Betekent invoering digitale stroommeter einde terugdraaiende teller?

Terugdraaiende teller zonnepanelen

Betekent invoering digitale stroommeter einde terugdraaiende teller?

Vanaf 1 januari 2019 wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de teller in uw elektriciteitskast vervangen door een digitale meter. Die zal u helpen om te besparen op uw factuur, maar uiteraard kost dat toestelletje ook geld.

De klassieke elektriciteitsmeters worden niet meer gemaakt en de Vlaamse regering wil ze vervangen door digitale exemplaren. Daarmee kunnen distributienetbeheerders uw verbruik vanop afstand meten, waardoor ze geen controleurs meer hoeven langs te sturen voor een meteropname.De Vlaming kan dankzij zo’n meter ook meteen zijn reële verbruik checken en desgewenst aanpassen om te besparen.

Bart Tommelein minister energie

Minister Tommelein heeft een plan klaar en hoopt morgen op groen licht van zijn coalitiepartners. De liberaal wil vanaf 1 januari 2019 aan de installatie van een (goedkoop) basisexemplaar beginnen. Vlamingen die een nieuwbouw zetten of zonnepanelen bezitten, zullen als eersten de teller in huis moeten halen. Pas na enkele jaren zal iedereen een digitale meter moeten hebben.

Forse investering

Het gaat om een forse investering, maar de precieze grootte van het prijskaartje is nog niet bekend. Oppositiepartij sp.a verwijst naar een studie die zegt dat een volledige uitrol 2 miljard euro zou kosten. “En die rekening dreigt bij de gezinnen terecht te komen.” Hoe dan ook moet de ommeslag gemaakt worden, zegt Tommelein. Hij benadrukt dat hij bewust niet voor de Rolls-Royce van de meters kiest en de installatie over enkele jaren spreidt. Bovendien zal de consument er sowieso energie mee kunnen besparen.

Exit terugdraaiende teller? 

Eigenaars van zonnepanelen zitten nog met veel vragen. Op hun analoge meter zien ze de teller terugtikken wanneer ze stroom op het net zetten. “Iedere kilowattuur wordt vergoed tegen hetzelfde tarief waartegen je elektriciteit koopt. Dat is belangrijk voor het rendement dat eigenaars uit hun investering willen halen.”

De digitale meters tikken niét terug, maar kunnen wel perfect aantonen hoeveel de klant produceert. En daar kan dan weer een vergoeding aan gekoppeld worden. Hoe die in elkaar zit, is nog voer voor discussie. Bart Tommelein wil absoluut vermijden dat eigenaars van zonnepanelen erop achteruitgaan. “Wie daarin investeert, zal nog altijd in een systeem terechtkomen dat rendabel is.”

Terugdraaiende teller zonnepanelen

Bron: Het Laatste Nieuws, 2 februari 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • Peten c. Reply

  Wat de staat met de rechter hand geeft neemt hij altijd, vroeg of laat, terug met de linker hand uit ons zakken.

  30 april 2018 at 17:31
 • rudy decat Reply

  Het moet toch een koud kunstje zijn om die “Slimme” digitale meters ook achteruit te laten tellen?

  7 november 2017 at 19:53
 • Selvet Reply

  Gewone burgers worden gemolken als een koe tot laatste druppels. Dus alle investering voor niks, alles wat je panelen opwekt door moeder natuur zon gaat in hun portemonnee van elektriciteitsleveranciers. Elke kwh die verbruikt wordt betalen tot laatste cent en al de duizenden kwh die in hun net vloeien krijgen geen cent terug. Binnenkort is het land grote stortplaats voor zonnepanelen.

  8 februari 2017 at 16:35
 • Peeters guido Reply

  Grote elektriciteits bedrijven verdienen blijkbaar niet genoeg, ze moeten ook het kleine beetje van de kleine man ook nog hebben. Wat nu in de zomer geproduceerd word door de zonnepanelen van hen krijgen ze in de winter gratis terug. Zal te duur zijn zekers, logisch dat een liberaal het opneemt voor de bedrijven en noet voor de kleine man.

  4 februari 2017 at 17:27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *