Zonnepaneel zoom
Certificatendatabank VREG verdwijnt, netbeheerder neemt over

Vanaf 10 oktober tot en met 13 november kan u niet langer gebruik maken van de certificatendatabank van VREG. Vanaf 14 november wordt uw netbeheerder (Eandis of Infrax) het nieuwe aanspreekpunt in verband met uw zonnepanelen.

Vandaag staat uw netbeheerder al in voor de opname van de meterstanden van uw elektriciteitsverbruik en voor de uitbetaling van uw groenestroomcertificaten. Door hen ook verantwoordelijk te maken voor de meterstanden van uw zonnepanelen, kunnen ze het volledige traject opvolgen en kan u op één plaats terecht met al uw vragen. De volledige administratie wordt zo eenvoudiger, efficiënter en fraudebestendiger.

Hoe zal de overgang concreet verlopen en wat moet u doen?

 1. Vanaf 10 oktober 2016 zal u geen meterstanden meer kunnen ingeven in de certificatendatabank en geen dossierwijzigingen meer kunnen doorgeven aan VREG.  Alle gegevens worden vanaf dan overgezet naar de nieuwe webtoepassing van Eandis/Infrax.  Vanaf 14 november 2016 kan dit opnieuw via de nieuwe webtoepassing van Eandis/Infrax.
  • Hebt u zonnepanelen met een maximaal AC-vermogen ≤ 10 kW en hebt u intussen opnieuw recht op een groenestroomcertificaat? Geef dan voor 10 oktober 2016 uw meterstand nog eens door via de certificatendatabank.
  • Hebt u zonnepanelen met een maximaal AC-vermogen > 10 kW en hebt u zich al geregistreerd met uw ondernemingsnummer? Dan hoeft u niets te doen.
 2. Eandis-Infrax contacteert u in de loop van november 2016 met alle informatie over de nieuwe webtoepassing en hoe u in de toekomst uw meterstanden kan doorgeven en uw dossier opvolgen. U kan vanaf dan met al uw vragen bij Eandis/Infrax terecht.

Bron: nieuwsbrief VREG

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

31 reacties

 1. geachte,
  waar kan ik nieuwe zonnepanelen certificaten opvragen?
  want we gaan verhuizen. Ben de vorige cerficate verloren gegaan.
  wat kost zo’n opvraging
  vriendelijke groeten

 2. Hallo,
  Ik heb tot op heden nog geen gepersonaliseerde email van Eandis ontvangen om Activatie te doen van mijn bestaande zonnepanelen. Bijgevolg kan ik nog steeds geen aangifte doen van het recht op een nieuw certificaat. Volgens een email van Eandis op 6 okt zou dit tussen 15/11 & 15/12 moeten aangekomen zijn.
  Waar (email?) kan ik hiervoor het best terecht ?
  mvg,
  Yves

  1. Beste,

   Bedankt voor uw bericht.

   Indien u nog steeds geen gepersonaliseerde email heeft ontvangen, kan u best telefonisch contact opnemen met uw netbeheerder. Meer informatie vindt u hier .

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   1. OK, bedankt en alles is nu vlotjes geregeld!
    Maar droevig dat men een zelfs een belofte van het uitsturen van een initiele email niet nakomt… en men dus (nog) altijd zijn rechten moet afdwingen… ‘Men’ beslist maar dat het certificatenbeheer nu via Eandis verloopt en wij moeten er dus maar (weer) achteraan lopen om onze toegang ge’her’activeerd te krijgen…. Maar daar kan jij ook niets aan doen natuurlijk – eventjes mijn frustraties geventileerd 🙂

    1. Geachte heer Peene,

     Geen probleem! Goed om te horen dat intussen alles geregeld is.

     Aarzel niet ons te contacteren, mochten er toch bepaalde onduidelijkheden optrededen.

     Alvast bedankt

     Vriendelijke groet,

     Thomas Voets
     Marketing- en communicatieverantwoordelijke
     iLumen

 3. Kunnen jullie ( door die wijzigingen ) eens eenvoudig uitleggen welke manier ik NU moet gebruiken om aan mijn certificaten van mijn zonnepanelen zonder Parijs en Brussel te moeten passeren aub?????

  1. Geachte heer Roels,

   Bedankt voor uw bericht.

   Samen met onze partner en verdeler Futech ontwikkelden we een handleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe men een zonnepaneleninstallatie kan aanmelden bij de VREG. Meer info vindt u hier.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Met vriendelijke groeten,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

  1. Geachte heer Coomans,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij hebben uw gegevens inmiddels aangepast.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Met vriendelijke groeten,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 4. Dag. Hoe is de situatie op vandaag 14 november 2016?
  Bij wie moet ik nu mijn meterstand doorgeven?
  Heeft de overnemer ook een duidelijk portaal om de meterstanden door te geven?
  Waarvoor dank om een afdoend antwoord groet ik U.

  1. Geachte heer Maeyens,

   Bedankt voor uw bericht. Gisterennamiddag maakte de VREG bekend dat de overgang naar het portaal van de netbeheerder pas zal plaats vinden op woensdag 23 november. Tot dan kan u dus geen meterstanden van uw zonnepanelen ingeven. Meer informatie hierover vindt u hier.

   Afhankelijk van uw woonplaats zal u gebruik maken van het portaal van netbeheerder Eandis of Infrax. Met een tool van onze partner Futech kan u nagaan wie uw netbeheerder is.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 5. Beste,
  ik heb mijn meterstand niet doorgegeven voor 10 oktober. Kan ik dit nog rechtzetten of zijn wij dit nu gewoon kwijt?
  Met vriendelijke groeten

  1. Geachte heer Aerts,

   Bedankt voor uw vraag.

   U kan uw meterstand vanaf 14 november gewoon opnieuw ingeven na de lancering van het nieuwe platform van uw netbeheerder. U zal zeker de certificaten ontvangen waar u recht op heeft, zij het met eventueel een korte vertraging.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 6. Beste,

  Door problemen met de id registratie.
  Zal ik mij waarschijnlijk niet kunnen inloggen voor
  10 oktober daar ik nog geen nieuwe pin code heb ontvangen
  kan ik deze nadien nog aanpassen of aanvragen
  groeten

  Franky

 7. Ik kreeg onlangs een meteropnemer aan de deur. Doch ik heb hem de toegang geweigerd omdat de meteropname vorige keer pas in december was gebeurd en jaar ervoor in februari. Ik spaar in de zomer zoveel mogelijk reserve aan kWh op, welke ik dan verbruik in de winter. Zo kan ik al 4 jaar mijn dagteller constant houden. Nu vrees ik dat ze met de omschakeling naar een andere certificatenbeheerder mijn tellerstand opnieuw willen kennen om tussentijds af te rekenen en mijn gespaarde reserve zo te niet te doen. Zoals ook al de bedoeling was bij die vorige poging tot meteropname! Iemand ervaring hiermee?

  1. Bruno,

   Indien u geen toegang geeft tot de meter, wordt dan niet een schatting gedaan van uw teller en bent u dan alsnog niet de peaneut?

  1. Geachte heer Buyse,

   Bedankt voor de melding. Wij hebben uw emailadres in onze database aangepast.

   Prettige dag verder

   Vriendelijke groet

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

 8. Onze omvormer is stuk en wordt vervangen voor 10 oktober. Pas eind oktober kan de keurder komen. Wanneer moeten de gegevens dan doorgegeven worden en aan wie?

  Mvg,

  1. Geachte heer,

   Tot op heden dient u hiervoor contact op te nemen met de VREG, al valt het niet uit te sluiten dat u zich in de toekomst voor dergelijke wijzigingen dient te wenden tot de netbeheerder. Tot op heden werd er hierover echt niet gecommuniceerd, waardoor ik u graag naar volgend artikel doorverwijs: https://www.ilumen.be/nl/hoe-gaat-de-eigenaarsoverdracht-van-een-zonnepaneleninstallatie-in-zijn-werk/ .

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 9. Meterstand ingeven waarvan de 1000 tal nog niet bereikt is zal niet lukken, want de meterstand van uw zonnepanelen worden online gecontroleerd en vergeleken met de ingegeven waarde.

 10. Welke meterstand moeten we nog eens doorgeven voor 10 oktober? De verbruiksmeter in de E-kast of de teller van de zonnepanelen?

  1. Geachte heer Sleypen,

   Bedank voor uw bericht.

   U dient de meterstand van uw groenestroommeter in te geven.

   Vriendelijke groet,
   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 11. Wij hebben hetzelfde probleem, 100 te gaan. Moeten wij dan wachten tot volgende week of geven we nu een nieuwe stand in verhoogd met de 100? Er zijn nog echt mooie dagen in het vooruitzicht dus op zicht is de 100 geen probleem.

  1. Beste,

   Bedankt voor uw vraag.

   Indien u verwacht dat u ten opzichte van uw vorige ingave opnieuw 1.000 kWh elektriciteit heeft geproduceerd, zou ik in uw geval kort voor de deadline van 10 oktober een nieuwe meterstand ingeven in de certificatendatabank van de VREG.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 12. We hebben nu recht op een certificaat, maar verblijven tot 15 oktober in het buitenland en kunnen dit dus niet doorgeven aan de certificatendatabank.
  Is het mogelijk om na 14 november dit certificaat via Eandis te verzilveren?

  1. Geachte heer Dhollander,

   In principe zal u op geen enkele manier benadeeld worden wanneer u uw meterstand pas in het nieuwe systeem kan ingeven. U zal uiteraard alle certificaten ontvangen waar u recht op heeft, zij het eventueel met wat vertraging.

   Vriendelijke groet,
   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

 13. We zijn er bijna we hebben maar 100 meer nodig om terug op 1000 kw te komen, mogen we dan nog voor 10 oktober onze meterstand doorgeven? Tegen de tijd dat alles in orde zal zijn met eandis zullen we erover zijn maar ontvangen dan waarschijnlijk veel later onze 330 euro…

  1. Geachte mevrouw Heylens,

   Bedankt voor uw vraag. U kan best zo kort mogelijk voor de deadline van 10 oktober een laatste keer uw meterstand doorgeven via het webportaal van VREG. Vanaf dat het nieuwe webportaal van Eandis/Infrax beschikbaar is (wellicht op 14 november), kan u opnieuw de waarde van uw meterstand ingeven. Mogelijk loopt u hierdoor inderdaad een lichte vertraging op bij de uitbetaling van uw groenestroomcertificaten.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS