Bidirectionele meter maakt thuisbatterij extra interessant in Brussel

Zonnepaneel reflectie

Bidirectionele meter maakt thuisbatterij extra interessant in Brussel

Een energieopslagsysteem bij een zonnepaneleninstallatie kan om diverse redenen interessant zijn. Zeker bij het gebruik van een ‘bidirectionele’ meter.

Met een bidirectionele meter kan u, in tegenstelling tot met een terugdraaiende teller, bepalen wat u werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet en wat u werkelijk verbruikt. Het betreft met andere woorden een meter die zowel de bruto afname als bruto injectie meet.

Geen prosumententarief

Bij onmiddellijk verbruik van de geproduceerde elektriciteit, zonder gebruik van het net, wordt er geen afname of injectie geregistreerd. Aangezien de door uw zonnepanelen opgewekte stroom dus nooit op het distributienet terechtkomt, betaalt u als eigenaar van de bidirectionele meter geen prosumententarief. De bidirectionele meter kan ook zeer interessant zijn in combinatie met een batterijsysteem.

De installatiekosten van een bidirectionele meter zijn verschillend van gezin tot gezin. Uit contactopname door iLumen met een netbeheerder blijkt dat u voor de installatie van een bidirectionele meter zo’n 300 € (excl BTW) betaalt zonder vervanging van uw huidige meter. Mét vervanging moet u eerder rekenen op een kost van ongeveer 400 € (excl BTW)

Thuisbatterij

In Brussel wordt het vanaf januari 2018 bijzonder interessant om de investering in een thuisbatterij te overwegen. Op dat moment wordt de nettofactuur (met terugdraaiende teller) vervangen door een facturatie op basis van een bidirectionele meter met vergoeding voor energieproductie.

In Vlaanderen en Wallonië geeft de terugdraaiende teller de mogelijkheid om productie en consumptie doorheen het jaar te compenseren. In Vlaanderen heeft u, mits toevoeging van een bidirectionele meter, dankzij een thuisbatterij wel de mogelijkheid om uit het systeem van het prosumententarief te stappen. De wetgeving hierrond evolueert constant. Afhankelijk hiervan kan de thuisbatterij snel een grotere rol gaan spelen in beide regio’s.

Bron (gedeelte ‘thuisbatterij’): Energiek Engie Electrabel, herfst 2016 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (9)

 • Bal Reply

  Gedurende de vier wintermaanden verbruik ik wekelijks enkele tientallen kWh meer dan ik produceer en het deficit loopt eind februari op tot 450 kWh. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd in de zomer. Ik zie niet in hoe die vier maanden op batterijen kunnen overbrugd worden!

  8 december 2016 at 20:28
 • Ozzy Reply

  Hallo,

  Zolang dat je aangesloten bent op het net moet je prosumententarief betalen zolang ik weet ,of niet? Jaarlijks opgewekte vermogen +/- 5000kw per jaar , Dagelijk 30-40 kw opbrengst in zomer, waar ga je die kunnen opslaan ? Toch niet in die kastjes van 6 a 10kwh?. Die prijzen 4000-9000 € voor zo een batterij kastje. Dat krijg je nog niet eens terugverdiend op 50 jaar. En nog na 5-6 jaar is die batterijkastje versleten denk ik. Dat is gewoon een geld verspilling. En die prosumententarief die ze achteraf ingevoerd hebben is onrecht en diefstal vind ik. Dat hadden ze van begin kunnen zeggen en niet na 200000-300000 zonnepaneel houders.

  8 december 2016 at 09:30
 • houtsnijder Jozef Reply

  Ja dat wil ik ook wel weten, de prijs, de afmetingen en waar geplaatst bij de omvormer of bij de meter, hoe lang zullen ze ongeveer meegaan (er word wel ongeveer 365 keer geladen en ontladen per jaar) en wat als er 2-3 dagen praktisch geen zon schijnt, ook is er onderhoud nodig ik ben wel nieuwsgierig en geïnteresseerd verwacht wel een antwoordje !!!!!

  8 december 2016 at 00:47
  • PHILIPPE JEAN-PIERRE Reply

   Google eens aquion energie, is een zoutbatterij , geen gevaar voor oververhitting + heeft een diepe ontlading terwijl tesla batterij voor +- 50% kan ontladen worden.

   3 februari 2017 at 16:00
 • Roel Plessers Reply

  Beste,
  Ik heb momenteel een bidirectionele meter en betaal gewoon prosumententarief.
  Beringen

  7 december 2016 at 19:23
 • kriksan Reply

  en toen werd het stil …..

  7 december 2016 at 17:47
 • Deejay808 Reply

  Met een bidirectionele meter injecteer je dus nog altijd de opgewekte energie die je niet onmiddellijk verbruikt. Verder staat er: ”Aangezien de door uw zonnepanelen opgewekte stroom dus nooit op het distributienet terechtkomt, betaalt u als eigenaar van de bidirectionele meter geen prosumententarief”.
  Momenteel wordt het prosumententarief bepaald aan de hand van het maximale vermogen van de omvormers. Hoezo wijzigt dit met de aanschaf van een bidirectionele meter? Hoef je dan helemaal geen prosumententarief te betalen ook al injecteer je nog steeds energie?

  7 december 2016 at 12:48
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het prosumententarief is bepaald aan de hand van het percentage dat een gemiddeld gezin direct verbruikt en wat ze injecteren.
   Bij een bidirectionele meter geldt het voordeel van de terugdraaiende teller niet meer dus vervalt het prosumententarief. Echter is dit scenario enkel interessant als je zoveel mogelijk energie van de zonnepanelen meteen kan gebruiken of opslaan voor later.

   Vriendelijke groet

   Thomas Voets
   Marketing en communicatie
   iLumen

   7 december 2016 at 15:48
 • Claes Roland Reply

  Hoeveel kost een thuisbatterij (geïnstalleerd) voor volgend installatie.
  – PV opbrengst 4000kw.
  – verbruik 3000kw.
  Dank bij voorbaat,
  Roland Claes
  Zonhoven

  7 december 2016 at 12:11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *