Demir formeel: “Vlaanderen zal doelstelling hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen”

Zuhal Demir

Demir formeel: “Vlaanderen zal doelstelling hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen”

Vlaanderen zal zijn doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) met zoveel woorden gezegd aan de VRT.

België heeft zich er in Europees verband toe geëngageerd om het aandeel hernieuwbare energiebronnen tegen 2020 te laten stijgen tot 13 procent. Dat moet de Europese Unie in haar geheel toelaten om eind volgend jaar haar doelstelling van 20 procent groene energie te halen. Volgens de laatst beschikbare cijfers bedroeg het aandeel hernieuwbare energie in ons land eind 2017 9,06 procent. In België wordt de inspanning verdeeld tussen de verschillende entiteiten.

Het zat er al langer aan te komen dat Vlaanderen, en met uitbreiding België, zijn Europees engagement niet zou kunnen nakomen. Nu geeft minister van Energie Demir dat voor Vlaanderen ook toe. “We zullen de doelstelling wat betreft hernieuwbare energie tegen 2020 jammer genoeg niet halen”, zei ze aan de VRT, in de marge van een bezoek aan een ecologisch en energiebewust verbouwingsproject in Leuven.

“Kantje boord”

Vorige maand zei Demir in het Vlaams Parlement nog dat het halen van de doelstelling “kantje boord” zou worden. “Het zal afhankelijk zijn van de hoeveelheid zon en wind en van de wintermaanden.” Maar nu is het voor de minister dus duidelijk dat de lat voor Vlaanderen te hoog ligt.

Demir focust zich nu naar eigen zeggen op 2030. Eind december moet België zijn definitief Nationaal Energie-Klimaatplan 2021-2030 aan Europa overmaken, waarin dus ook de engagementen van Vlaanderen opgenomen zullen zijn. In het Vlaamse Parlement zei Demir dat ze in december duidelijkheid zou brengen over het Vlaamse klimaatbeleid tegen 2030. Vandaag klonk het dat het “eenvoudiger” moet zijn voor de Vlaming om zijn energie uit groene bronnen te halen. “Ik wil ook kijken naar welke stimuli wij willen nemen – fiscaal of in een andere vorm – om dat duwtje te geven zodat de Vlaming gebruikmaakt van hernieuwbare energie in het kader van renovaties.”

In 2030 wil de Europese Unie 32 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dat engagement is bindend, maar er wordt de individuele lidstaten wel geen landenspecifieke doelstelling meer opgelegd. Landen die de doelstelling voor 2020 missen, blijven er wel toe gebonden binnen het jaar bijkomende maatregelen te nemen.

Bron: HLN.be, 12 november 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (20)

 • Marnix De Grie Reply

  Een reactie op een uitspraak van Ivo B: “zonnedelen is in Vlaanderen ook nog niet toegestaan “.
  De “wettenmakers” zouden zich beter met zulke onderwerpen bezig houden, in plaats van de consument te verplichten om overdag zijn was en plas te doen!
  Een productieve stap in het behalen van de milieu doelstellingen zou zijn, indien een procument (zowel klein als groot) een kabel + teller zou mogen/kunnen leggen naar de omliggende buren die de kans of de technische mogelijkheid niet hebben om zonnepanelen of windmolens te zetten.
  De overheid vergoedt de (door de procumenten aan de niet-procumenten geleverde) GROENE stroom voor een bedrag van 50% van de door de energieproducenten aangerekende prijs.
  Zo zullen de energieproducenten en de distibutienetwerken al een flink pak minder productiekosten en netwerk-OVERBELASTING ervaren of voorkomen.

  1 december 2019 at 16:48
  • jean D Reply

   Ik veronderstel Marnix dat je het hier hebt over uw overproductie van 2000 Kwh.
   Dit is wat men in Nederland doet. Daar krijgt de prosument een terugleververgoeding voor een overproductie.
   De vergoedingen die de leveranciers daarvoor geven ligt vaak hoger dan de aangerekende stroomprijs en is net zoals voor de afname prijs ook bij iedere leverancier anders. Dus geen 50% vragen maar 120% vragen. En je hebt er geen kabel of extra meter voor nodig. Dit zou inderdaad een stimulans zijn om meer panelen te leggen dan je nodig hebt. PS een kabel naar je buur leggen zal ook alleen maar werken als er een goede verstandhouding is tussen de buren en dat is niet altijd het geval.

   9 december 2019 at 10:17
   • jean D Reply

    Ik weet ook niet of het splitsen van de geïnjecteerde stroom (door een omvormer) over 2 toegangspunten wel technisch mogelijk is.

    10 december 2019 at 10:32
 • jean D Reply

  Nog enkele adviezen aan de minister om de doelstellingen hernieuwbare energie wel te halen.
  Groenstroombijdrage 0.0291€ / kwh uit de elektriciteitsfactuur halen en overhevelen naar een taks op fossiele brandstof. BTW elektriciteitsfactuur verlagen van 21% naar 6% voor het gedeelte groene energie. Participatie in grootschalige zonne- en windparken voor particulieren nog fiscaal aantrekkelijker maken.

  1 december 2019 at 13:11
 • pv eigenaar Reply

  beste politici,
  je oogst nog altijd wat je zaait. Allerlei maatregelen hebben ervoor gezorgd dat destijds wanneer de subsidies afgebouwd zijn verschillende bedrijven die PV ontwikkelden, maar ook vele pv installateurs gestopt of failliet zijn gegaan. Productie installaties zijn voor een habbekrats verkocht en verhuisd naar het buitenland. Actueel met alle Onduidelijkheden ivm de ‘slimme’ meter doet particulieren ook nu weer twijfelen om pv te installeren. Sommigen overwegen zelfs hun installatie af te bouwen. Als jullie de particulier blijven uitmelken, ja misbruiken zal het nooit lukken de doelstellingen te halen binnen de beoogde termijn. Het probleem in België is dat we wel politici hebben maar geen beleid dat duidelijk genoeg is voor langere termijn.
  20 KM van mijn deur in Nederland hebben ze grote budgettaire overschotten, België hanteert de duurste belastingsvoet en toch hebben we miljarden euro’s tekort. Dat is ook het resultaat van een slecht beleid van onze politici.

  21 november 2019 at 00:07
 • van gorp Reply

  alsof we een minister nodig hebben om dat te weten………
  de opeenvolgende energieministers doe al jaren niets anders dan de mensen allerlei pestmaatregelen opdringen,
  zoals dat digitale onding bv,loze beloften verkopen,luxe btw aanrekenen op energie enz….
  wie gelooft de politiek nog en is bereid mee te investeren?

  20 november 2019 at 13:02
  • IvoB Reply

   Ik ben nog steeds bereid te investeren. Niet om de politiek een plezier te doen maar mezelf. 🙂
   Van 2011 tot heden hebben al mijn investeringen in groene energie mij alleen maar meer comfort en
   economisch voordeel gebracht. Ondanks te herhaalde tegenwerkingen vanuit het “beleid” (of wat daar voor moet doorgaan).

   20 november 2019 at 14:55
 • IvoB Reply

  @Jean D: goed advies dat zelbedruipend zijn maar hoe ga je dat praktisch realiseren (tegen 2030) in een doorsnee woning?
  Niet iedereen heeft voldoende plaats om zijn dak vol te leggen met zonnepanelen.
  Als je dat al zou hebben is de huidige regelgeving (max. 5 kWp voor een monofaseaansluiting en 10 kWp voor een trifase aansluiting) daar ook al een rem op.
  Zonnedelen is in Vlaanderen ook nog niet toegelten.
  Voor een windturbine met een praktisch bruikbare hoogte (als je al plaats zou hebben in he tuin) krijg je gewoon geen bouwvergunning.
  Thuisbatterijen hebben onvoldoende capaciteit om de transitie van zomerproductie naar wintertekorten te overbruggen.
  Brandstofcellen staan nog maar in hun kinderschoenen (zeker voor huishoudelijke toepassingen).
  Opslag van H2 onder druk (moest je huishoudelijk al genoeg kunnen produceren) is in een residentiële omgeving niet toegestaan. Zonder druk kan je er weinig mee aanvangen.

  Zelf heb ik een redelijk goed geïsoleerde woning (bij de huidige buite temp. van +6/-4°C een temperatuurverlies van 1°C per etmaal), een max. aantal toegelaten omvormer voor monofase (5 kVp voor 5.6 kWp panelen) thuisbatterijen met een opslag van 14,4 kWh (wat bij een DoD van 90% en een omvormervermlies van 15% een bruikbaar vermogen van 10-11 kWh geeft) en een BEV met een opslagvermogen van 64 kWh (incl. omvormerverliezen vraagt dat ongeveer 71 kWh aan productie).

  Tussen half maart en half februari ben ik zeker niet zelfbedruipend. Bij een zonnige/koude dag als vandaag (dus nog een redelijke productie) is op dit eigenste ogenblik de max. productiecapaciteit ongeveer 50% (2.5 kW) en de etmaal productie een 7 – 8 kWh. Op een sombere dag is dat in deze periode 2-3 kWh (en bij sneeuwval bv 0-1 kWh). Dat dekt niet eens de dagelijkse energiebehoefte (5-6 kWh, excl. BEV), laat staan dat er genoeg reserveproductie is om een batterij van 14.4 kWh van genoeg opslag te voorzien.

  Samengevat: in de zomer (dagelijkse productie 25-33 kWh en huishoudelijk verbruik 4-5 kWh) geraak je de energie niet kwijt en in de winter heb je geen overschotten om de batterij aan te vullen.

  20 november 2019 at 11:38
  • LM Reply

   Het verhaal van goedbedoelde IvoB is erg verwarrend en te technisch voor een doorsnee vlaming. Deze persoon die zich toch techneut noemt en voelt moet de gaande ontwikkeling volgen en stimuleren.
   Rome is ook niet op een dag gebouwd .
   Schoenmaker blijf bij je leest en probeer ons niet gek te maken . (IvoB)
   De zon biedt een oplossing !

   20 november 2019 at 14:01
   • IvoB Reply

    Ik geef alleen weer, zoveel mogelijk in detail, wat ik al jaren zelf toepas. Veel verwarrend is daar dus niet aan.

    Stimuleren moet ik ook al niets gezien alles al op huishoudelijk niveau wordt toegepast.
    En dit door een “doorsnee Vlaming” (wat daar dan ook onder verstaan mag worden).

    Uw tussenkomst schept juist verwarring, gezien “De zon biedt een oplossing !” slechts een slogan is zonder enig detail op een toepasbaar project.

    Kan U, als zelfverklaarde techneut, dus verder begrijpbaar en vooral technisch uitvoerbaar toelichten hoe de “zon een oplossing kan bieden” zonder gebruik te maken van het openbaar net? Liefst voor 2030 en niet ergens een belofte in een verre toekomst die niemand nu kan controleren op zijn mogelijkheden.

    Als techneut (en hopelijk volg je dan ook de wetenschappelijke literatuur in de ruimste zin) zou je dan toch ook moeten weten dat wat betreft de energietransitie we helemaal niet meer de tijd hebben die nodig was om Rome op te bouwen.

    De deadline van 2020 staat aan de voordeur en zal al zeker in Vlaanderen niet meer gehaald worden. Als men zo verder blijft treuzelen zal 2030 ook bijna zeker niet gehaald worden. En zelfs de ambities voor 2050 werden al zo bijgesteld dat eerdere afspraken door Vlaanderen ook al niet meer nageleefd kunnen worden. Daar is niets “gek” aan. Dat zijn gecommuniceerde uitspraken van het huidige politieke beleid in Vlaanderen.

    20 november 2019 at 15:12
   • Marnix De Grie Reply

    LM, Ivo B spreekt met WERKELIJKE feiten en tracht, voor de geïnteresseerden, zijn WERKELIJKE ervaringen te delen.
    En u hebt gelijk dat dit voor iemand die totaal niet met techniek in aanraking komt, dit nog steeds zeer moeilijk te vatten informatie is.
    Maar de feiten zijn wel 100% correct! Hij is op gebied van GROEN te zijn en streven naar GROENE AUTONOMITEIT, een TOP figuur waar alle regeringen beter eens zouden naar luisteren!

    1 december 2019 at 15:59
  • jean D Reply

   Inderdaad IvoB de brandstofcellen staan nog in de kinderschoenen maar ze bestaan wel degelijk en zijn ook al in Belgie geplaatst. Ik heb het dan over Bleugen die zowel warmte als elektriciteit produceert alsook de vitolar2 van Viessmann die hetzelfde doet maar in een totaalpakket verkocht wordt. Momenteel nog duur maar binnen 5 jaar wellicht zeer haalbaar. Ik laat het aan U over om na te kijken of men dus puur op aardgas want dat gebruiken die toestellen om waterstof te maken wel voldoende stroom per dag kan produceren om met of zonder batterij de winter door te komen.

   21 november 2019 at 16:41
   • Marnix De Grie Reply

    Jean D,
    Aangezien gas in de toekomst ook uitgefaseerd wordt moeten wij onze pijlen richten naar de techniek die in Nederland reeds in proefprojecten loopt.
    De installaties die daar gebruikt worden zetten uw NIET DIRECT OPGEBRUIKTE zonne-stroom om in WATERSTOF. Deze wordt dan:
    – onder de vorm van waterstofgas (zoals een gasbrander) gebruikt om DIRECT warm water te maken voor sanitair en/of CV. NOOT: de warmte die vrijkomt bij omzetting elektriciteit/H2 is ook nog eens GRATIS warmte-energie!
    – De overige geproduceerde waterstof wordt dan opgeslagen in een tank in de tuin.
    Tijdens de zonloze dagen wordt de waterstof uit de tank terug omgezet naar elektriciteit.
    Men beweert dat er tijdens de zomer, voldoende H2 kan worden opgeslagen om de winter door te komen.
    Of dit in werkelijkheid zal kunnen valt te “bewijzen” door de resultaten.

    1 december 2019 at 16:16
    • jean D Reply

     Beste Marnix ik heb wat opzoekingswerk gedaan naar waterstof als bruikbare brandstof. Het eerste dat ik tegenkom is dat het een zuivere energievorm is waarbij waterstof omgezet wordt in waterdamp. Maar dit is ook een broeikasgas dat vele malen meer aanwezig is dan CO2. Men weet dus nog niets over verhoogde waterdampconcentrarties in stedelijk milieu en het effect daarvan op de temperatuur bij massaal gebruik in het verkeer.
     Het tweede is dat men voor de productie van waterstof zuiver drinkbaar water nodig heeft. (voor alle voertuigen zou dit op 1/3 de van de voorraad drinkbaar uitkomen). Het zou dus alleen kunnen geproduceerd worden in landen die over voldoende drinkwater beschikken. Er zal dus nog veel te bewijzen vallen.

     10 december 2019 at 21:38
 • verpoorten frans Reply

  ik denk dat we die doelstelling kunnen halen, als we die digitale meter niet gebruiken zoals onze ministers? van plan zijn, gewoon als vroeger, en dan zullen er meer zonnepanelen bij komen, maar zoals het nu is, stort de markt in 2020 volledig in

  20 november 2019 at 10:39
 • verpoorten frans Reply

  e nieuwe, digitale elektriciteitsmeter wordt aangehaald als een regulerende factor, die laadpieken moet vermijden. We berichtten hier bij auto55.be al eerder dat de nieuwe elektriciteitsmeter er mede komt om in de toekomst stroom voor elektrische auto’s te kunnen belasten. De miljarden die de schatkist misloopt aan accijnzen en BTW op benzine en diesel, zullen immers gecompenseerd moeten worden. Het wordt dan ook meteen mogelijk om stroom op bepaalde momenten extra te belasten.
  dit is de bedoeling om de mensen zonnepanelen te laten leggen

  20 november 2019 at 10:31
 • jean D Reply

  Ik denk dat de politiek zich meer gaat moeten bezig houden met hoe ze in 2025 tot 2030 aan voldoende stroom gaan geraken. Kerncentrales worden gesloten, gascentrales worden afgebroken en er komen er geen nieuwe bij.
  Tegen 2025 is 50% van onze stroomproductie verdwenen. Stroom aankopen in het buitenland wordt ook moeilijker omdat daar hetzelfde gebeurt.
  Mijn advies : subsidies aan isolatie, zonnepanelen, thuisbatterijen en brandstofcellen voor huizen zodat iedereen winter en zomer zelf bedruipend wordt in zijn energievoorziening.

  17 november 2019 at 23:18
  • Chriske Reply

   dat ze al eens beginnen met alle openbare gebouwen vol met zonnepanelen te leggen, dan staan we al een hele stap verder, ook alle fabriekshallen en winkelcentra verplichten zonnepanelen te plaatsen

   20 november 2019 at 11:30
   • Marnix De Grie Reply

    100% goed voorstel!

    1 december 2019 at 15:31
  • Marnix De Grie Reply

   100% met je eens!!

   1 december 2019 at 15:30

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *