Zuhal Demir
Demir nieuwe Vlaamse Energieminister

De nieuwe Vlaamse regering is een feit. Zuhal Demir (NVA) werd aangeduid als Vlaams minister van Energie.

De Limburgse volgt haar provinciegenote Lydia Peeters (Open VLD) op. Peeters nam in januari van dit jaar nog over van Bart Tommelein, die toen koos voor het burgemeesterschap in Oostende.

Naast Energie kreeg Demir ook de bevoegdheden Justitie en Handhaving en Omgeving en Toerisme toegewezen. Eerder was Zuhal Demir staatssecretaris voor Gelijke Kansen in de regering-Michel.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

14 reacties

 1. Beste Minister ; laat u niet beïnvloeden door onwaarheden.
  Ik heb een digitale meter en hij draait even goed terug als mijn oude meter. Vroeger kon ik niet weten hoeveel die stomme oude meter terugdraaide maar nu heb ik het zwart op wit. Het geïnjecteerde deel is het teruggedraaide deel. Dat is wat ik aan Vlaanderen geef en ik ben heel blij dat ik het ook gratis terugkrijg in de winter. Ik zou zeggen houden zo. In ieder geval zal mijn digitale meter zolang hij meegaat registreren hoeveel hij terugdraait. (die 15 jaar of 20 jaar of minder jaren hebben daar niets mee te maken). Denk eraan dat wij (en dan vooral diegenen die geen zonnepanelen hebben) niet alleen BTW betalen voor ons eigen verbruik maar de BTW van het electriciteitsverbruik van de KMO’s ook betalen (omdat wij BTW betalen op onze aankopen en de KMO’s hun BTW die ze normaal zouden moeten betalen daarvan mogen aftrekken). Het is de bevoegdheid van de minister om daaraan iets te doen.
  Veel mensen beseffen niet dat de distributiekost uw bevoegdheid niet is. Het is de Vreg die er moet voor zorgen dat het betaalbaar blijft om de netbeheerder elk van ons altijd en tot in de verste uithoeken steeds over stroom te laten beschikken. Maar de BTW op dat deel is ook uw bevoegdheid en je kan er wel op toezien dat het de spuigaten niet uitloopt en dat ze handelen binnen hun wettelijk toegelaten kader. Het loopt de spuigaten uit omdat er geen goede informatiecampagnes noch door de vreg noch door de regering op touw gezet wordt in deze toch wel ingewikkelde materie.
  Mensen denken dat prosumententarief diefstal is. Ze denken dat de netbeheerder 2 keer inkomsten heeft voor hetzelfde. Ze denken dat hun buren gaan lopen met hun gratis zonne-energie. Ze denken dat dag en nachttarief gaat wegvallen voor hun verbruik. Ze denken zelfs dat de digitale meter niet achteruit draait. Het zijn allemaal stuk voor stuk onwaarheden die ontstaan zijn door verkeerde interpretaties van summiere berichtgevingen.
  Er is niet alleen dringend nood aan klimaat neutrale elektriciteit maar ook aan uitgebreide informatie over het gebruik van het toekomstig net en de kosten die ervoor zullen moeten opgehoest worden. Naar mijn mening moeten er veel meer praktische voorbeelden gegeven worden ipv 1 test die alles probeert uit te leggen.

 2. @ ERIK / 20 jaar terugdraaiende teller is fout : in beginfase was er GEEN beperking in tijd op terugdraaiende teller er was ENKEL beperking TOT 20 JAAR GROENE STROOM CERTIFICATEN ! Dat is het enige waar in beginfase contractueel bindend was en hopelijk is. De rechter zal het verdict vellen.

  1. Inderdaad, de overheid is wat dat betreft onbetrouwbaar. 20 jaar groene stroomcertificaten en géén beperking op het aantal jaren van een terugdraaiende teller. Welke bevoegdheid heeft de overheid om dit zomaar te veranderen.

 3. André

  Voor mij terug draaiende teller moet blijven digitale teller of niet
  Ik wil betalen voor het gebruik van het net werk maar geen gekken prijzen zoals nu
  Het is goed mogelijk dat bij mij de digitale teller in een kast buiten naast de gasmeter
  zal plaats krijgen
  Weigeren kan ik niet maar binnen kan ik dat wel
  Bij mij moet een terug draaiende teller blijven ik wil zien wat de zonnen panelen op brengen
  Geen goed zaak nu nog zonnen panelen plaatsen alleen goed voor de regering

 4. reken maar niet op een verlaging van de elektriciteitskosten. het deel van de straatverlichting zal er uitgaan (<2%) en dat zullen we wel op een andere manier betalen en waarschijnlijk dan meer dan nu.

 5. Behoud van de terugdraaiende meter voor 20 jaar na de start van de installatie is een minimum om het contract van de burger met de overheid overeind te houden.
  Dat ze ook eens op lange termijn denkt zoals Colruyt die een waterstofproductieunit gaan bouwen aan de kust. Dat is pas visie op lange termijn. Daarin passen de kleine installaties van de gewone burger ook perfect. Als er overschot is de energie omzetten in waterstofgas.

  Bravo voor Colruyt!!!!!

 6. Eindelijk een politieker die kernenergie verdedigd om lage energieprijzen te promoten. Hopelijk komt er een afbouw van de kosten in de elektriciteitsprijs afkomstig van hernieuwbare energie.

  1. Wat met kernafval?
   Fractie van een probleem en bangmakerij!
   Elektriciteitsproductie uit kernenergie komt ten goede van ons allemaal; kerncentrales zijn hoogtechnologisch en niet ontwikkeld en in productie genomen om ons zomaar een beetje te amuseren of te ambeteren!
   Wat met kernwapens daartegenover, die enkel dienen om de samenleving, of delen ervan te vernietigen?
   Cfr Nagasaki of Hiroshima, met veel minder krachtige kernbommen dan de huidige.
   Het probleem ‘afval’ was toen onmiddellijk opgelost !!!
   Kom daar maar eens tegen op! In de geschiedenisboeken staat dit verhaal gebeiteld als een heldendaad en wordt Enola Gay (The Men, The Mission) nog steeds als een icoon voorgesteld !! Hoe sarcastisch!!
   Zolang er afval is, zal de wetenschap trouwens zoeken naar oplossingen, en anders valt ook dat stil; geen voortschrijdend inzicht!
   Besef dat enkel groene energie (wat we met zijn allen willen) nooit voldoende zal zijn om onze huidige levensstandaard op peil te houden, zwijg stil van bijkomende toekomstige ontwikkelingen; er zal dus nog meer energie nodig zijn.
   Elektriciteit uit kernenergie is de properste en de goedkoopste.
   Fossiele brandstoffen hebben veel grotere nadelen: olie dient opgepompt (vervuiling), geraffineerd (vervuiling) getransporteerd (vervuiling) en gestookt (vervuiling). Gas dient gewonnen uit poreuze gesteentes, waardoor hele gebieden verzakken (zie noorden van Nederland), en mensen uit hun habitat moeten. Bovendien wordt bij gas mercaptanen toegevoegd, is er ontploffingsgevaar en noem maar op!
   Hout gebruiken geeft ontbossing en luchtvervuiling en bruinkool geeft eveneens geologische gebiedsveranderingen en vervuiling, is dat dan gezond?
   Bovendien geven olie en gas aanleiding tot speculaties door regimes en deze staan hoegenaamd niet ten dienste van de mens (Te goedkoop? minder oppompen! Prijsafspraken maken waar u en ik voor gestraft zouden worden! Niet in het gareel lopen? boycot! Geografische of politieke motieven? drukkingsmiddel, enz..).
   Er is wel één lichtpunt: WATERSTOF ! Eens dat we uit deze energiebron, IN VOLDOENDE MATE, energie kunnen opwekken in combinatie met groene energie, kunnen we wellicht denken aan het afstappen van kernenergie, maar dat is op dit ogenblik dan ook het enige ernstige alternatief, en nog lang niet aan de orde !!!
   Als het van mij afhangt moet geen enkele kerncentrale dicht; weliswaar dienen deze centrales op een zeer hoog level gemonitord qua veiligheid en onderhoud; maar daarvoor is de technisch wetenschappelijke kennis zeker voorhanden! Maar wat een leek niet kent of beheerst is, als meeloper, van horen zeggen: ‘gevaarlijk en nefast’!

 7. Wij wensen Zuhal Demir succes met haar ministerpost.
  Uitdrukkelijk vragen wij voor haar bevoegdheid energie een degelijke aanpak tegen bepaalde beslissingen van de vreg in het dossier zonne energie.
  Voor alle kleine investeerders in groene energie zonnepanelen wij willen ons huidig rendement behouden.Meer duidelijkheid omtrent de tarifering,prossumenten,capaciteits,enkel en dubbel tarief enz. voorlopig een echte chaos veranderd constant een antwoord van de VREG wij bevragen via een openbare raadpleging om de geschikte methode MET WIE ?

 8. Misschien kunnen we terug naar de destiijds ooit beloofde 20 jaar terugdraaiende teller voor de zonnepanelen .

  Een nieuwe start voor ons

  1. erik je verwart 2 zaken
   enerzijds : de terugdraaiende teller bij zonnepanelen, daarop stond geen enkele periode vermeld… was dus wat mij betreft levenslang.. (en dus niet zoals men nu zegt 15 jaar vanaf indienstneming van je zonnepanelen)
   anderzijds : gedurende 20 jaar worden er groene stroom certificaten uitbetaald per 1000 Wp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS