Wat betekent de invoering van de digitale meter voor het dag- en nachttarief?

Terugdraaiende teller zonnepanelen

Wat betekent de invoering van de digitale meter voor het dag- en nachttarief?

Vanaf 2019 zullen in Vlaanderen de eerste digitale meters voor elektriciteit en gas geplaatst worden. Wat betekent de invoering van deze meter voor personen die gebruik maken van een dag- en nachttarief (tweevoudige uurtariefmeter)?

dag en nachttarief

Bij een tweevoudige meter geldt een verminderde elektriciteitsprijs voor al het verbruik dat tijdens de nacht of tijdens het weekend plaats heeft. Om van dit verlaagd tarief te kunnen genieten, dient u te beschikken over een tweevoudige uurtariefmeter. Die meter heeft telwerken voor ‘dag’ (normaal tarief) en ‘nacht’ (verminderd tarief). De overschakeling dag-nacht-dag gebeurt automatisch.

De introductie van de digitale meter heeft geen rechtstreekse gevolgen voor klanten met dag- en nachttarief. De berekeningen van die tarieven staan los van de gebruikte technologie. Digitale elektriciteitsmeters registreren de energie namelijk standaard in twee tariefperiodes. Als de klant gekozen heeft voor een enkelvoudig uurtarief, worden de gebruiken bij elkaar opgeteld.

Bron: Digitale meters – Veelgestelde vragen

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (5)

 • Bernaerts Reply

  ik zou iets krijgen als ik het woord batterij hoor Stel je krijgt de stroom gratis steek hem in een batterij en hij is duurder dan uit het stopkontakt Dat komt gewoon omdat zo een batterij veeeeeeeeeeeeeel te duur is dat is spijtig maar het is ni anders

  10 juni 2020 at 10:53
 • Engels J.P. Reply

  Mijn electriciteitsmeter is 220/380V, 40A.
  Ik val dus boven de < of = 10KW.
  Moet ik mij dan – voor mij – 'voorlopig' geen zorgen maken i.v.m. vervangen door digitale meters?
  Oef……

  1 juli 2018 at 21:55
 • jean pierre engels Reply

  En wat met de gebruikers die dag-,laag-, én exclusief nachttarief hebben? : 3 tellersystemen dus.
  Ik ben echt benieuwd hoe men dit gaat klaren zonder voor de gebruiker nadelige invloeden : zoals de terugdraaiende teller, de certificaten over 20 jaren,de exclusief-nachttariefprijzen, de middagnalading voor accumulatieverwarming….vergeet ik nog iets????

  26 juni 2018 at 20:24
 • Walter Janssens Reply

  Al lang stel ik mij de vraag waarom de dagprijs per kwh voor iemand met een tweevoudige meter hoger is dan voor degene met een enkelvoudige meter. Zo wordt een gedeelte van de winst die de gebruiker hiermee doet afgeroomd door de energieleverancier.

  26 juni 2018 at 10:44
 • Desmyter Patrick Reply

  zou iemand die geen zonnepanelen heeft maar een batterij plaatst en s’nachts de batterij oplaadt als de elektriciteit goedkoper is en tijdens de dag terug op het net steekt als die duurder is hiermee voordeel kunnen doen, zonder zonnepanelen betaald men geen prosumententarief en zou het dagverbruik op nul gehouden kunnen worden, alles is dan nachttarief.
  Er is wat rekenwerk nodig om te bepalen of dit rendabel zou zijn.

  26 juni 2018 at 09:56

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *