Zuhal Demir
Demir zet uitrol digitale meter bij zonnepaneleneigenaars tijdelijk ‘on hold’

Tot begin april 2021 zullen er geen digitale meters meer geplaatst worden bij zonnepaneleneigenaars. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Eerst moet de financiële compensatieregeling duidelijk zijn, nu het systeem van de digitale terugdraaiende teller is geschrapt.

Vorige week vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter: zonnepaneleneigenaars met een digitale teller mogen dan toch niet de stroom die ze te veel produceren aftrekken van hun elektriciteitsfactuur. Dat veroorzaakte veel verontwaardiging, omdat tot voor kort was beloofd dat die regeling nog 15 jaar zou blijven bestaan voor mensen die nog vóór 2021 zonnepanelen hadden laten leggen.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kwam vorige week al met de belofte dat gedupeerde zonnepaneleneigenaars eenmalig zouden gecompenseerd worden, afhankelijk van het rendement dat ze al gehaald hadden uit hun zonnepanelen. Hoe hoog die compensaties zullen zijn, zal later deze week hier gepubliceerd worden.

In de marge daarvan werd ook aangekondigd dat de regering zou afstappen van de versnelde uitrol van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars. Dat betekent dat wie zonnepanelen heeft niet meer per se vóór eind 2022 een digitale meter zal krijgen, zoals eerst afgesproken was.

Pauze

Nu wordt die uitrol bij zonnepaneleneigenaars ook even gepauzeerd, minstens tot begin april 2021. “Totdat de financiële compensatieregeling in de regelgeving is opgenomen en voldoende duidelijk is voor iedereen”, klinkt het.

Het uitstel is wellicht ook meegenomen voor de installateurs van netbedrijf Fluvius en zijn onderaannemers, die die meters moeten plaatsen. Die zouden anders allerlei vragen krijgen die ze nog niet kunnen beantwoorden. Mogelijk hoopt de minister ook op een soort afkoelingsperiode, want op dit moment zijn veel mensen met zonnepanelen boos over de gang van zaken.

Bron: VRTnws, 19 januari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

86 reacties

 1. Overheid en media hebben de mond vol over premies die zonnepaneelbezitters ontvangen hebben en zullen (?) bekomen. Maar wie hebben het overgrote deel van deze premies ontvangen: onder meer Katoennatie, Colruyt en talrijke grote bedrijven, waarin veelal politieke namen zitten. De Stad Gent en het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen hebben zogezegd niet meegedaan aan deze royale inkomsten, maar samen verhuren ze meer dan 20.000 m2 daken aan bedrijven die er zonnepalenen op geplaatst hebben, uiteraard met royale premies…
  Minister van energie Demir (NVA) verklaart: “Hernieuwbare energie kostte al 30 miljard euro.” Daarin zitten zogenaamd ‘groene’ gas- en ‘bio’-centrales, evenals windmolens (de kostelijkste manier om elektriciteit te produceren en zéér duur in onderhoud).
  En wat zal de elektriciteiskabel (500 km) van Denemarken naar België kosten, samen met de levering van elektrische energie?
  Meer dan 500.000 zonnepaneelbezitters betekenen ruim 2.000.000 mensen die bedrogen zijn. Misschien moet de overheid wat voorzichtigheid aan de dag leggen of er komt rommel van, eventueel onder het mom van de coronabeperkingen…
  Tenslotte hebben de particuliere zonnepaneelbezitters veel BTW betaald. Ze hebben zelfstandigen aan het werk gesteld met als gevolg tewerkstelling en de daaruit voortkomende belastingen. (Plaatsing van zonnepanelen is arbeidsintensief.)
  Eén der argumenten van de overheid is dat premies en subsidies voor zonnepanelen ongelijkheid creëert tussen de bezitters en de mensen die zich geen zonnepanelen kunnen veroorloven. Maar hoeveel miljard euro hebben de tegemoetkomingen voor elektrishe voertuigen reeds gekost? Dergelijke forse premies gaan naar begoede mensen, maar worden betaald door de kleine werkende mens. Het ‘succes’ van de verkoop van elektrische voertuigen is quasi uitsluitend gebaseerd op zware premies en subsidies; nergens is er sprake van ‘doorrekenen’ aan de bevoordeelden… Het opladen van deze kleine groep elektrische voertuigen zorgt voor overbelasting op het elektriciteitsnet, maar elke verbruiker draait er voor op. De productie van elektrische voertuigen zorgt voor heel weinig tewerkstelling in België.
  De cultuur krijgt 591 milioen ‘Taxshift’; maar wie betaalt dit uiteindelijk en wie geniet ervan?
  Zou het niet beter zijn alles wat rustiger te laten evolueren, met een economisch verantwoorde afbouw van kernenergie en niet-gesubsidiëerde opbouw van elektrische voertuigen?

 2. Schande dat bij de plaatsing van aangevraagde gasmeter ( voordien nog geen gas binnen, verving stookolie door gas om het klimaat) de afgevaardigde van Fluvius me onde rdruk zette eerst de analoge elektriciteitsmeter vervangen door een digitale of ik vertrek met de gasmeter en krijg je die niet. Dit was niet de vraag. Alles was klaar gascondensbrander en boiler speciaal voorzien ook gebruik te maken van zonnepanelen_hogere prijs. onder die druk want anders kon de nieuwe installatie niet werken , werd digitale meter geplaatst terwijl men steevast meldde dat desondanks geen terugdraaiende met dit wel bij de eindrekening in aanmerking kan en we geen verschil zouden voelen. Het was te nemen of te laten end an had ik geen gas. Als dat niet schandalig is. Te meer dat wij al een half jaar slachtoffer opgescheept zitten met digitale meter en het verlies voelen. voor is er geen rek meer mogelijk. Wie gaat dat compenseren???

 3. Het grondwettelijk hof !!
  Wat is dat ? Is dat daar niet waar de politici hun postjes verdelen ?
  Onlangs werd er een groene politica (brussels gewest ) geweigerd ,gelukkig maar ,
  als je weet dat ze nog nooit rechten had gestudeerd, maar toch benoemd kan worden.
  Misschien krijgen ze daar de vonnissen al bij de opdrachten!!!
  De reacties ,en compensatie voorstellen van onze minister
  waren echt wel kort op de bal toch.

 4. Het is de schuld van de politici, het is niet alleen dat ze teveel verdienen, maar wat ze fout doen dat kost veel geld en jobs,
  Mensen met een warmte pomp zullen het dubbel betalen dan het Prosumenten tarief
  Deze bedaagd voor mij 1020€ /jaar dit zal dus met de digitale teller bij een zelf verbruik van 30%, maar niet in de winter, en dan moet ik in de lente en zomer mijn elektrische stroom gratis moeten afgeven.
  Dus een batterij systeem zal de kosten niet naar beneden halen, maar enkel toenemen batterijen investering terug verdien tijd 12 jaar, dan zijn ze versleten.

  we mogen dit niet koud laten worden maar druk zetten via advocaten, er zijn er toch ook met zonnepanelen en warmtepompen

 5. Het probleem is niet de digital meter kijk maar naar Nederland het probleem in België
  Is dat ze schrik hebben van mensen met veel geld die hebben het hier voor het zegen
  Ze halen nu de normen al niet van Europa de volgende zeker niet wie gaat er nu nog investeren in een warmtepomp ik plaats mij een pellet kachel ik ga bij niet blouw betalen neem een voorbeeld van Nederland die zijn goed bezig

 6. Wat baat al dat geblaat de minister heeft bereikt wat ze wou ; wij zijn de dupe wacht maar tot de volgende verkiezingen het lachen zal u dan wel vergaan.

 7. Beste zonnepaneeleigenaars , Zondag hoorden ik Zuhal Demir opnieuw zeggen dat het nu maar eens gedaan moet zijn met de oversubsidieering van zonnepanelen (voor de kleine burger ) . Het stoort mij erg dat er nergens informatie verstrekt wordt over de subsidies die gaan naar groenestroom bedrijven zoals in Ingelmunster (en nog andere ) . Daar gaf de bedrijfsmedewerker tijdens een bedrijfsbezoek, waar ik aanwezig was, toe dat het bedrijf niet rendabel was ( de deuren mocht sluiten ) zonder subsidies ( wou het bedrag v/d groenestroomcertificaten niet bekend maken) en dit voor vele jaren . Wat en hoe hoog zijn de warmtecertificaten voor de verbrandingsovens waar een warmtenet aan gekoppeld is zoals in Roeselare ( stadsbesturen en Eandis zijn participanten) . Hoe hoog zijn de subsidies aan windenergieparken en niet te vergeten de kernenergie. Uitspraak Bart Dewever , we kunnen dan evengoed met drie miljard een nieuwe kerncentrale bouwen . Dit alles wordt ons verzwegen en wij maar knikken en stemmen voor die zakkenrollers.

  1. Als je hun productie kent (bvb uit de jaarverslagen) kan je het toch zelf berekenen. subsidie = productie in kWh/1000 x marktprijs groenstroomcertificaat x bandingsfactor.

    1. Ha Frans , wakker geworden. Ik vroeg mij al af waar uw bijdrage aan de discussie bleef. Ik heb al van 1 december 2019 het nieuwe tarief zonder terugdraaieffect voor de distributiekosten en nu is het verplicht voor iedereen. Ik heb altijd gezegd dat de teller zou terugdraaien als het GWH er geen stokje voor steekt. En nu is dat gebeurd.

     1. Dag Jean, dus jij hebt al meer dan 1 jaar een digitale meter. Bij mij hebben deze komen plaatsen op 22 december 2020.
      Wat mijn effectief aandeel van zelfconsumptie en/of injectie zal zijn moet ik nog afwachten (heb wel geen warmtepomp laat staan accumulatoren en mijn zpinstallatie is 1/3 ondergedimensioneerd (2400 kWp opbrengst zp + 800 kWp supplementair verbruik v/h net).
      Van de lage opbrengsten van zp de afgelopen donkere maand is al 38% geïnjecteerd, Wat gaat dit worden in de zomermaanden (80% ?).
      Heb jij al een betere kijk op deze percentages Jean ? Thanks !

 8. De Europese Unie heeft de uitrol van de digitale meter inderdaad voorgeschreven. Het idee hierachter is dat burgers meer inzicht in hun eigen verbruik krijgen en daarmee hun verbruik gaan terugdringen. Of dit echt zo werkt kunnen we over discussieren.
  Echter de EU heeft NIET gezegd dat de digitale meter iedere 15 minuten jouw persoonlijk data moet versturen (naar fluvius??), of dat er een capaciteitsheffing moet komen (VREG) of dat ‘salderen’ van opbrengst zonnepanelen niet meer mag. Dit komt allemaal van de VREG en de Vlaamse regering. Bizar dat in een land met 11 miljoen inwoners zoveel verschillende tarieven en regels zijn voor de burgers (hoezo iedereen is gelijk? Waar je woont heeft in Belgie een grote impact op allerlei regels).
  Punt is, ik wil geen extra (4G?) stralingsbron in huis die iedere 15 minuten (slecht beveiligd?) mijn persoonlijke gegevens verstuurd naar een bedrijf waarop ik geen zicht heb wat die met mijn data gaan doen.

 9. Als je geen zonneboiler hebt: steek enkel je overtollige energie in een boiler. Is niet eens zo duur.

  http://www.totnesenergy.co.uk/solar-immersion-controller-review/

  Het zijn rare tijden, en vooral de politiek heeft er een potje van gemaakt.
  Ik geloof echter wel in het principe dat je je eigen stroom moet verbruiken. Die sturing systemen bestaan (P1 slimme meter gegevens uitlezen), maar ze nog behoren tot de domotica systemen van de toekomst.
  Die houden zelfs rekening met de vrij correcte weerberichten om apparaten aan te sturen.
  Met een HomeWizard Wifi P1 meter voor 30 euro en zie je op je smartphone real time hoeveel stroom er van en naar het net gaat als je een slimme meter hebt.

  Omwille van Corana Thuiswerk start ik nu de wasmachine en afwasmachine overdag en laad een elektrische wagen (traag) op als de zon wat schijnt. Ja, je hebt geen snellader nodig om een wagen op te laden. Traag gaat ook en is zelfs beter voor de batterij. Dus bang voor het toekomstige capaciteitstarief ben ik niet (meer).
  En thuiswerk is ingeburgerd, allicht wordt het 3/5 thuiswerk in de toekomst.

  Ik ben ook gefrustreerd want ik bezit 47 panelen, een zonneboiler een een elektrische wagen en had ook gedacht aan de opbrengsten, die nu erg tegenvallen. Maar de meeste van mijn installatie(s) heb ik gaande weg opgebouwd met subsidie van de staat en belastingvoordeel.
  Daarom klaag ik niet, en zal me aanpassen. Ik had het feitelijk wel zien aankomen, alleen was het wel wat abrupt. Je moet weten dat ze 3 dagen voor het arrest een slimme meter zijn komen plaatsen met de belofte dat er niets zou veranderen. Ja, je zou voor minder vloeken.
  En ook niet te vergeten dat die 750 euro prosumententax is weggevallen.
  In mijn situatie denk ik (hoop ik) dat het nog wel zal meevallen.

  En informeer je, het capaciteitstarief en variabele prijzen komen eraan. Dat is niet meer te stoppen. Dat plan ligt al jaren vast. Vandaar dat ik 3 jaar geleden al geen laadpaal met hoog vermogen liet zetten voor mijn wagen.

 10. Hallo allemaal, ik ben ook bezitter van zonnepanelen en ik heb al enkele keren de vraag gesteld: laten we samen werken en samen een batterij aanschaffen; neen geen die elektriciteit opslaat maar een batterij ADVOKATEN die ons met kennis van zeken zouden kunnen bijstaan. Ik zelf ben te oud omdat in gang te steken maar waar wachten alle jongere mensen op? Doe samen iets, ik ben de eerste om mee te doen

  Hugo

 11. BESTE LOTGENOTEN / de voorwaarden 12 jaar geleden – voor de zoveelste keer – 20 jaar GSC en LEVENSLANG TERUGDRAAIENDE TELLER. Er ismaar 1 deftige oplossing – vergoeding voor de stroom die we op het net zetten moet identiek zijn aan de prijs waaraan je koopt. Allen op die manier kan je spreken van een faire regeling.
  Heel simpele oplossing, 100% transparant en iederen ken zijn prijs bij instappen bij nieuw kontract.
  KEEP IT SIMPEL

 12. Tik eens VREG in op Google en lees hun statuten eens! Opgestart en goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering die hun een statuut gaven waar ze zelf niets meer aan te zeggen hebben. Je moet maar dom en vals zijn. Nu mee verontwaardigd doen over de uitspraak van GWH is een teken van schijnheiligheid of dat je de stof die je als minister moet kennen niet onder de knie hebt ( voor een werkmens is dat een C4).De eerste politieker die het goed meent wordt gefnuikt en stapt binnen het jaar op. De schepen die in jou gemeenteraad zitten zwijgen omdat ze anders hun (trek mijn mond niet open daar) zitpenning verliezen gaan jou kant niet kiezen. Sommige burgemeesters zijn met het zoveelste jobke voorzitter bij een elektriciteitsmaatschappij en ligen van jou problemen niet wakker. Stem er maar op die lachen zich kapot.

 13. Vreg, discriminatie, … Politieke fabeltjes in pakskes. Verdeel en heers heet het. Maak 2 groepen bij de eigenaars van zonnepanelen en de groep is minder sterk. De essentie moet bekeken worden
  Mensen die pionier waren, toen niemand zonnepanelen wilde hebben, hebben beloftes gekregen. Een woord hou je. Dat geldt ook voor de mensen die in 2020 nog zijn ingestapt. Beter laat dan nooit, zou men moeten redeneren. De Vreg is een adviesorgaan, dat ineens burgerlijke partij gaat staan. De Vreg dient als schaap omdat er geen politieke naam op zou staan.
  De huidige politiek is kampioen in het breken van beloftes op basis van halfslachtige, populistische communicaties.
  Overal wordt gevraagd wie de oversubsidiëring gaat betalen? De mensen zonder zonnepanelen is altijd het sterke, doch zeer eenzijdige argument.
  De aansluitende vraag moet zijn: wie gaat de Europese boetes mogen betalen omdat Vlaanderen door een rechts communistisch wanbeleid niet aan de doelstelling voor hernieuwbare energie geraakt? Wel, niet alleen zij die nooit hebben willen investeren, maar OOK de eigenaars van de zonnepanelen. Maar die kant van het mes wordt nooit gebruikt in de populistische communicaties.
  Er bestaan 3 systemen in een land met evenveel inwoners als een grootstad. In Wallonië bestaat de terugdraaiende teller nog wel. Daar wordt geen onderscheid gemaakt tussen digitale en analoge meters. In Brussel bestaat nog een systeem tussenin. De toets van de RvS is dus bedenkelijk. De discriminatie blijft sowieso bestaan in de vergelijking van de gewesten. Maar dat is 1 van de positieve gevolgen van de staatshervormingen, zullen we maar zeggen.
  Met de huidige regeling kom je er niet meer aan uit. Geen enkel weldenkend mens zal de investering dus nog doen, ofwel moeten ze het gaan verplichten, zoals in de communistische landen. Geen enkel weldenkend mens zal ook nog een elektrische auto of warmtepomp installeren.
  Iemand die de stelling verdedigt dat een woordbreuk goed beleid is, heeft waarschijnlijk gewoon een partijkaart van de partij van de beslissingsnemers! De politiek van vandaag is nog onbetrouwbaarder dan die van vroeger. Zo krijgt men een generatie die nooit nog in de politiek zal geloven. Zet Demir en haar partij dus maar zeker in dezelfde hoek als de partij van Tommelein en Peeters

  1. Vorige zondag in de zevende dag hooft onze minister weer de hoofdvogel afgeschoten door ontwijkende en naast de kwestie te antwoorden en het enige water uitkwam dat was de partikul8er de schuld geven van de uit de hand gelopen subsidieering van de groene stroom certificaten maar de schuldigen zijn de bedrijven niet de partikulier waar deze subsidieering voor bedoelt was. Daar repte ze geen woord over alleen de miljoenen datdat gekost heeft.
   Terwijl de bedrijven nog steeds subsidies krijgen.

 14. Louis
  Een tijdje geleden schreef de hoofdredacteur van een vooraanstaande krant met telkens vijf voorbeelden het volgende. Alle politieke partijen en Banken zijn criminele organisaties. 1 voorbeeld daarvan was >>>>>
  Wat de zonnepanelen betreft. De politici zitten in de beheerraden van alle elektriciteitsproducenten, alsook bij de VREG En de politiek benoemde Rechters ( postjes ) bij het grondwettelijk hof. Deze politici worden dan betaald (Niet alleen voor de zitpenningen bij de electriciteitsproducenten maar volgens de winst op jaarbasis.
  Dit is het verhaal van de digitale meter.

 15. Evolueren wij nu stilaan naar een communistisch systeem? De overheid die mee helpt bepalen wanner wij onze huishoudtoestellen mogen gebruiken! Bij mooi weer – als gepensioneerde – niet gaan wandelen of het huis uit: de vinger aan de startknop houden van de wasmachine, droogkast, afwasmachine, strijkijzer, etc. Voor de mensen die buitenhuis werken nog schandaliger: de opgewekte energie afgeven voor een habbekrats, en ’s avonds hun toestellen laten draaien met duur betaalde elektriciteit. En die voorgeschotelde luttele vergoeding zal dan nog waarschijnlijk moeten aangegeven worden als inkomsten bij de belastingen! En dan dat gelul over de slimme machines die er aan komen en die jan met de pet alsnog zal kunnen installeren! Weeral geldklopperij! Elke verzekeringsmaatschappij raadt toch aan om zo weinig mogelijk toestellen te laten draaien in afwezigheid van de bewoner!
  Of is er ergens een “zoontje van mijnheer” dat commercie is beginnen doen in batterijen voor opslag van zonne-energie, (Denk aan de boxen voor KGA).
  Voor de zonnepanelen is het geld al uit de zakken van de burger geklopt. Het volgende waar de politiek van wakker ligt zijn de spaarboekjes van het volk. Daar worden zij zowat zot van; dat ze daar toch aankonden! En daarin hebben ze in de ECB een goede bondgenoot gevonden: totale afbouw van enige rente; vanaf 1 april kosten betalen. Hebben de spaarboekjes dan niet België gered tijdens de bankencrisis? Maar nu moet de commercie gered worden; het geld moet circuleren; burger pas op je zuurgespaarde centen want er wordt van bovenaf op geloerd! En als alle geld dan weer slim afgetroggeld is en circuleert, dan moeten de burgers gelijk tinnen soldaatjes braaf in de pas lopen…
  Wij zouden bij de eerstvolgende aankondiging van zonnig weer, allen tezamen en solidair, onze zonnepanelen eens moeten afschakelen, al is het maar voor 1 week, om een vuist te maken naar de graaiende politiek.

 16. Vraag rond nieuwe discriminatie:
  Waarom geen-terugdraaiende teller enkel en alleen bij digitale meters (deze kunnen ook virtueel terugdraaien) ? Bij de oude, mechanische tellers, kan men ook dezelfde tarievenstructuur toepassen als zijnde geen-terugdraaiende meter op basis van een veronderstelde injectie op basis van het vermogen van de zp-installatie.
  Bij de bepaling van het prosumententarief is men proefvindelijk uitgegaan van een injectie van 72% van de opgewekte stroom (of 28% zelfconsumptie). Ook voor het maandelijkse/trimestriële verbruik worden percentages gebruikt van het totale jaarlijkse verbruik (opname gebeurt slechts 1 maal per jaar) voor de facturatie bij variabele energiecontracten. Hier kan het dus wel !
  Nu discrimineert men zpeigenaars volgens hun type van elektriciteitsmeter. Deze discriminatie wordt blijkbaar door iedereen aanvaard, zelfs door de VREG en het Grondwettelijk Hof ! Niemand, ook experten en zogezegde kenners journalisten!
  Waarom niet één tarievenstructuur/systeem onafhankelijk van type meter (niet-terugdraaiend ofwel terugdraaiend)

  Kan iemand mij vertellen waarom deze discriminatie nu wel kan aub ? (
  (ps; ik begrijp wel dat zpeigenaars die nu nog een oude meter hebben dit niet graag hebben/horen, maar anderen met digitale meter zijn nu wel de klos, vandaar mijn vraag wat is de reden waarom de meter niet meer terugdraait enkel en alleen bij eigenaars met digitale meter)

  Dank bij voorbaat voor een zinnig antwoord !
  (geen boze reacties aub van eigenaars met oude meter die zich zouden tekort gedaan zien als voor hen ook de terugdraaiende teller zou wegvallen, want dat begrijp ik wel, maar nu is er een discriminatie tussen beiden)

  1. De oorzaak is een bevoegdheidsoverschrijding van de gewesten op de facturering van federale heffingen op het gebruik van het transmissienet boven de 70000 V. De federale regering bepaalt de tarieven op het gebruik van de hoogspanningslijnen. Niet de gewesten.
   De gewesten zijn bevoegd voor het laagspanningsnet en dus ook voor de afname en injectie van stroom oa met hernieuwbare energie door particulieren.
   Niettegenstaande de injectie van stroom door particulieren zelfs niet of zelden op het hoogspanningsnet terecht komt zit de vergoeding van de federale bijdrage in de factuur. en gerekend per kWh. Het gewest rekent die vergoeding echter niet aan als de meter terugdraait. Er wordt enkel 1 distributiekost bijkomend aangerekend sedert 2015 nl het prosumententarief. Het gewest geeft dus een korting op de kWh federale bijdrage zonder dat ze daarvoor bevoegd is. Het gaat over ongeveer 0.012 €/kWh. en alleen voor het gedeelte dat je injecteert in de zomer en terug afhaalt in de winter.

   Het artikel die dit aan het licht bracht is artikel 42. Artikel 42 regelde het terugdraaieffect (die 15 jaar) voor de energiekost vanaf 1 jan 2021.
   Het had dus niets te maken met de distributiekost maar wel met het feit dat die federale heffing (+ BTW ) vanaf 1 jan 2021 wel betaald met de dm als je het nieuwe tarief verplicht moet betalen maar niet moest betaald worden als je koos voor een terugdraaiend effect.
   Vandaar ook de timing van dit arrest.
   Als je in 2020 al koos voor het nieuwe tarief dan moest je die federale heffing ook niet betalen met het nieuwe tarief. Het werd gesaldeerd.

   Het gevolg is dat een aantal artikels uit het decreet vernietigd worden die gelinkt zijn aan artikel 42 . Nl deze waarin er sprake is van 15 jaar terugdraaiende teller. Door deze link met artikel 31 die hetzelfde beoogt als artikel 42 maar dan enkel voor de distributiekosten wordt artikel 31 ook geschrapt. Artikel 31 is in voege getreden op 1 juli 2019 en niet op 1 jan 2021.
   Daarom wordt de terugwerkende kracht maar toegepast tot de laatste factuurdatum voor de publicatie van het arrest.

   Het gevolg is ook dat zolang er een factuur gemaakt wordt waar de federale heffingen op kWh wordt berekend dat dit met een terugdraaiende teller niet conform is met de grondwet en dit is zo sedert de staatshervorming van 2014 maar de gevolgen van die ongrondwettelijkheid zijn beperkt tot uw laatste factuur als je een dm hebt.
   Het arrest meld niet of er ook gevolgen zijn voor wie nog een klassieke teller heeft.

   1. Hartelijk dank voor uw toelichting Jean. Het is zeer technisch/juridisch en ik zal het nog een paar keer moeten lezen voor ik het begrijp. Er zou dus een juridische logica achter zitten.
    De gevolgen als men beschikt over een dm zouden dus beperkt blijven tot de laatste factuur. Het arrest moet nog in het Staatsblad verschijnen en dit zou nog een paar maanden kunnen duren. Diegenen die ondertussen nog een factuur krijgen kunnen hiervan dus nog profiteren. Laatste factuur is in mijn ogen, tenzij ik mij vergis, de factuur bij de jaarlijkse afrekening van het verbruik. Voor mij is dit begin juni, mijn dm is onlangs 22 december geplaatst, dus ik zal de dupe zijn als het arrest vóór begin juni verschijnt en zal nieuwe tarifiëringsysteem beginnen lopen vanaf 22 december, datum plaatsing dm ??? Of gelden de voorschotten ook als laatste factuur ?

    1. Voorschotten gelden niet als factuur. Een factuur moet verplicht de afname en injectie in kWh vermelden. Normaal is dit je jaarlijkse eindfactuur tenzij je verandert van leverancier.

    2. Het nieuwe tarief kan maar beginnen lopen vanaf 1 jan 2021. De verrekening van de federale bijdrage kan lopen tot de plaatsing van de dm.

   2. Ik begrijp er nog weinig van Jean, ondanks je deskundige uitleg. Uit je uitleg begrijp ik wel dat het gaat om de kWh federale bijdrage waar het gewest niet bevoegd over is. Het arrest schrapte dus een aantal artikelen uit hun decreet (wat er ook mag in staan!).
    Ik begrijp nog altijd niet waarom dit (federale bijdrage) – nieuwe tarievensysteem – enkel geld voor digitale teller en niet voor de klassieke teller en waarbij de zpeigenaaar zelf geen keuze heeft van terugdraaiend of niet (op plaatsing dm heeft eigenaar geen vat, laat staan op tarievensysteem).
    Is er toch juridisch een reden/grond tot ongelijke behandeling facturatie stroomfactuur dm of klassieke meter, waarom dit dan niet regelen/rechttrekken met (federale of regionale) wetswijzigingen. De meeste politieke partijen zitten toch in beide regeringen. Hun (eventuele) onwil bewijst dat ze deze nieuwe discriminatie gedogen en/of bewust de zpeigenaars hun rendementen in de toekomst stap voor stap willen afromen.

 17. Ludo,

  Wij zijn met 570000zonnepanelen eigenaars die ieder op zich van zijn neus maakt men zou zich beter verenigen
  ieder van ons stort 10€ dat is 57000000€ om te procederen maar vooral dat zijn min 12000000 stemmen zet dit iedere week in de krant dat wij bij de volgende verkiezingen aan hun zullen denken en dat deze gaan die voor ons opkomt eender wie het is daar zijn ze gevoelig voor al de rest deert hun niet
  Ze willen een Europa ze krijgen in een van de kleinste landjes nog niks geregeld
  Alleen super veel postjes pakken

 18. Ik dacht dat de Minister gezegd heeft dat ze niet langer de eigenaars specifiek prioritair zou viseren om een digitale meter te plaatsen. Maar als men in een regio de digitale meters gaat uitrollen zouden ook eigenaars met zonnepanelen een digitale meter krijgen.

  1. Dit heeft te maken met artikel 17 van het decreet. Dit artikel wordt door het grondwettelijkhof niet geschrapt op voorwaarde dat er een wijziging wordt doorgevoerd ivm de prioriteitenlijst die volgens artikel 17 moet gevolgd worden bij de plaatsing van dm.
   De budgetmeters kwamen eerst aan de beurt. Dan de nieuwbouw, dan de zonnepaneeleignaars en dan diegenen die zelf een dm aanvroegen en dan de rest.
   De reden waarom het GWH de wijziging vraagt is om diegenen die zelf een dm vragen voorrang te verlenen op de andere zonnepaneeleigenaars.
   Als er niets gewijzigd wordt dan vervalt de volledige prioriteitenlijst en kan Fluvius gelijk waar de dm plaatsen.
   Demir heeft de plaatsing voor zonnepaneelbezitters op hold gezet.
   Dat is niet wat het GWH gevraagd heeft en dus kan Fluvius de dm uitrollen volgens hun eigen planning bij iedereen (zonnepaneelbezitter of niet) vanaf de plaatsing van het arrest in het staatsblad.

 19. Waarom beloofde de Vlaamse overheid, om gedurende 15 jaar het principe van de terugdraaiende teller te kunnen blijven behouden? Het antwoord is nu wel duidelijk. Het tariefsysteem dat door de VREG werd uitgewerkt, is voor de meeste zonnepaneeleigenaars bijzonder nadelig. Zonder die belofte, ondertussen vernietigd door het grondwettelijk hof, had niemand nog zonnepanelen geplaatst .
  De Vlaamse overheid heeft het blijkbaar nog steeds niet begrepen. In plaats van een éénmalige compensatiepremie vragen zonnepaneel-eigenaars een eerlijk tariefplan. De op het net teruggestuurde energie moet op een correcte manier worden vergoed, Het aangekondigde capaciteitstarief moet herzien worden, anders zal dit de transitie naar groene energie nog meer afremmen. Niemand kan tegen een digitale meter zijn als deze in eerste instantie gebruikt wordt om te meten. Met andere woorden, data verzamelen, als voorbereiding voor het netwerk van de toekomst. Spijtig genoeg wordt de digitale meter nu gebruikt om kostelijke tariefplannen op te dringen. Is er nog niemand bereidt te investeren in klimaatvriendelijke toepassingen als dit een verdubbeling betekent van de energiefactuur??????

  1. Volkomen gelijk Marc.
   Ik ben op zich niet tegen het betalen van een vergoeding voor het gebruik van het net (in de zomermaanden pomp ik ook veel elektriciteit op het net). Als ik maar een eerlijke vergoeding krijg voor de elektriciteit die ik op een groene manier produceer. Niet de habbekrats die men nu voorstelt.
   Verder moeten de taksen op elektriciteit (ondertussen 2/3 van de factuur) volledig verschoven worden naar de ‘vervuilende’ energiebronnen. Dit is de enige manier om de investering in groene energie terug op de rails te krijgen. Eenmalige premies dienen enkel om simpele mensen blij te maken.
   Iedereen weet dat we op termijn geen verwarming met mazout, gas of hout gaan kunnen blijven gebruiken.
   Helaas, onze verschillende regeringen blijven maar aanmodderen.
   Ik ga in ieder geval mijn voorzorgen nemen en zelf een batterijsysteem in mekaar steken. Dat zal niet helpen om de wintermaanden te overbruggen maar in lente/zomer/herfst zal dit toch al heel wat opvangen.

 20. Geef voor de elektriciteit die we op het net plaatsen een redelijke vergoeding ipv max 0,5 cent. Dat kost niets aan de regering. Eigenlijk zijn we allen kleine energie producenten. Het is niet normaal 25 cent te betalen aan de energieleverancier en zelf maar max 5 cent te krijgen. En let op vergeet geen contract af te sluiten of je geeft alles gratis weg.

 21. Wat ik al een tijdje weet maar blijkbaar niet iedereen voor 2021:

  Er wordt nog steeds het systeem van terugdraaiende teller gepromoot terwijl (iedereen) blijkbaar weinigen weten dat de VREG al jaren tegenstander is van dit princiep en deze zelf aanvecht bij het Grondwettelijk Hof.

  De VREG vecht terugdraaiende teller bij digitale meter aan bij Grondwettelijk Hof, maar voor eind 2020 verandert er niets
  De Vlaamse energieregulator VREG stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het artikel uit het Vlaams decreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen. Dat heeft de regulator bekendgemaakt.

  Hoe komt het dat ik dat weet? Ik heb iedereen die mij de vraag heeft gestel, zou ik zonnepanelen leggen, afgeraden dit te doen! Foute boel of gewoon bedrog?
  Zelf heb ik zonnepanelen sinds 2012 toen was alles nog gratis! Nu betaal ik evenveel prosumententaks als mijn totale factuur van 2011. Dus dan weet je het wel zeker!

 22. Willy

  mijn woning nieuwbouw is voorzien van een warmtepomp in combinatie met ruim voldoende zonnepanelen met terugdraaiende analoge teller met de bedoeling het stroomoverschot die ik op het net plaats ( mits betaling voor gebruik van het net prosumententarief ) te kunnen gebruiken in de winter als de zonnepanelen in winterslaap zijn.
  nu kan dit alles opeens niet meer ondanks alle beloftes van de verantwoordelijken van onze overheid waaruit ik enkel kan besluiten als zij hun verantwoordelijkheid niet kunnen nakomen dan zal dat omgekeerd ook wel van toepassing zijn zeker.
  Welk alternatief blijft er dan nog over om mijn opgewekte stroom te kunnen verbruiken in plaats van zuinig met energie om te gaan zal ik mij dan in de zomer maar een grote airco moeten plaatsen zeker om mijn gratis stroomproductie weg te werken want anders gaat mijn leverancier te blij zijn met mijn gratis diensten zoals dat in het verleden ook van toepassing was.
  Nu hoe kan ik dan mijn warmtepomp in de winter van stroom voorzien Batterij plaatsen ??? NOG GEEN ALTERNATIEF VOORVLOERVERWARMING MET WARMTEPOMP wat dan wel , ja ik zal dan in de tuin een mini versie van een windmolen maar moeten plaatsen zeker om mijn stroomvoorziening te garanderen al of niet in combinatie met een batterij later ???WANT JA MEN HEEFT AL GENOEG GESPROKEN VAN DAT HET LICHT IN DE WINTER WEL EENS UIT ZOU KUNNEN GAAN ( afschakelplan )
  Zodus nieuwe hype mini windmolens plaatsen tot wanneer er voldoende staan en de overheid kan boffen met het percentage groene energie die is opgewekt om aan hun doelstellingen te komen en dan terug de boel op zijn kop zetten want ja die brave burger moet toch maar alles pikken wat ze ook beslissen

 23. In 2010 zonnepanelen voor 7450 KW geplaatst + zoldervloer geIsoleerd ( dit was een vereiste).
  In 2011 zonnepanelen bijgeplaatst voor 2500 KW.
  In 2012 3 warmtepompen geplaatst met een vermogen van 18 Kw.
  In totaal uitgaven gedaan 40.000€ voor de zonnepanelen + 10.000€ voor de warmtepompen, dus een heel flinke brok.
  Van de opbrengst van de zonnepanelen en terugdraaiende teller ben ik zeer tevreden, geen enkele reden om te klagen.
  Maar aangezien de politici, en die gangsterbende van elektriciteitsproducenten samen onder één hoedje spelen, en de kleine man pluimen totdat hij in zijn onderbroek staat, gaan je de haren wel recht op je kop staan van ellende.
  Natuurlijk kiezen die politiekers voor de elektriciteitsproducenten, aangezien zij hun zitjes in de beheerraden hebben, en er dikke vergoedingen voor ontvangen! Ook hun vriendjes op de leuke postjes kunnen placeren. Niet voor niets dat als de verkiezingen er zijn, dat ze gelijk bedelaars aan de verkiezingscentra staan.
  In het begin werd de vergelijking van de slimme meter gemaakt met Nederland, maar in Nederland is het al meermaals bewezen dat die digitale tellers enkel in het voordeel van de elektrictietsleveranciers werken, en ze vergeten er wel bij te zeggen, dat in Nederland de zelf geproduceerde aantal KWH wordt afgetrokken van het aantal verbruikte KWH, hetgeen dus neerkomt op de terugdraaiende teller van hier. Dus waarom kan dit in Belgie niet???????? rarara
  Dan zeggen ze dat de mensen de politiek niet meer geloven, en willen ze er werk van maken, om fatsoenlijker en eerlijker te zijn!!!! Dit doet me in een lachbui vallen waarbij ik bijna stik, ze pluimen ons hoe langer hoe meer.
  Want de brave kleine belg, lees vlaming, die reclameerd maar richt toch niks uit, die sussen ze wel met een kleine premie.
  Eigenlijk zou er iemand, ja voor mijn part mag het een politieker zijn, van eender welke partij die het durft op te nemen voor de kleine man, die een mars durft te organiseren, en voor mijn part het ganse land plat legt, zodat ze daar in Brussel eens wakker worden en misschien wel een beetje bang. Geef mij dan maar de maffia van Italie, die zeggen heel simpel, als je dat of dat niet doet, krijg je een kogel door je lijf, Dan weet je tenminste waar je aan toe bent.
  Om nog maar eens mijn gal te spuien beste lezer, 11 jaar geleden hebben ze ons ook met onze patatten gehad met de Arcopar aandelen van Belfius, hebben ze mij ook lekker voor 11.500€ bij mijn pietje. Ook belofte van de Cd&V Leterme en consoorten, maar daar hoor je geen enkele politieker meer over.
  Sorry mensen voor deze lange uiteenzetting, maar het moest er nu éénmaal uit

  1. ha ja, inderdaad, de digitale meter zou in heel europa op dezelfde wijze moeten gebruikt worden, en een eerlijke vergoeding betaald worden die overal hetzelfde is, in elk land.

   ze schermen altijd dat heel europa al een digitale meter heeft, en dat wij het laatste land zijn dat er gebruikt van maakt. de digitale meter hadden we nog niet, de gangsters al wel

  2. Beste John,
   Diegenen (waaronder ook ik) die hebben kunnen genieten van én groenestroomcertificaten én/of belastingverminderingen (subsidies en premies) als energiebesparende maatregelen (43% op factuurprijs) én/of zelfs de woonbonus (ik meer dan 54% op gefinancieerd bedrag kapitaal als interesten) hebben geen enkele reden om te klagen. Deze investering was en blijft een goudhaantje (ik kom nu met digitale meter nog op een rendement van mijn gefinancierde investering door de staat (ik heb tot meer dan 90% van mijn factuurbedrag teruggekregen) op meer dan 70% per jaar uit en dit 25 jaar lang (of 16 à 18 keer mijn netto investering)
   Er was inderdaad een oversubsidiëring en deze werd terecht afgebouwd (door ja, goed beleid), tot spijt wie dit benijd, want wie betaalde deze 30 miljard euro, de gebruikers ZONDER zonnepanelen. Deze kost werd in de elektriciteitsfactuur gestopt.
   De eigenaars die de laatste jaren zonnepanelen geplaatst hebben mogen wel klagen, want hun lager rendement wordt veel meer aangetast. De nieuwe compensatieregeling is een magere troost en compenseert maar één vierde (25%) van hun verlies.

   1. Paul, uw reactie is als koren op de molen… voor de huidige beleidsvoerders. Van zodra er mensen zijn met zonnepanelen die vinden dat ze genoeg “verdient” hebben aan hun investering, gaan de beleidsvoerders deze grote groep mensen onmiddellijk uitsluiten van elk voordeel. Ook mensen die 10 jaar geleden investeerden hebben evenveel rechten als de nieuwe zonnepaneleneigenaars. Als we 10 jaar verder staan zal het voordeel op die manier al volledig zijn teruggevloeid naar de energieleveranciers. Een wedstrijd die 3-0 staat op 15 minuten van het einde wordt ook niet stopgezet omdat de winnaar al gekend is… het kan nog 5-0 worden ook. Iets om over na te denken.

   2. Kom a.u.b. niet af met mensen zonder zonnepanelen die moeten opdraaien voor de subsidies. Ik ben akkoord dat er een aantal zijn die zich echt geen panelen kunnen permitteren, maar ik ken er genoeg die pakweg twee à drie pakjes sigaretten op een dag roken en zeggen dat zonnepanelen enkel voor de rijken zijn…

  3. John VandebeekNederland schreef

   de zelf geproduceerde aantal KWH wordt afgetrokken van het aantal verbruikte KWH, hetgeen dus neerkomt op de terugdraaiende teller van hier. Dus waarom kan dit in Belgie niet???????? rarara

   België heeft hier niets in te zien, maar Vlaanderen met de NVA opkom Niets Voor een Ander

 24. Terug bij af; voor de warmtepomp zijn de zonnepanelen zinloos geworden. Voor de inspanning om bij te dragen aan een schonere toekomst moet wij nu zwaar boeten!

 25. Terug bij af; voor de warmtepomp zijn de zonnepanelen zinloos geworden. Voor de inspanning om bij te dragen aan een schonere toekomst moet wij nu zwaar boeten!

 26. Als eigenaar van zonnepanelen is het onmogelijk om in Vlaanderen in de winter voldoende elektriciteit te produceren voor je warmtepomp. Daarom is het systeem van de terugdraaiende meter zo geniaal. Het is de ruggengraat van een zonnepanelenbeleid, dat moet zorgen voor en onderdeel is van een verantwoorde breedgedragen energietransitie.Schone energie i.p.v. fossiele brandstof.
  Wie een warmtepomp heeft, moet nu ervaren dat zonnepanelen niet meer bijdragen tot een verantwoorde keuze
  voor de toekomst.
  Terug naar af: ” had ik nu maar een mazout-installatie!”.

  1. h et is ook niet mogelijk om je jaarverbruik (dat bij mij voldoende laag is) te compenseren als je meter niet meer terugdraait, in de winter heb je een te klein rendement dat gelukkig gecompenseerd wordt door de terugdraaiende analoge meter.
   de personen die de digitale meter hebben ingevoerd hebben geen idee hoe het systeem werkt… stelletje idioten, ( of zijn het genieën, die met voorbedachte rade handelen)

 27. Alle eigenaars van zonnepanelen kunnen tijdens de werkuren hun zonnepanelen uitschakelen om zodoende een
  zeer onstabiel netwerk te verkrijgen.
  De netverdelers en producenten zullen dan zeer hoge onkosten hebben om een stabiel , niet fluctuerend netwerk te verkrijgen
  Wanneer wij allen tezamen zouden afschakelen dwz 3.594.8 MW ofwel 35.948.000 kwh zou dit een enorme inpakt
  hebben op het net

  1. Tijdens de nacht zal er een ander tarief aangerekend worden, maar tijdens de dag veel wind of zon ook een lager tarief maar s’avonds wanneer mensen thuis komen van hun werk, dan zal men het hoogste tarief betalen en dit is hun bedoeling, ook de FED overheid (STAAT) hogere BTW inkomsten en voor ELEA hogere distributie kosten kan het dubbele zijn dan tijdens de dag.

   men heeft U elektriciteit gratis op het net gezet maar Elektriciteitsfirma’s verkopen je elektriciteit tegen 700% meer (dit is diefstal en de staat zal hier niets willen aandoen want de kassa rinkeld ring….

 28. In 2010 zonnepanelen geplaatst 23000 euro en heb 52 certificaten van 350 euro ontvangen dat is 18200 euro en
  65 euro voor de Posementen tarief per maand betaald en nu zullen moeten kijken wanneer de zonnepanelen veel
  stroom geven om wasmachine en droogkast te starten of we betalen dure stroom en als we stroom op het net
  sturen krijgen we een habbekrats

 29. Ik ben gepensioneerd en heb zonnepanelen . Begin januari dit jaar heb ik een warmtepomp laten plaatsen om mijn woning elektrisch te kunnen verwarmen ; in onze straat is er geen gas beschikbaar en verwarming met mazout is niet direct ecologisch verantwoord . Nu betaal ik dure elektriciteit in de winter en geef mijn elektriciteit die ik in de zomer opspaar gratis weg. Dus terug naar de houtkachel voor meer fijn stof .Met het oprichten van de nieuwe gascentrales gaan de elektrische wagens dus op gas rijden en worden dan ook anders belast t.t.z. BIV en rijbelasting “à volonté” en liefst met terugwerkende kracht want dat zal dan de volgende criminele stap zijn . Vroeger twijfelde ik of de politiekers dom waren of dieven , nu weet ik zeker dat ze het allebei zijn. Wij leven in het land met de hoogste belastingen en de grootste schulden dat zegt genoeg over onze politici .

  1. ik heb u verhaal gelezen, en ik ben het volledig eens met u, sommige zijn heel dom, maar criminelen zijn het allemaal, ik stel voor een digitale meter plaatsen voor mensen die geen kosten gemaakt hebben voor zonnepanelen, voor hem blijft het toch gelijk analoge of digitale, en de aalmoes waar ze nu mee afkomen das niets

 30. weeral een discriminatie tegenover degene die al een slimme meter hebben.
  zo blijft de regering nog altijd met twee maten en gewichten werken.
  Aan de installateur gevraagd waar hij over al ging plaatsen op die dag .
  antwoord in verschillende provinsies dus veel kilometers voor een meter te plaatsen .
  maar wij zullen toch maar betalen voor de ongeoorlofde kosten van fluvius door willekeurig meters te gaan plaatsen

 31. Ik heb al 11 jaar zonnepanelen met een rijkelijke vergoeding dankzij onze regering die toen vertelden dat alles gratis was, Dank u wel politici, ik heb een rendement dat beter is dan de beurs mij kan bieden over 20 jaar gezien het geïnvesteerde kapitaal. Stel je voor toen was er ook nog een regeling via de belasting van 30% integrale belastingsaftrek van de investering (uiteraard beperkt voor particulieren) en dit ook allemaal voor de bedrijven en sponsors van politieke partijen zonder beperking.
  Wisten jullie dat de watervallen van Coo, die grote watervallen ook groenstroomcertificaten ontvangen?
  En nu geschokt hoezo? Alles wat wij in Vlaanderen doen doen wij beter, zegt nu de partij van Vlaanderen.
  Het stond in de sterren geschreven. Zelfs de groene en rode jongens hadden zich onthouden (lees niet tegengestemd maar wel onder voorbehoud) in het parlement voor de uitrol.
  Stel je voor al meer dan 30 miljard aan subsidies voor zonnepanelen, maar hoeveel subsidies werden al betaald voor kerncentrales inclusief de ontwikkeling, bouw en verbeteringen, was men toch even vergeten de ontmanteling in rekening te brengen zeker.
  Trouwens wat gebeurt er met onze zonnepanelen als recyclage?
  Arm Vlaanderen van politici waar geen enkele enige noties of enige affiniteit vertoont rond technische competenties maar let wel op scripta manent, verba volant .

  1. nu je toch spreekt van kerncentrales…. men heeft alle vlamingen laten investeren in een nieuwe kerncentrale, op ons dak, maar profijt moeten we er niet van verwachten. van de geproduceerde elektriciteit mogen we ( sic!) een deeltje zelf gebruiken…. de rest wordt opgesoupeerd door de elektriciteitsmaatschappijen, helemaal gratis stroom voor hen, goed bedacht, ik hop echt dat dit niet met voorbedachte rade is gebeurd, dat zou helemaal schandalig zijn

 32. September 2020 een elektrische wagen gekocht. Als particulier, dus geen aftrek zoals de zelfstandigen.
  Dit met het idee om overtollige opbrengst zonnepanelen, na vertrek kinderen en overlijden echtgenote alleenstaande., te gebruiken als schone brandstof. Met digitale meter en capaciteitstarief TWEE keer gejost.

 33. onder één hoedje met de raad van staten, zo kan je de poenpakkerij proberen te verantwoorden t.o.v. de brave werkende Belgen (Mieren) !!! Energie is de markt om het gemakkelijkst de noodlijdende kassa te vullen van de politieke meute en hun kompanen ( bv. Huts enz.) Dit op de hoop toe bij de pandemie die we allen moeten verwerken, om daarna dubbel te moeten afdokken.

 34. Die digitale meter is veel te groot en kan nooit in mijn elektriciteitskast er dient een volledige verbouwing te moeten gebeuren om ze er toch in te krijgen. Wie gaat dat betalen?

  1. Dik gejost net airco geplaatst speciaal om in winter en zomer mijn elc te verbruiken ook verwarming op gas weg gedaan wie gaat mij dat terug betalen . Dik dik dik gejost

 35. On hold tot april goeie zet vanaf dan begint de zon pas goed te schijnen.de mensen weer zand in de ogen strooien en blij maken met een dooi mus schandalig

 36. IDEE.
  Na de zonnepanelen op ons dak, installeren we MASSAAL airco’s in onze achtertuin.
  Als de zon schijnt geven we volle bak.
  Zo gebruiken we ten volle onze eigen stroom, geen cadeaus aan de energiemaatschappij, voor het goede doel: stoppen van de opwarming van onze planeet.
  Zonder valse beloften van de overheid, zonder slimme meters, zonder CO2 uitstoot.

 37. Onze zonnepanelen liggen er reeds van 2010, over de opbrengst en het rendement zal je ons dus niet horen klagen. Naar de toekomst toe lijkt mij de hele groene shift onder druk te staan. De elektrische auto komt er bij ons alvast niet in met het nieuwe systeem en al zeker niet met het systeem van piekverbruik dat vanaf 2022 in werking treedt. Het doet mij een beetje denken aan begin jaren negentig, toen raadde men aardgas aan als verwarming i.p.v. mazout, het zou beter zijn voor het milieu en mazout zou progressief zwaarder belast worden. Zij die bij mazout bleven zijn tot op vandaag de slimste geweest en het goedkoopst af. Nu zoveel jaren later scheert men aardgas over dezelfde kam als mazout als het over CO2 uitstoot gaat. Beleid ? Welk beleid ?

 38. Schandaleus hoe het Grondwettelijk Hof met de mensen omgaat.
  We zouden beter eens allemaal BUITEN komen en ook goed demonstreren.
  Zoals in Nederland , is echt regelrechte diefstal van de mensen en een ondermijning.
  Weer TYPISCH Belgie en hun regering.

 39. In Brussel en Wallonie is de uitrol van de slimme??? meter uitgesteld vanwege gevaarlijke straling meter tot 1 jan 2023 .Waarom gebeurd dit in Vlaanderen niet??

 40. Tijdens de week moeten wij gaan werken en kunnen zo onze opgeleverde energie niet opgebruiken.
  De regering zal nu ” de gemoederen laten bedaren” ?? Om dan nog eens hard tegen ons schenen te kunnen stampen??
  Veel valse beloftes gemaakt om aan een Europees quota te geraken!!
  Als mijn investering niet meer rendabel is voor mij, dan vliegen die panelen gewoon terug van mn dak!!
  Ik ben geen sinterklaas die cadeautjes geef aan de energieleveranciers !!
  Echt schandalig hoe we voorgelogen zijn geweest

  1. Laat ze maar liggen en reken af bij de volgende verkiezing! Bij Lydia Peeters en Bart Tommelein, daar moet je niet meer zijn!

 41. Digitale meter geplaatst in oktober 2020 dus onmiddellijk slachtoffer in 2021. Zou men niet beter wachten tot IEDEREEN zijn digitale meter heeft geïnstalleerd en dan pas overgaan naar het nieuwe oneerlijke systeem. Nu zijn alweer de mensen die het volle vertrouwen hadden de “vroegst” gedupeerden. Ik vraag mij af of het wel wettelijk mogelijk is om deze mensen nu al te beroven terwijl anderen “on hold” worden gezet. Men creëert zo een oneerlijk systeem bovenop een oneerlijk systeem. Heeft immers iemand enig idee wanneer het systeem in voege treed? Als ik ‘u mijn kostprijs simuleer bij de energiemaatschappijen kom ik op een verdubbeling van mijn energiefactuur!? Men profiteert van deze situatie om de gasprijs ook serieus te laten stijgen. Energiemaatschappijen zijn de moderne geldwolven geworden.

  1. Het voor iedereen samen invoeren van de digitale teller lijkt mij ook het enige eerlijke systeem. Is dit niet iets om mee naar het grondwettelijk hof te trekken…. de ongelijke behandeling tussen digitale en oude meters, het creëren van 2 aparte groepen met aparte behandeling?

   1. Ik heb hierover reeds een mail geschreven naar het kabinet van Demir, met de vraag hoe ze die ongelijke behandeling tussen digitale en analoge meters gingen rechtzetten. Ik wacht op antwoord. Indien er niets gedaan wordt is er nog het grondwettelijk hof om dit aan te kaarten.

  2. Volledig eens. Bij ons staat digitale meter. Wij moeten direct onze gebruikte stroom betalen.
   Collega waar meter nog niet staat hebben mogelijkheid van uitstel tot maximaal 2029.
   Moest ik mijn digitale meter nog niet hebben ik zou techniekers niet toelaten een nieuwe te zetten. Twee maten en twee gewichten. Mensen gaan verzuren. De ene kan nog profiteren, de brave wordt beboet.

  3. Overschot van gelijk, beste naamgenoot. Al onze investeringen hebben we, als goede huisvader, gedaan met een terugdraaiende teller als basis. Nu kunnen we, mits bijna bovenmenselijke inspanningen, 30% direct verbruiken. Die andere 70% staan we gratis af aan de stroomleverancier die onze gratis stroom aan onze geburen verpasselt tegen de volle pot. Min energiefactuur zal ongeveer verdubbelen. Mijn warmtepomp zal tegen het volle tarief werken in de winter tegenover de opgespaarde stroom in de zomer van vroeger. Onze politiekers heulen samen met die leveranciers die ons schaamteloos bestelen. Hoe lang nog gaan we dit toelaten? is er dan echt geen initiatief om ons te verenigen en echt voor rechtvaardigheid op de baricaden te klimmen?

 42. ik kan buiten de weekends niet genieten van de opgeslagen elektriciteit..
  we werken overdag .
  dit betekent dat de installatie van de zonnepanelen en de warmtepomp en de aankoop van mijn elektrische wagen nutteloos zijn geweest.
  Een eenmalige premie van ongv. 3200 € kan dit niet compenseren. Ik voel me gepluimd!
  En nu de z maanden doodzwijgaak 3en Mooie Vlaamse regering.

 43. Het zou leuk zijn moest men naar aanleiding van al deze prijsherzieningen ook eens kijken naar de tarieven van distributiekosten die worden aangerekend op verschillende locaties in dit land. Bereid je maar voor Gaselwest !

 44. Hier ook gesjokt !! Een paar maand voor nieuwjaar , de installateur liet mij zwart op wit zien in zijn folder dat de regeling 15 jaar bleef gelden !!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS