Brussel voert als eerste de terugdraaiende teller af

digitale meter

Brussel voert als eerste de terugdraaiende teller af

Brusselaars met zonnepanelen op hun dak worden al vanaf begin volgend jaar geconfronteerd met de afschaffing van de terugdraaiende teller. Dat heeft de Brusselse regulator Brugel beslist.

Het komt er in de praktijk op neer dat voor eigenaars van een kleine installatie de compensatie wegvalt voor de netkosten. Volgens de Franstalige zakenkrant L’Echo komt dat neer op een verhoging van de stroomfactuur met zo’n 150 euro voor circa 4.000 Brusselse huishoudens. De afschaffing komt niet uit de lucht gevallen. De Brusselse energieregulator Brugel besloot in 2018 om de afschaffing twee jaar uit te stellen.

In Brussel is het een pak makkelijker dan in Vlaanderen om de compensatie voor de netkosten af te schaffen. Wie in het Brussels Gewest zonnepanelen op zijn dak legt, wordt immers verplicht om een meter te installeren die het stroomverbruik in huis en de elektriciteitsproductie apart registreert, legt Brugel-woordvoerster Adeline Moerenhout uit. In Vlaanderen is dat niet zo. Daardoor is er geen zicht op het effectieve elektriciteitsverbruik.

Prosumententarief

Brugel draait de terugdraaiende teller voor de netkosten om een einde te maken aan een bestaande discriminatie, waarbij klassieke energieverbruikers op het vlak van de kosten van het distributienet gediscrimineerd werden tegenover de zogenaamde prosumenten. Dit omdat die laatsten alleen netkosten betalen op de nettohoeveelheid afgenomen energie. In Vlaanderen werd om dezelfde reden een prosumentenaterif ingevoerd, waarbij de eigenaar van zonnepanelen een vast bedrag per jaar betaalt voor het injecteren van energie op het distributienet.

Bron: De Standaard, 15 juli 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (16)

 • LM Reply

  Voorlopig geen gelul!
  Mijn terugdraaiende teller blijft staan !

  Ondanks dat :
  Weet ik dat het allemaal geen rosegerur en maneschijn is!
  Ik betaal behoorlijk prosumenten en de andere taks (BTW 21%)
  Ik ontvang ook per jaar ± 10 Groene stroom certificaten. (nog 14 jaren!).
  Ik heb maar een energiebron (elektriciteit) en ben al lang milieubewust bezig !

  Ik wil het zo houden !

  30 augustus 2019 at 11:32
 • Robert Reply

  Mijn vriend woont in Frankrijk. Hij valt zonder elektriciteit. Hij heeft een digitale meter en kijkt na, er is geen stroom ook bij de buurman niet. Hij belt EDF. Zij vragen, reset de meter eens, er gebeurt niks, de operator zegt, IK HEB GEZIEN DAT JE DE METER GEREST HEBT, ik stuur een ploeg. De ploeg stelt vast dat een boer tegen de schakelaar gereden is en de transformator uitgeschakeld had, terug ingeschakeld, terug oké. Hoe kan dat. Hoe kan dat?
  Hoe werkt dat?… Afgesneden en toch signalen sturen. Oh my big brother wat a wonderfull world.

  29 augustus 2019 at 13:07
 • Orens Reply

  Als we nu eens massaal weigeren om de digitale teller te laten plaatsen, zolang mogelijk tegen houden . En ons eens proberen te verenigen in plaats van onze groene stroom te laten stelen door de elektriciteit maatschappij , die wij in de wintermaanden zelf moeten terug kopen . Voor het klimaat en allerlei andere zaken wordt er te pas en te onpas betoogt in Brussel . Zou er nu echt geen enkele vereniging of organisatie zijn die iets kunnen op zetten om onze belangen te verdedigen . Of gaan we ons gewoon allemaal laten bestelen . Ik denk dat als alle zonnepaneel eigenaars morgen op straat komen , Brussel te klein zal zijn

  29 augustus 2019 at 12:52
  • Nik Reply

   Zou het geen zin hebben testaankoop hierover aan te spreken. Zouden dit niet al bestudeerd hebben ?.

   29 augustus 2019 at 19:56
   • Bart Reply

    Testaankoop wordt gesponsord door de regering …
    Houden zich dus bezig met andere zaken.

    30 augustus 2019 at 12:55
  • Marc Reply

   Als alle eigenaars van zonnepanelen op hetzelfde ogenblik op het moment van een piekopbrengst tegelijkertijd hun installaties afschakelen dan veroorzaakt dit een ongekende nationale stroompanne. Misschien dat onze beleidsmakers dan wel wakker schieten en eerst met ons gaan praten alvorens ons te bestelen. Via Facebook of twitter moet dit makkelijk te organiseren zijn.

   1 september 2019 at 07:46
   • jean D Reply

    Ik geloof niet dat dit een stroompanne zou veroorzaken. Het totale vermogen benadert zeker het vermogen van een kerncentrale maar we hebben toch ook geen stroompanne bij het uitvallen van 1 kerncentrale. Als alle kerncentrales werken zou het zeker geen zin hebben. Bovendien kunnen de leveranciers onmiddellijk stroom voorzien vanuit het buitenland. Er zijn zelfs geen stroompannes geweest toen praktisch alle kerncentrales stillagen.

    13 oktober 2019 at 19:46
 • Jad Reply

  Het is erg gesteld hier in ons Belgenlandje.
  5 regeringen ontelbare ministers en volksvertegenwoordigers die de staatskas uitmelken.
  Decennia lang hebben de verschillende regeringen niets gedaan voor ons land.
  Een staatsschuld van miljarden. Verouderde schoolgebouwen, verouderde wegen infrastructuur, geen pensioenkas. We zijn overspoeld van vreemdelingen in ons land die ook op hun beurt de sociale zekerheid uithollen, en hun religie en waarden opdringen. De kleinste pensioenen worden uitbetaald aan de hard werkende Vlaamse bevolking.
  Alle beloften van onze volksvertegenwoordigers zijn holle beloften. We worden telkenmaal opnieuw bedrogen en belogen.
  En het gaat maar zo verder. Verkiezingen hebben totaal geen zin. De verliezende partijen blijven regeren, zelfs zonder regering. Enkel de postjes zijn belangrijk.
  Laat ons land bestuurd worden door bewezen bedrijfsleiders en professoren die naar de toekomst kijken en niet op korte termijn denken. Afschaffen die politiek, het is totaal zinloos en vooral nefast voor ons land.

  29 augustus 2019 at 10:36
 • PV EIGENAAR Reply

  De overheid en vreg zijn heer en meester in dit land als het over groene stroom gaat. Men gunt de hardwerkende Vlaming niets meer. We leven stilaan in een dictatuur waarbij tijdens de match spelregels wijzigen. Steeds wel in het NADEEL van de belastingsbetaler. Ik maak me echt geen zorgen meer, ik ben ervan overtuigd mijn gelijk voor de rechter te halen. Mijn panelen zijn inderdaad op geïnstalleerd op moment dat de teller levenslang en ook daarna nog mag terugdraaien. Contracten zijn ALTIJD bindend en kunnen nooit eenzijdig opgezegd worden. Enkel zonde dat er geen organisatie bestaat die de belangen van de pv eigenaars behartigd. Misschien kunnen we Deminor inschakelen want dat bedrijf verdient mijn respect.

  28 augustus 2019 at 21:37
 • maurice Reply

  engie gaat een nieuw project doen in coo opslagruimte voor energie op batterijen ,
  zouden daarvoor vrijstelling krijgen van nettarief voor 5 jaar.
  krijgen wij dit ook als wij een batterij plaatsen.
  eerst heeft Europa zonnepanelen verplicht, om de groene norm te halen
  nu wordt het omgekeerd wordt het de melkkoe van de regering
  en als dan iedereen verplicht wordt om zijn dak ter beschikking te stellen voor zonnepanelen
  dan moeten we ons eigen stroom nog gaan betalen in de toekomst.
  de zon zou gratis moeten zijn voor iedereen , ga mijn geld terug vragen voor de verminderde co uitstoot aan de regering.

  28 augustus 2019 at 21:23
 • Yvan STRUBBE Reply

  De overheid is in deze een zeer onbetrouwbare partner, die samen spant met de electriciteitsboeren en de netwerkbeheerders.

  Uw electriciteit onteigenen ze en de opbrengst strijken ze zelf wel op. In de winterperiode kun je dan uw eigen electriciteit die ze onteigent hebben terugkopen….

  28 augustus 2019 at 18:51
 • nik Reply

  Brugel,
  Wanneer word je eerlijk ?
  Ik betaal 1/Het NET (PROSUMENTEN)
  2/ De aanschaffing van de panelen (milieu, wat doe jij daaraan?)
  3/ Een nieuwe omvormer.(IK HEB ER DUS AL TWEE GEHAD OP 3 JAAR TIJD)
  4/ Herstel draden beschadigd door ongedierte .
  5/ Het onderhoud van de panelen.
  6/ Komt eraan ,Brugel DE BATTERIJEN. Brugel horen die ook bij het draadgebruik ?. Hoeveel kosten die ?. Hoe doeltreffend zijn die en bovendien, hoelang gaan die mee??. Betaal jij die als zijnde net gebruik? . Verdomme Brugel maak je eigen mensen niks wijs aub.
  Dus Brugel maak de mensen niks wijs. Mensen zonder panelen worden niet gediscrimineerd.

  28 augustus 2019 at 16:20
 • inez van den dries Reply

  In Brussel (waar ze al jaren GEEN prosumententarief betalen), wordt het voordeel van de terugdraaiende teller afgeschaft, vermoedelijk na het plaatsen van een digitale/slimme elektriciteitsmeter, precies wat ze in Vlaanderen ook gaat gebeuren…
  Sorry, ik voel nattigheid.. er is namelijk geen enkele garantie dat hetzelfde niet in Vlaanderen gaat gebeuren, na het plaatsen van de digitale meters… Maar oh ja, juist.. we hebben de garantie van de minister van energie dat het voordeel 15 jaar lang gegarandeerd is, we weten ondertussen wat die garantie en de beloften van deze ministers waard zijn…. en wat met gebruikers die reeds lang deze zonnepanelen hebben gelegd en die periode van 15 jaar (na het keuringsattest) reeds, of bijna voorbij is .
  Toen ik mijn zonnepanelen liet plaatsen, was het bezit van de voordelen van de terugdraaiende teller voor eeuwig, en was er geen sprake van 15 jaar na datum van het keuringsattest.. Nog maar eens een voorbeeld van dat de ministers de spelregels tijden de rit veranderen… nou… bedankt!!

  28 augustus 2019 at 12:22
  • BAKN Reply

   Helemaal gelijk Inez,

   Dit staat Vlaanderen ook te wachten Nadat de digitale meter bij de meeste zonnepanelen eigenaren is geinstalleerd. Dan zal de garantie van 15 jaar plots vervallen (wellicht door de rechtzaak die de VREG nu aangespannen heeft zodat het lijkt alsof de overheid er niets aan kan doen).
   Want wat is anders nog de reden dat ondanks de garantie van 15 jaar terugtellen de digitale meter EERST bij zonnepanelenbezitters wordt uitgerold?

   29 augustus 2019 at 07:50
  • jean D Reply

   Verkeerde titel : De tellers blijven wel terugdraaien. Er wordt enkel en alleen voor de distributiekost geen rekening mee gehouden. Zoals in Vlaanderen in 2015 prosumententarief werd ingevoerd wordt nu in Brussel (4 jaar later) een gelijkaardig tarief ingevoerd : nl distributiekost op de werkelijke afname . Weg discriminatie van de Vlamingen.
   Dank U Brugel.

   11 oktober 2019 at 20:05
 • Pol Vandenberge Reply

  Wie in het Brussels Gewest zonnepanelen op zijn dak legt, wordt immers verplicht om een meter te installeren die het stroomverbruik in huis en de elektriciteitsproductie apart registreert, In Vlaanderen is het enkel het verbruik, op productie is er geen enkele controle door de prosument zelf. Bij mij staat een teller in de zekeringkast om de certificaten aan te vragen maar dat zal niet tellen zeker

  28 augustus 2019 at 09:32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *