan de procedure starten om te deserializen om zo tot een controle te kunnen overgaan.
  Hier gaat men dagelijks tellerstanden doorsturen, niet om facturen te maken, maar om andere redenen (productie?) dan heeft toch ook de klantengegevens niet van doen, enkel de gegevens binnen de wijk/straat.

  19 juni 2018 at 13:28
 • verpoorten frans Reply

  alles word afzonderlijk opgeteld, eerst uw verbruik +21%, dan wat ge op het net hebt gezet , 7 cent de kw zonder btw, dit word van uw factuur afgetrokken, en dan komt er nog het prosumenten tarief bij, dus v/a 2019 bent u beter af zonder panelen

  19 juni 2018 at 11:25
 • verpoorten frans Reply

  het is de bedoeling van de staat(n-va) om te zien wanneer u het meest verbruikt, en op die momenten moet u meer betalen voor uw verbruik,das heel simpel , daar de mensen al langer gaan besparen, zijn er minder inkomsten, daarom moet de prijs omhoog, het is net als bij het water, de mensen deden besparingen , en de factuur ging omhoog

  19 juni 2018 at 11:22
 • Hendrickx Reply

  Ik stel mij de vraag op welke manier de digitale meter zal registreren. Wat zullen de intervallen zijn tussen 2 metingen, per seconde, per 30 seconden, per minuut, per uur of per dag.
  Wordt elke Wh of elke kwh gemeten zowel injectie en afname.
  Worden injectie en verbruik bepaald met het verschil tussen 2 metingen of wordt alles afzonderlijk opgeteld.

  19 juni 2018 at 09:39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *