Digitale meter is werk van lange adem

digitale meter

Digitale meter is werk van lange adem

De energienetbeheerder Fluvius startte op 1 juli met de installatie van de slimme energiemeters. Al zullen de meeste gezinnen in Vlaanderen nog enkele jaren moeten wachten. 

1. Wie krijgt de eerste meters?

Er moeten ruim zes miljoen elektriciteits- en gasmeters vervangen worden. Dat zal in totaal liefst vijftien jaar duren, tot in 2034. De eerste lading is bestemd voor woningen met zonnepanelen, gezinnen met een budgetmeter en enkele gemeenten waar al een proefproject loopt. In nieuwbouwwoningen en woningen waar een grondige (ener­getische) renovatie wordt doorgevoerd, zal vanaf 1 juli automatisch een digitale meter worden geïnstalleerd. Ook alle defecte meters zullen voortaan door een digitaal exemplaar vervangen worden.

Fluvius plant tegen eind 2022 klaar te zijn met de installatie bij ­deze ‘prioritaire groepen’. Het gaat om zo’n 1,8 miljoen energiemeters, of 30 procent van het totaal.

De overblijvende 70 procent van de woningen komt pas na 2022 aan de beurt. In welke volgorde dat zal verlopen, is nu nog onduidelijk. Als u niet wil wachten, kunt u zelf een nieuwe meter aanvragen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast van 226 euro (exclusief btw en meterkast).

2. Wat moet dat kosten?

De individuele plaatsings­kosten hangen af van de categorie waartoe u behoort. Wie bouwt, renoveert of ongeduldig is, moet de installatie zelf betalen. Bij eigenaars van een budgetmeter, proefmeter, defecte meter of bij eigenaars van zonnepanelen is de plaatsing gratis.

De totale kostprijs van de operatie wordt over alle gebruikers uitgesmeerd. Elke Vlaming betaalt meteen mee, via de energiefactuur, dus ook als u nog jaren moet wachten op de plaatsing van uw eigen meter. Het gaat naar schatting jaarlijks om 15 euro voor elektriciteit en 12 euro voor aardgas. De Vlaamse energiewaakhond Vreg sluit niet uit dat deze toeslag in de komende jaren nog zal wijzigen.

3. Wat als u zonnepanelen heeft?

Wie zonnepanelen heeft, kan blijven gebruikmaken van het systeem van de ‘terugdraaiende teller’, en dat tot vijftien jaar na de oorspronkelijke installatie.

Het kantelmoment is 1 januari 2021. Zonnepanelen die voor die datum zijn geïnstalleerd, blijven onder het oude systeem vallen. Zonnepanelen die nu al ouder zijn dan vijftien jaar, of die pas na 1 januari 2021 worden geïnstalleerd, vallen automatisch onder het nieuwe nettarief­systeem. Daarbij betaalt u distributiekosten op basis van de werkelijke afname van stroom op het elektriciteitsnet.

Opnieuw geldt de mogelijkheid dat u vrijwillig vroeger kan overstappen naar het nieuwe systeem. Een online simulator van de Vreg laat u toe te berekenen wat de beste optie is. De keuze is onomkeerbaar.

4. Hoe slim is die nieuwe energiemeter nu?

Dat hangt ervan af. Het belangrijkste verschil met de huidige situatie is dat de meteropnames voortaan op afstand gebeuren. De digitale meterstanden worden automatisch genoteerd en verzonden.

De digitale energiemeter is uitgerust met twee gebruikerspoorten, waaraan u ‘slimme’ energietoestellen en -apps kan koppelen. Die toepassingen (te koop bij private bedrijven) bepalen dan hoe slim uw meter echt is. Uw energiegebruik volgen op de smartphone of domotica aansluiten, het kan allemaal. Maar u moet het wel zelf regelen, en betalen.

Bron: De Standaard, 14 juni 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (35)

 • Tom Denolf Reply

  Vooral veel sentiment maar weinig data.
  Ik heb net de berekening gemaakt op basis van eigen verbruik, eigen productie, etc.
  Mijn Zonnepanelen staan er van 2009. Maw nog terugdraaiend tot 2024.
  Plaatsing is bij mij gepland in zomer 2021.
  Ik win 2021-2024 91€ /jaar, geindexeerd. (wegvallen prosumententarief, behouden terugdraaiende teller wat betreft verbruik, wegvallen terugdraaiende teller mbt distributie)
  Vanaf 2024 verlies ik jaarlijks 127€ geindexeerd.
  Het probleem op zich is m.i niet de digitale meter, wél de koppeling die gemaakt is in artikel 31 dat de terugdraaiende teller moet stoppen na 15j in dienst te zijn.
  Mocht dit niet zo zijn, win ik als zonnepanelen eigenaar centen, zelfs op langere termijn.

  13 augustus 2019 at 14:21
 • Marnix De Grie Reply

  Walter Janssens,

  Inderdaad, hij is niet goed op de hoogte van de werkelijke situatie! IEDEREEN die 200€+/maand kon missen als afbetaling van hun investering, kon zonnepanelen leggen.
  Want:
  – 40% teruggestort via belastingvermindering
  – zeer goedkope groene lening
  – 450€ GSC per 1000 kW productie.

  Dit is zeker voorbestemd voor 60% van de bevolking die op praktische wijze de mogelijkheid had om er te leggen.
  Mvg,

  31 juli 2019 at 12:42
 • verpoorten frans Reply

  beste ilumen, ik zie dat ge mijn bericht weer niet geplaatst hebt, ben u misschien bang voor de gevolgen voor u, want als die meter er komt stort heel uw handel in

  12 juli 2019 at 20:15
 • verpoorten frans Reply

  Vandaag staat op de site van Knack een opiniestuk van Pieter Verbeeck die zichzelf Adviseur Studiedienst Vlaams ABVV noemt.het is te zien dat deze persoon, niet heel slim is, als hij is met de mensen met zonnepanelen gaat praten, dan heel de dag voor zijn pc te zitten, of wilt hij ook minister worden?

  12 juli 2019 at 10:17
 • alex boel Reply

  Bij Fluvius bestaat er een dossier “Digitale Meters”. Daar is een groot aanbod FAQs bij en eentje in het bijzonder die zegt dat bij een digitale meter de afrekening = verbruikte elektriciteit – opgewekte elektriciteit. Een soort “digitale terugteller” dus.
  Wat moet ik nu nog geloven?
  Verder heb ik nu dag en nachttarief en exclusief nachttarief. Dat laatste is sinds dit jaar overbodig. Nu vraag ik me af of met de digitale meter er keuze is één enkelvoud tarief of de keuze voor dal en piek tarief?
  En wat is het interessants voor zonnepanelen gebruikers. Overdag produceer ik elektriciteit maar verbruik weinig en s’avonds is het omgekeerd.
  Heeft iemand goeie raad?

  11 juli 2019 at 09:06
 • maurice Reply

  wanneer iedereen een slimme meter zou hebben , dan zal er geen slim moment meer zijn , kunnen niet allemaal tegelijk pieken op een zogezegd goedkoop moment, dan is dat goedkoop moment onmiddellijk weg.

  10 juli 2019 at 23:18
 • pv-eigenaar Reply

  ik heb geen respect voor die zgn. slimme meter want die brengt als ik het zo lees helemaal geen toegevoegde waarde voor de brave particulier pv-bezitters – We zijn met zijn allen gejost en niemand die onze belangen verdedigd en dat terwijl we ver van de doelstellingen blijven. België graaft momenteel zijn eigen graf, zoveel is duidelijk, met dit soort politiekers en dit soort beleidsbeslissingen gaan we er lang niet komen.

  10 juli 2019 at 22:12
 • robert Reply

  Geachte Ilumen,VREG,Vlaamse politiekers van de VLD.
  Is het prosumenten tarief op tweemaal gebruik van het distributienet of eenmaal gebaseerd.
  Wordt mijn geleverde energie vergoed of niet.
  In godsnaam leg het aan onze VLAAMSE mensen uit .
  Waarop is het prosumenten gebaseerd. OP DE OMVORMER NATUURLIJK. DAT WETEN WE AL.
  Hoe vaak betaal ik het net gebruik. 1 of 2 maal. 1 maal is terecht , 2 maal ONTERECHT.
  Verdomme VLAMING LEG HET UIT AAN JULLIE EIGEN VOLK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jullie moeten het willen begrijpen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  VERDOMME SPEEL OPEN KAART AUB.

  10 juli 2019 at 16:13
 • Flokkie Reply

  Het zijn bandieten ik heb een contract van 20 jaar en zal elke poging voor de slimme meter weigeren ik laat ze niet binnen .in 2035 mogen ze is terug komen en ik hoop dat alle zonnepaneel houders dit mee doen onder tussen ga ik zoeken naar een batterij dir de volledige capaciteiten kan opslaan en ik dacht dat tesla dat zou kunnen alleen de prijs weet ik nog niet

  10 juli 2019 at 16:12
 • Jozef De Dobbeleer Reply

  Ik begrijp het allemaal niet meer. Een contract van 20 jaar wordt zomaar herleid naar 15 j.
  Mijn installatie geeft jaarlijks iets meer dan 5000kw. Ik heb, ja vekeerdelijk, mijn nachttarief van vroeger behouden. Voor dit laatste moet ik betalen maar voor het teveel aan dagproductie (recentste jaar 1.000 kw) krijg ik geen euro terug.
  Wil je ook weten hoe het komt dat ik teveel productie heb? Wel, ge koopt een nieuwe keuken en wat gebeurt er: oude koelkast buiten, oude vaatwasser buiten. De oude diepvriezer dan ook buiten. Maar ja, de vele spots, 35 en 50 watt ook buiten, werden vervangen door leds 3,4 tot 6 watt. En dan nog, je bent milieu bewust en gaat zolder en dak goed isoleren. Resultaat: veel geld uitgegeven en een overschot aan productie zonne-energie.
  Teveel geleverd aan de elektriciteitsmaatschappij 1.000 kw GRATIS. Neen, je betaalt er nog een prosumententarief bovenop. Hoe kan dat nu, ja in België kan alles.
  Bij mij staat het vast. Digitale meter = afkoppeling zonnepanelen. Dat de fabrieken, de treinen en de elektrische wagens dan draaien of rijden zonder de geproduceerde watts op mijn dak.
  Bedankt heren uit de politiek, bedankt heren van de Vreg, eveneens politiekers uit de zelfde pot.

  10 juli 2019 at 15:38
  • Wdzo Reply

   Helemaal gelijk, ik heb sinds 2010 zonnepanelen toen 15000 euro voor betaald, 4kwp,en inderdaad gedacht 20 jaar terug draaiende meter. Plotseling hoor je in allerlei berichten dat het nog maar 15 jaar is. Gewoon contract breuk. De overheid is gewoon hartstikke onbetrouwbaar

   10 november 2020 at 23:21
 • Pol Vandenberge Reply

  Ik betaal al jaren €0,0 electr ben benieuwd hoeveel het zal zijn met de slimme meter als hij ooit geplaatst zal zijn ant ik ben niet veel thuis

  10 juli 2019 at 15:17
 • Pol Vandenberge Reply

  Ik betaal al jaren €0,0 electr ben benieuwd hoeveel het zal zijn met de slimme meter als hij ooit geplaatst zal zijn ant ik ben niet veel thuis

  10 juli 2019 at 15:16
 • Xavier Reply

  Ik zou graag weten wat we voor de geïnjecteerde KW/h gaan krijgen.
  Anders kan je toch onmogelijk de rekening maken of je al dan niet het terugdraaiende tarief wil houden.

  10 juli 2019 at 14:57
 • Dirk Hanselaer Reply

  Enkele bijkomende vragen:
  1/- Kunnen wij eens een idee krijgen hoe de factuur gaat berekend worden aan de hand van enkele typische verbruiksvoorbeelden van zonnepaneeleigenaars? Men heeft toch al testresultaten.
  2/- Krijgen wij een bedrag in min voor geleverde kWh aan het net? Hoeveel euro per kWh is dit en dit in vergelijking met de prijs per afgenomen kWh?
  3/- Met de digitale meter kan men ook een factuur per maand maken. Gaat dit gebeuren? Hoe ziet de factuur van bv. juni er dan uit als men meer geïnjecteerd heeft dan verbruikt?

  Ik heb nog vele vragen zonder antwoord, maar toch een pluim voor iLUMEN voor hun communicatie over de problematiek van de digitale meter.

  10 juli 2019 at 14:24
  • Ilumen Reply

   Geachte heer Hanselaer,

   Bedankt voor uw bericht.

   1) Als u voor het systeem van de terugdraaiende teller kiest, verandert er bij uw afrekening in principe niets. Bij het nieuwe tariefsysteem zal het prosumententarief verdwijnen maar vervalt het voordeel van de terugdraaiende teller. Uw nettarieven zullen worden berekend op basis van de hoeveelheid stroom die u van het net afneemt.
   2) Hier is inderdaad sprake van, maar de exacte regeling is tot op heden nog niet gekend.
   3) Tijdens haar bezoek aan iLumen heeft minister Lydia Peeters te kennen gegeven dat de eindafrekening jaarlijks zal blijven gebeuren.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   10 juli 2019 at 14:47
 • Diricx D Reply

  We hebben een overeenkomst die 20 jaar geldig is, men kan de spelregels niet zomaar van de ene dag op de andere wijzigen omdat het hun beter uitkomt.
  Ik lig trouwens al een tijd in conflict met de netbeheerder omdat mijn omvormer regelmatig in veiligheid gaat doordat ik tijdens perioden op het net een spanning heb van ongeveer 240V. er sneuvelen lampen en voedingen en op de zonnige dagen valt mijn omvormer dus tijdelijk uit. men mag volgens hun 10 procent afwijken, dat wil dus zeggen dat op het net van 220V men 242V mag zetten…. ik haal dus niet mijn normal rendement van mijn PV installatie. zou die slimmer meter dat ook registreren dan kan ik daar een vergoeding voor vragen.
  En nu willen ze de stroom die ik produceer ook nog eens gratis zelf gaan gebruiken tijdens de dag (welk huisgezin gebruikt tijdens de dag in de zomer zoveel elektriciteit – dat is meestal toch tijdens de donker wintermaanden) als de meter niet meer terug draait.
  Misschien moeten we allemaal onze installatie eens gelijktijdig een paar weken uitschakelen, eens kijken wat dan de reactive gaat zijn.

  Vreg – netbeheerder – politiek, allemaal één pot nat. De burger bedriegen en zijn centjes afnemen is hun hoofddoel, en dan maar jammeren met de laatste verkiezing, nog altijd niks geleerd !!!!!

  10 juli 2019 at 14:10
 • ROBERT Reply

  Beste mensen van VREG,FLUVIUS, ILUMEN,TESTAANKOOP,
  LEG mij nu eens uit, aub, please. ..
  Ik heb 8 jaar mijn zonnepanelen 8kw. Dus ook voor de winter.
  Ik spaar in de zomer ongeveer 3..a 4 kw voor de winter.
  Vraag: als ik de slimme meter laat plaatsen betaal ik dan de stroom die ik van het net afhaal en wordt hier dan de zomerproductie 4kw , wat de stroom (energie betreft) vanaf getrokken. Wat de distributie betreft betaal ik dus hetzelfde als mijn buurman , die geen panelen heeft. Ik krijg de stroom die ik via mijn panelen op het net zet dus betaald (aan de prijs als jullie hem verkopen). Ik ben altijd bereid geweest , als ik de materialen van een ander gebruik hiervoor te betalen. In dit geval echter maar eenmalig . Want de stroom die ik op het net zet ,krijgen jullie gratis en gaan jullie verkopen. Dit betekent dat ik de distributie alleen moet betalen bij afname.
  VLAMING, VLAMING, distributeurs maak ons VLAMINGEN nu eens duidelijk wat jullie bedoeling is.
  GEEF ONS NU EINDELIJK EENS DUIDELIJKHEID. DISTRIBUTEURS, POLITIEKERS maak het jullie kiezers nu eens duidelijk. EINDELIJK ZOU IK ZEGGEN.
  HARTELIJK DANK.

  10 juli 2019 at 13:56
 • Walter Reply

  Afschaffen van nutteloos vehikel VREG …. dat zou pas een grote kunnen besparing zijn ?!

  10 juli 2019 at 13:05
 • Walter Janssens Reply

  Vandaag staat op de site van Knack een opiniestuk van Pieter Verbeeck die zichzelf Adviseur Studiedienst Vlaams ABVV noemt. De schrijft o.a. ” Officieel is de VREG bevoegd voor het goedkeuren van de distributienettarieven. Een bevoegdheid die met de oude meter dode letter bleef. Die vertelt niet hoeveel elektriciteit zonnepaneelbezitters op het net zetten en er later weer afhalen. Dus kan je eigenaars van zonnepanelen daar ook niet voor laten betalen. Maar de digitale meter geeft om het kwartier uw stand door en dan zijn die gegevens er wel.” Deze ‘expert’ weet blijkbaar niet dat eigenaars van zonnepanelen hiervoor wel betalen met het prosumententarief.
  Verder schrijft hij ook : “Hierdoor zijn het tot dusver vooral de goedverdienende Vlamingen geweest die zich zonnepanelen konden veroorloven terwijl de rekening wel voor iedereen was.” Door dergelijke dingen te schrijven is het niet te verwonderen dat eigenaars van zonnepanelen scheef worden bekeken door hun buren die er geen hebben.

  10 juli 2019 at 12:55
 • Walter Janssens Reply

  Het zou slim zijn van de regering om te wachten met het plaatsen van een digitale meter bij degenen met zonnepanelen tot dat er een uitspraak is van het grondwettelijk hof. Maar zoals al dikwijls is gebleken gaan slim zijn en politiek niet samen. Ik heb de planningstest bij Fluvius gedaan en ik hoor niet bij één van de doelgroepen die ze de komende jaren versneld gaan ombouwen. Zoals ik al verschillende malen heb gepost is de meter die standaard geplaatst wordt enkel slim voor de netbeheerders die kosten gaan uitsparen doordat ze bv de meterstanden vanop afstand kunnen opnemen, geen aparte budgetmeters moeten plaatsen en kunnen afsluiten vanop afstand. . De digitale meter kan elke 15 minuten de meterstanden door te geven. Ik vraag (eis) dan ook van Fluvius dat zij telkens als de meterstanden worden doorgegeven mij hiervan een bericht laten. Willen gebruikers de meter zelf slim gaan is er bijkomende software nodig. Deze worden ontwikkeld door privé firma’s en zijn niet kosteloos.

  10 juli 2019 at 12:25
 • Jef Reply

  Wat is verschil ts JP Van Rossem en de VLD ministers : de gevangenis ?

  10 juli 2019 at 12:16
 • Paul Reply

  Wat is verschil ts de beloftes VLD ministers en JP Van Rossem : de gevangenis ?

  10 juli 2019 at 12:15
 • wouter Reply

  Bij mij komen ze er niet in om deze meter te installeren. Zeker niet voordat alle rechtbanken zich hebben uitgesproken zodat ik weet waar ik aan toe ben. Komen ze toch dan laat ik ze niet binnen.

  10 juli 2019 at 11:55
 • robert Reply

  haha ! ik heb heel goed nieuws voor één van die mensen die ongeduldig zouden zijn om zo’n stomme meter te willen plaatsen !
  aangezien er bij mij absoluut geen nieuwe meter zal worden geinstalleerd, mogen ze deze gebruiken die door de maffiosi voor mij was voorbehouden.
  heel graag gedaan hoor ! ben zeer blij te weten dat ik iemand minder ongeduldig zal hebben gemaakt…

  10 juli 2019 at 11:28
 • Loridan Dominique Reply

  Als eigenaar van zonnepanelen, zouden we met alle eigenaars van zonnepanelen afspreken via facebook om deze een paar dagen uit te zetten, zo zou gans het distributie verstoord zijn, en zouden ze misschien anders reageren deze heren van de vreg, Misschien een idee om op te bouwen…

  10 juli 2019 at 11:14
 • Joris Reply

  Stoppen die dieven nu nog niet .Is de VREG al afgeschafd ?? wannneer en door wie ,of durft men niet.

  20 jaar terugdraaiende teller en niets anders .

  10 juli 2019 at 11:08
 • NU Reply

  0,46 C PER k/W !!!?????

  10 juli 2019 at 10:49
 • Marissen Reply

  Hoe dat 15jaar terugdraaide teller in mijn contract staat 20 jaar.
  Dit is contract breuk

  10 juli 2019 at 10:30
 • Wauters Reply

  Ik citeer uit uw tekst: “Wie zonnepanelen heeft, kan blijven gebruikmaken van het systeem van de ‘terugdraaiende teller’, en dat tot vijftien jaar na de oorspronkelijke installatie.”
  Sorry, maar mijn installatie dateert van januari 2012 met goedkeuring/inwerkingtreding op 13/02/2012 met een overeenkomst van 20 jaar.
  Ik verwacht dus tot 13/02/2032: groenestroomcertificaten voor de door mij geïnjecteerde electriciteit én EERLIJKE JAARLIJKSE FACTUREN voor de REELE aangekochte electriciteit (= “totale verbruik” min “eigen productie”, zonder daarbij onder nul te gaan). Zo is het oorspronkelijk van start gegaan en zo zal het lopen tot 13/02/2032.

  10 juli 2019 at 10:19
 • Vanderborght Jacques Reply

  Dit grapje gaat ons pakken geld kosten.
  10000 KW produceren en effectief betalen. Mijn gemiddelde kost ( factuur maart 2019 : 0,46€/kw)
  Dus : 10.000 *0.46 = 4 600 € !! Vergoeding per Kw : onbekend, waarschijnlijk de groothandelsprijs : 5 cent…
  MAw 10.000 *0.05 = 500 € en prosumenten tarief valt weg ( 750 € ) taksen, heffingen, BTW worden berekend op totale afname. Grapje kost alles bij mekaar makkelijk 3.500 €.
  Dank U Open VLD, en bij uitbreiding de hele minderheidsregering die dit gestemd heeft.
  En nu huren politieke partijen consultants in om het pak slaag van de verkiezingen te analyseren.
  Wie verdedigd de belangen van de zonnepaneelhouders eigenlijk Test Aankoop ? Ilumen ? Zonnepaneelsector ?
  Dus niemand …

  10 juli 2019 at 09:53
 • Francis Reply

  Bij uitnodiging ontvangen van Fluvius om meter te plaatsen, niet reageren. Eerst de beslissing van het grondwettelijk hof afwachten.

  10 juli 2019 at 09:38
 • Janssen Reply

  “De digitale meterstanden worden automatisch genoteerd en verzonden” Hoe dikwijls? Per uur, per dag, per week per maand en aan welk tarief?

  “‘slimme’ energietoestellen en -apps” Wie heeft die, hoeveel kosten die?

  De simulator van de vreg is vaag, onvolledig (bv geen impact van een elektrische wagen) en misleidend.

  Niemand kan op basis van deze vaagheden een doordachte beslissing nemen.

  10 juli 2019 at 09:35
 • Chris Wouters Reply

  Toch raar dat mensen met zonnepanelen eerst aan de beurt komen…
  Maar ja, daar is de meeste winst te behalen.
  Bij mij komen ze niet binnen met hun “slimme” meter, die trouwens een ernstige inbreuk is op de privacy; denk je nu echt dat hij enkel zal gebruikt worden voor de jaarlijkse meteropname?
  En dan die “nieuwsbrief” van de op en top corrupte VREG (die enkel de belangen van producenten en verdelers verdedigt!)…
  Een uittrekseltje; “de slimme meter zal aanzetten tot het meer gebruiken van de energie uit zonnepanelen tijdens de dag”. Alsof wij allemaal thuis zijn tijdens de dag om de was te doen, te strijken, enz. Nee, dat gebeurt bij de meeste mensen ’s avonds, dus zijn ze aangewezen op (te betalen) elektriciteit van het net.
  En nu de VREG het systeem van behoud van de “terugdraaiende teller” aanvecht voor het Hoog Gerechtshof, weten we het helemaal niet meer.
  Wachten dus tot er een uitspraak is en dan pas beslissen of die meter binnen mag.

  10 juli 2019 at 09:30
 • van gorp Reply

  27 euro /jaar via de energiefactuur voor iets waar ik niet om vraag en niet gewenst is.
  hoelang gaan de mensen deze diefstalpraktijken nog blijven slikken?

  8 juli 2019 at 13:12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *