Slimme meter
Digitale meter half jaar uitgesteld en nog niet voor mensen met zonnepanelen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein zal de plaatsing van de digitale meter een half jaar uitstellen, aangezien het bedrijf dat de aanbesteding binnenhaalde de meters niet op tijd kan leveren. In één beweging zal hij ook de plaatsing bij mensen met zonnepanelen voorlopig opschorten. ‘De aanbesteding door Fluvius gebeurde ruim op tijd, maar meters die er niet zijn kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden’ zegt Bart Tommelein. ‘En zolang er geen duidelijkheid is over de terugdraaiende teller, zullen we de digitale meter niet prioritair plaatsen bij mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben.’

Slimme meter

De digitale meter zal pas vanaf 1 juli 2019 geplaatst worden. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Het bedrijf dat de aanbesteding van netbeheerder Fluvius binnenhaalde, liet immers weten dat het de energiemeters niet tijdig kan leveren. De aanbesteding werd nochtans begin 2017 al gelanceerd en de opdracht werd in december vorig jaar gegund. Doordat de digitale meters niet op tijd geleverd worden, lopen ook de proefprojecten vertraging op. Die proefprojecten zijn belangrijk om er zeker van te zijn dat de plaatsing vlot kan verlopen.

‘We stellen de plaatsing noodgedwongen een half jaar uit. De aanbesteding is nochtans ruim op tijd gebeurd. Maar meters die er niet zijn kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden’ aldus Bart Tommelein. ‘Ik ga ervan uit dat Fluvius de nodige stappen zal zetten om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdige levering. En ik verwacht van de netbeheerder dat de uitrol van de digitale meters vanaf 1 juli vlot en vlekkeloos verloopt.’

Nog geen digitale meter bij zonnepanelen

In één beweging zal de energieminister ook de plaatsing van de digitale meter bij mensen met zonnepanelen on hold zetten. De digitale meter zou normaal gezien eerst geplaatst worden bij nieuwe huizen, bij huizen die ingrijpend energetische gerenoveerd worden, bij wie een budgetmeter heeft of zonnepanelen op het dak. Die laatste categorie zal echter geen prioritaire doelgroep zijn zolang er geen duidelijkheid is over de impact op de consument bij wegvallen van de terugdraaiende teller. Bart Tommelein: ‘Ik heb altijd gezegd dat wie zonnepanelen geplaatst heeft, 15 jaar het rendement van de terugdraaiende teller moet kunnen behouden. Dat is ook zo beslist door de Vlaamse regering.’

De VREG heeft nu voorgesteld om de terugdraaiende teller voor het nettarief te behouden tot eind 2019 en organiseert daar een consultatie over tot december. ‘Ik vind persoonlijk dat mensen met zonnepanelen zelf zouden moeten kunnen kiezen: ofwel hun terugdraaiende teller behouden en prosumententarief blijven betalen, ofwel helemaal geen terugdraaiende teller meer maar dan ook geen prosumententarief meer. Het is echter de bevoegdheid van de onafhankelijke regulator om dit te beslissen’ zegt Tommelein. ‘Totdat er een oplossing is waarbij mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben even goed af zijn als vandaag, zullen ze géén prioritaire doelgroep zijn om een digitale meter te krijgen’ besluit Tommelein.

Bron: Tommelein.com

Haal meer uit uw zonnepanelen met de PIDbox van iLumen

Vraag nu uw offerte aan!

27 reacties

 1. Leven wij nog in een democratie ? Geef duidelijkheid : wie beslist Het Vreg ( niet verkozen – politiek benoemd ) of de minister ? Het bestaan van het Vreg op zich is al ondemocratisch en als het zoveel macht heeft is het ook nog ongrondwettelijk ! Open VLD beseft toch wel dat er meer dan 300.000 gezinnen zijn met zonnepanelen , de laatste 3 ministers van energie waren open VLD , Ze zullen het merken in mei met de verkiezingen . Ofwel geeft men nu ( vóór de verkiezingen ) duidelijkheid , openbaar in het TV nieuws , of wel moeten alle huidige en toekomstige contracten voor zonnepanelen ongeldig verklaard worden wegens op valse voorwendsels gebaseerd , dit tot er duidelijkheid is , anders maakt men zich schuldig aan oplichting !
  Misschien moeten klimaatactivisten eens gaan inzien hoe mensen gedemotiveerd worden en bestolen door de Vlaamse regering in naam van het klimaat . Misschien moet het Vreg ook maar eens beginnen met schadevergoeding te vragen voor alle burgers die onwettelijk Turteltaks betaald hebben , ook goedgekeurd ( of voorgesteld ) door het Vreg . Wat kost die organisatie aan de burger ? schaf dat af , het bestaat al op nationaal niveau en op Europees niveau , het kost stukken van mensen alleen om de schijn van politieke correctheid op te houden voor de ministers .

 2. @Rik Bessers,
  Ik heb dit 1,5 jaar geleden ook al proberen uit te leggen aan Test Aankoop. HEb hierover al enkele malen geïnterpelleerd. Maar TA noteert maar doet niets ter zake en houdt zich volledig afzijdig. Ooit al eens een standpunt gehoord van Ivo MEchels ;;;;; ?
  Ondertussen vervangt Tommel Turtel en doet gewoon verder….
  Binnenkort opvolger voor Tommel..
  De soap wordt nog wat erger…

 3. DIEFSTAL ALLERT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  net de similatie uitgevoert met het nieuwste speeltje van de vreg:
  in mijn situatie komt de plaatsing van de digitale meter op een verschil van…….
  2798 euro IN MIJN NADEEL OF WAT DACHT JE.
  WIE HAD HET OVER GRATIS PLAATSING ZONDER KOSTEN VOOR DE CONSUMENT,,???????????????

  mensen doe allemaal de test eens

 4. Het enige wat mij ietwat interessant lijkt met die digitale meters is zonnepanelen in combinatie met een batterij. Opladen tijdens de dag, opgeslagen energie verbruiken ’s avonds.

  Dat prosumententarief is puur geldklopperij in mijn ogen. Ze krijgen elektriciteit die wij opwekken, gratis. Waarom moet daar dan nog eens een vaste kost bijkomen? Infrastructuur? Dat zit volgens mij al in de prijs die ik betaal voor de verbruikte energie niet?

 5. Er is maar 1 eerlijke oplossing voor mensen met zonnepanelen en een digitale meter:
  Bij de jaarafrekening de gemeten teruggeleverde stroom aftellen van de totaal afgenomen stroom. Eindresultaat is dan hetzelfde als de terugdraaiende meter.

  Bijzonder eenvoudig, ik begrijp niet dat er over een andere ‘oplossing’ of ‘compensatie’ nagedacht moet worden.

 6. Mijn gedacht !
  Bij mij komen ze echt niet binnen met hun nieuwe meter : het spijt me meneer, maar u ktijgt geen toegang tot mijn woning, punt.
  En ook : waar bemoeit de staat zich feitelijk mee ?

 7. Overschot van gelijk Andre,ze zeggen van de oude meters dat ze,als ze stuk zijn, geen onderdelen meer kunnen krijgen!!Wel,bij mij hebben ze een nieuwe kabel komen graven,en nadien hebben ze de kabel binnen komen aansluiten,en ze hebben er ook een nieuwe meter geplaatst ipv mijne oude,en dat is toch ook wel een terugdraaiende zeker!!!Waarom dan die zever dat ze de oude niet meer kunnen maken als ze er gewoon een nieuwe andere TERUGDRAAIENDE teller kunnen plaatsen?????GELDKLOPPERRIJ IS HET ALLEMAAL….

 8. Hoe kan je hier nog iets plannen op lange termijn in dit apenland ??
  Warmtepomp geplaatst in combinatie met zonnepanelen, zonder subsidies . Het leek me een goede en ecologische investering ondanks stijgend prosumententarief (nb onbestaand in Wallonië ). Een jaar later wordt alles veranderd, uiteraard enkel voor particulieren !

 9. Aangezien ik steeds dacht dat de vreg consumentgericht was ben ik alweer een illusie armer .
  Heb de simulatie op hun site gedaan en eerlijk gezegd, nog nooit zag ik zo een natte vinger werk. Een organisatie van dat niveau onwaardig. Ik ben dan ook zeer ongerust aangezien de vreg blijft vasthouden aan het principe” procumenten zijn profiteurs die het stroomnet gebruiken als gratis batterij”. Zouden zij weten dat wij elk jaar 400Euro ophoesten voor onze “Gratische Batterij¨”?

 10. Digitale meter: voorbeeld
  Mijn zomer verbruik bedraagt voor de maanden mei, juni, juli en augustus 937 kW.
  De opbrengst via mij zonnepanelen, 2324 kW of een overschot van 1387 kW. Waarover ik zeg dat ik die terbesckiking stel van andere elektricteits gebruikers.
  Mijn winterverbruik bedraagt 2340 kW, de opbrengst 495 kW. Ik vraagt nu terug wat ik in de zomer leverde.
  Helaas zit het voor de Vreg niet zo in elkaar.
  Dat hadden ze wel bijhet begin mogen vertellen!
  Luc M Kessel

 11. WW,
  Hoe zit het met de meters die reeds geplaatst zijn.
  Wij hebben al jaren een digitale meter, wij waren een van de eersten (proefproject).
  Gaat men met terugwerkende kracht terugbetalen?

  WW uit Hombeek

 12. ja, we zouden moeten kunnen kiezen tussen ofwel prosumententarief behouden … of wel slimme meter aanvaarden. wat we ook kiezen, het is beiden een opgedrongen zaak. kiezen voor prosumententarief is in feite hun ingevoerde diefstal goedkeuren en kiezen voor slimme meter is de toekomstige diefstal en manipulatie aanvaarden. het gevoel geven dat ik zelf kan beslissen, lukt bij mij niet hoor. iedereen weet ondertussen dat er altijd bedrog achter zit als het voorstel uit regerings- of tommeleinshoek komt.
  ps. bartje het is 20 jaar terugdraaiende teller, geen 15 zoals u suggereert he ! nu niet afkomen dat je de zonnepaneleneigenaars wil beschermen, terwijl je ze in feite 5 jaar zou willen bestelen.

 13. Toen ik 9 jaar geleden zonnepanelen plaatste voor zo’n 23.000 € Was er alleen maar rozengeur en maneschijn.
  Onze meter zou levenslang terug draaien en we krijgen 20 jaar lang groene stroomcertificaten . Over prosumententarief werd er nog niet eens gesproken .Maar ze zullen ons wel weten wonen.Als ze geld tekort hebben gaan ze wel zoeken waar nog iets te rapen valt. Wat meer belastingen , accijnzen , gemeentetaksen ,provincie en zelfs wat meer en duurdere verkeersboetes .

 14. Men weet,of zou moeten weten dat we met de overheid geen langetermijncontracten kunnen afsluiten zonder genaaid te worden.
  In dit geval is het des te schrijnender dat men zonder scrupules de regels veranderd .
  Een felle reactie is in deze op haar plaats.
  Bundel allemaal de krachten.

 15. Hoe kunnen wij weten welke de voordeligste oplossing is voor ieder individuele installatie volgens de werkelijke opbrengst van de installatie ? Of is dit de zoveelste verdoken ingreep om nog 15 jaar lang het prosumententarief te inne ( stelen ) Het valt mij ook op dit pas zal gebeuren vanaf Juni ” NA DE VERKIEZINGEN ” Dit is nog maar eens op een bewijs hoe onze leiders ? de spelregels aanpassen ” IN HUN VOORDEEL ” tijdens de match . Of is dit ook de schuld van de sossen . Blijven stemmen voor die witt3 boord criminelen .

 16. Onze keuze om de omschakeling naar groene energie mee te ondersteunen door te investeren in zonnepanelen wordt niet beloond. Eerst de hoge prosumententarief en nu de digitale meter. Als ouder echtpaar, waar kinderen al lang de deur uit zijn, zien we echt niet hoe wij bij zon alle geproduceerde energie kunnen verbruiken, we wassen lang niet iedere dag, strijken 1 maal in de week, de vaat draait om de twee dagen, ….
  Kan er een beetje logisch worden nagedacht. De uitspraken van de Vreg zijn om te lachen ware het niet dat we ons bekocht voelen.

 17. Zolang er geen adequate opslagmogelijkheden bestaan, lijkt het me redelijk om het prosumententarief af te schaffen of op zijn minst behoorlijk te verlagen.

 18. Beste
  de Vreg heeft zojuist een simulator test uitgebracht om te zien welk voordeel of nadeel
  men zou hebben bij zonnepaneelbezitters bij de implementatie van zulke digitale meter
  alles draaid rond zelfconsumptie en injectie en netverbruik
  voor mij is het resultaat ok , ik heb een zelfconsumptie van 33%
  deze simulator staat op de site van de vreg onder simulatordigitalemeter.vreg.be
  zo simpel is
  veel succes allen

 19. Beste
  de Vreg heeft zojuist een simulator test uitgebracht om te zien welk voordeel of nadeel
  men zou hebben bij zonnepaneelbezitters bij de implementatie van zulke digitale meter
  alles draaid rond zelfconsumptie en injectie en netverbruik
  voor mij is het resultaat ok , ik heb een zelfconsumptie van 33%
  deze simulator staat op de site van de vreg onder simulatordigitalemeter.vreg.be
  zo simpel is
  veel succes allen

 20. alvast even goed nieuws,al is het tijdelijk,tot er een oplossing is waarbij mensen met zonnepanelen even goed af zijn………….
  wie vertrouwd het zaakje nog?
  volgend jaar weer een andere minister …………………………………………
  de beste ,gemakkelijkste en goedkoopste oplossing laat de meters gewoon staan en vervang ze als ze defect zijn
  maar ja daar kan niemand zen zakken mee vullen!

 21. Ik heb 2 vragen:
  -Stel dat ik, als eigenaar van zonnepanelen, mijn terugdraaiende teller kan behouden maar dat bvb over 2 jaren mijn meter stuk gaat (is al eens gebeurd, ik kreeg toen een nieuwe teller) , zijn er dan nog dit soort terugdraaiende meter of komt er dan een digitale meter in de plaats?
  -Eigenlijk zijn de aantal zonnepanelen die ik heb nogal krap berekend maw. er mogen een 6-tal bijgelegd worden.
  Ik overweeg om binnen 2 jaar deze panelen te leggen op het dak van mijn gagage die op 9 meter afstand van mijn woning staat. Hoofddoel is om mijn toekomstige nieuwe elektrische auto te bedienen met deze stroom. Moet deze nieuwe installatie volledig los staan van mijn huidige meter, omvormer en bijhorende groene stroom certificaten die mij 4 à 5 keer per jaar te beurt vallen. Ook de combinatie met de iLubat is mij interessant.

 22. Het prosumententarief is werd niet geheel fair geregeld.
  Ik bezit een installatie van 5.8KW geinstalleerd vermogen en heb dus een omvormer van 5kw.
  mijn netto opbrengst echter bedraagt tussen de 4.3 en 4.5 KWh op jaarbasis wegens een westelijke orientatie van de installatie.(ong. 260Gr.tov het noorden, dus bijna “pal west”)
  Mijn buurman met panelen op het zuiden, een geinstalleerd vermogen van 4.35 en een omvormer van 4KW haalt dezelfde opbrengst als ik .Omdat het prosumententarief getarifieerd wordt op basis vd omvormer betaald hij dus 103EURO, het tarief voor 1MW aan vermogen vd omvormer in onze regio, minder ondanks gelijke opbrengst vd installatie.
  Deze regeling is dus mi niet volledig rechtvaardig.

 23. Om het met Spock van Startrek te zeggen: “Er is geen intelligent leven in dit land”. Mijn zoon woont in de VS en heeft ook zonnepanelen. Hij heeft een teller die zowel zijn verbruik van het net meet als de hoeveelheid energie die hij op het net plaatst. Als we zo’n digitale tellers zouden hebben dan is het probleem van terugdraaiende teller en prosumententarief direct opgelost. Het prosumententarief wordt dan berekend volgend het aantal kwh die men op het net heeft gezet. Bij opname trekt men de stand van beide tellers van mekaar af en blijft er verbruik over dan wordt dat aangerekend aan de gebruiker, blijft er geleverde energie over, dan krijg de gebruiker die betaald door de maatschappij.

 24. Graag wil ik weten welke firma de slimme meters moet leveren?
  Bovendien is er een merkwaardige wending bij Tommelein ’s melding : voor PV bezitters is er nu een keuze; ofwel geen terugdraaiende meter en ook geen prosumententarief ; ofwel een terugdraaiende meter en wel prosumententarief….
  M.i. was hier vroeger geen sprake van deze keuze,
  Je kan zelf uitrekenen wat het voordeligste zou worden.
  Eigenlijk moet de meter gewoon terugdraaien en ook GEEN prosumententarief.
  Gewoon ons been stijfhouden en TesAankoop verder inschakelen om onze consumentenrechten te verdedigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS