Elektriciteitsmeter
Digitale meter klaar voor gebruik

De meter, die langzaamaan de klassieke elektriciteitsmeter met platte draaiende schijf moet vervangen, komt er eerst in huizen met zonnepanelen, bij mensen met een budgetmeter en in nieuwbouw. Ze moeten niet alleen stroomverbruik registreren, maar kunnen ook gekoppeld worden aan allerhande toepassingen waarmee gezinnen hun verbruik kunnen beheren.

Elektriciteitsmeter

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) ging deze week in Nederland bekijken wat daardoor zoal mogelijk wordt.

Elektrisch wonen

In Gorinchem wordt zo geëxperimenteerd met meters die worden gekoppeld aan een warmtepomp, ventilatie, batterij en zonnepanelen. Gebruikers kunnen hun zelf geproduceerde zonne-energie opslaan in een batterij voor een geschikt moment, bijvoorbeeld wanneer het net zwaar belast is en de prijs van elektriciteit hoog. Ze kunnen hun vaatwasser en wasmachine ook programmeren waardoor die aangaat wanneer de energieprijs het laagst is.

De multinational ABB, dat met Belgische experts het project in handen nam, heeft uit de ervaringen met het project een nieuw product gedistilleerd, waarin warmtepomp, ventilatie, batterij en vormer samenkomen in een behuizing, wat energiebesparing oplevert. ‘We gaan dit nu ook in België proberen’, zegt Peter Van Den Heede van ABB. ‘We zoeken daarvoor samenwerking met projectontwikkelaars of sociale huisvestingsmaatschappijen.’

Elektrisch rijden

In Utrecht gebruikt het project ‘we drive solar’ dan weer zonne-energie om ter plekke de batterijen van elektrische auto’s op te laden, die op hun beurt worden ingezet tijdens de uren wanneer erg veel elektriciteit wordt verbruikt.

‘Deze wijk heeft dunne elektriciteitskabels, die vervangen zou miljoenen euro kosten. Dan is het voor een netbeheerder interessanter om ons in te huren om elektriciteitsproductie te helpen opvangen’, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Elektrisch verdienen

Slimme meters kunnen ook een rol spelen in het gezamenlijk aankopen van zonnepanelen, op het dak van pakweg scholen of bedrijfsgebouwen. Tommelein speelt met het idee om beheerders van appartementsgebouwen aan te spreken om het dak van het gebouw vol te leggen met zonnepanelen, via de inbreng van de bewoners. De opbrengst kan de kosten van gemeenschappelijke delen helpen betalen. ‘Zeker aan de kust, waar de zon dubbel zoveel schijnt als in het binnenland, is dat interessant’, denkt de minister.

Bron: De Standaard, 30 november 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

18 reacties

 1. Een belangrijke vraag waar ik nog geen duidelijk antwoord op kreeg, is wanneer de tellerstanden zullen opgenomen worden voor de “facturatie”.
  Om ons het voordeel van de terugdraaiende teller te gunnen hopelijk 1 maal per jaar (juni bvb)) en op een vast datum.

 2. Ik vind dat alle eigenaars van zonnepanelen hun hoofdstekker er moeten uit trekken als dit allemaal doorgaat,je gaat tenslotte toch moeten betalen.En daarnaast vind ik zolang de oude meters blijven werken,waarom moet je dan een nieuwe plaatsen???????

 3. Waar is de logica ? Burgers met zonnepanelen (met en zonder groene stroom certificaten ) die al een bijdrage leveren aan hernieuwbare energie worden afgestraft.

  Bedrijven met groene stroom certificaten worden blijkbaar weer al ontzien.

  Je kan moeilijk geloven dat hier vooraf serieus is over nagedacht.

  De digitale meter wordt nu gelanceerd zoals indertijd de groene stroomcertificaten werden toegekend nl. natvingerwerk.

  Ben vorige maand naar de roadshow van Tommelein’s energietour geweest. Als je denkt daar nuttige informatie op te steken of een antwoord te krijgen op je vragen (en dan voornamelijk van de zonnepaneeleigenaars) dan ben je er aan voor je moeite. Zelfs zijn medewerkster (Tommelein liet zich verontschuldigen) die naar eigen zeggen had meegeschreven aan het voorstel kon geen duidelijk antwoord geven op de vele vragen. Het enige waar ze zeker over was is dat het de basisversie van een digitale meter betreft en (met mits betaling) kan uitgebreid worden met alle toeters en bellen, maar terugdraaien … euh..euh

  Het plaatsen van zonnepanelen wordt volop gepromoot met als argument dat de kostprijs fors gedaald is t.o.v. enkele jaren terug maar over o.a. het prosumententarief, de niet terugdraaiende meter en wat er nog komen moet ……. wordt wijselijk/heimelijk gezwegen.

  Het credo wordt “energie gebruiken wanneer er voldoende geproduceerd wordt” m.a.w. de elektrische verwarming aanzetten in de zomer en je in de winter bibberend verwarmen.

  Aan iedereen die van plan is zonnepanelen te installeren een goeie raad “bezin eer je begint” want de enige zekerheid die de politiekers je geven is dat je nooit zekerheid hebt

  1. Deze persoon heeft OVERSCHOT aan gelijk. Dat meneer Tommelein de bezitters van zonnepanelen eerst wil “BEDIENEN” met slimme meters heeft alleen de bedoeling de meer geproduceerde Kw’s in de zomerperiode gewoonweg te laten opslorpen door het elektriciteitsnet en in de winterperiode de minder geproduceerde te doen aanvullen door betalende Kw’s. Hierover wordt in alle talen gezwegen door onze excellentie en zijn entourage…..dus nogmaals, geïnteresseerden in zonnepanelen, bezint eer ge begint.

 4. Slimme meter? Bij mij komt hij er niet in. Voor ons geen enkel voordeel. Enkel voordeel voor de energiemaatschappijen. Beloftes breken daar zijn ze goed in. Als zonnepaneeleigenaar betalen we nu al voor elke geïstalleerde KW/h. prosumenten tarief. Enkel de gewone man natuurlijk, met installaties kleiner dan 10 KW/h. De grote producenten betalen niets of heel weinig. Nu komen ze met hun slimme meters.
  Die kunnen niet terugdraaien. Tommelein beloofd compensatie voor mensen met zonnepanelen. De eersten die in aanmerking komen voor zo’n onding zijn mensen met zonnepanelen ( lees hierboven) waarom zou dat toch zo zijn? …Jongens toch… wat zegt het spreekwoord. Als de vos de passie preekt, boer let op uw ganzen.

 5. Een vraag i.f.v. de vroeg of laat opgedrongen vervanging van klassieke naar digitale meter:
  1) Huidige situatie met klassieke -terugdraaiende- teller => Principieel (gemakkelijkheidshalve even afstand genomen van alle surplus, tax, aanslag, enz) wordt factuur opgemaakt op basis van het verbruik dat door te teller(s) wordt aangegeven; Teller kan dan inderdaad lager staan dan bij een vorige meting wat overeenkomstig resulteert in een te recupereren bedrag.
  Totaal C= (A) – (B) wat staat voor Afgenomen stroom (A) – Geleverde stroom (B)
  2) Nieuwe situatie met digitale meter: deze zal expliciet aangeven hoeveel stroom van het net werd gehaald en zal daarnaast ook afzonderlijk aangeven hoeveel stroom terug naar het net werd geleverd ( (van zonnepanelen e.d.m) .

  VRAAG: Is het dan in de nieuwe situatie – met digitale meter – zo dat zal betaald worden voor Afgenomen stroom (A) + Geleverde stroom (B) =>
  Totaal C= (A) + (B) In tegenstelling tot de bestaande terugdraaiende meter waarvoor Totaal C= (A) – (B)
  Als dat inderdaad één van de gevolgen zou zijn, welke goede reden hebben de promotors van de overschakeling dan om daar niét over te reppen?

 6. Ik heb een buitenverblijf met zonnepanelen in Nederland met een slimme electriciteitsmeter die me niets extra heeft gekost. In Nederland word het overschot aan teveel geproduceerde electriciteit gewoon terugbetaald. Daar kunnen de zakkenvullers van Belgie misschien een lesje van leren.

 7. De ‘overproductie’ van zonnepanelen wordt jaarlijks al ingepikt (zonder ‘dankuwel’) en vrolijk doorverkocht aan andere consumenten. Daarnaast betalen we een netvergoeding, die oorspronkelijk niet voorzien was. Nu komt er een ‘slimme’ meter die vooral slim is als het er op aankomt om ons nog meer doen te betalen. En dan maar klagen dat de norm voor groene energie niet zal gehaald worden. De overheid manifesteert zich constant als een onbetrouwbare partner en is dan verwonderd dat zowel bedrijven als particulieren huiverig staan tegenover investeringen in groene energie.

 8. Bij mij komen ze eind april de meterstanden opnemen dat is goed voor mij want ik heb in de winter mijn reserve van de zonnepanelen opgebruikt.
  Maar met die nieuwe meter kunnen ze je meterstand gelijk om het even moment noteren dus weg met je opbouw van de reserve welke je hebt min gedraaid van mei tot eind september.
  Dus wat rest:
  Nog wat over is van je certificaten (bedrag min turteltaks)
  En een klein beetje winst van de zonnepanelen in de zomer.
  Gelukkig heb ik de aankoop al terugverdiend doch
  wederom de hardwerkende burger BEDROGEN
  DUS CONCLUSIE WEG ERMEE MET DIE REGERING WANT ZE HEEFT ONS AL PAKKEN GELD GEKOST MAAR LOONOPSLAG VERGEET HET.

 9. 6 jaar terug hebben wij beslist om zonnepanelen te leggen omdat we elektrisch verwarmen ( masser) systeem. De garantie was toen een terugdraaiende teller voor de eerstvolgende 20 jaar…
  met die nieuwe meter, kan dit nu niet meer en is het volgens mij regelrecht kontraktbreuk wanneer de geldzoekers overgaan naar het algemeen verplicht installeren van deze stomme meters. zal er mij dan ook heel fel tegen verzetten of eerst een tegemoetkoming eisen voor de verloren inkomsten door het niet terugdraaien van de meter. eventuele batterij om elektriciteit op te slaan ipv achteruit te draaien, zou door de energiemaatschappij moeten volledig vergoed worden? het is nu eenmaal door hun kontraktbreuk dat een batterij nodig zou worden.

 10. Ik hoef niet “positief” gediscrimineerd te worden door deze bende bandieten… Mijn teller werkt correct, wat van zo een zogeheten slimme niet kan gegarandeerd worden. En ik zal wel bepalen wanneer ik de was en plas doe, ik werk daar godverdomme 70 uur per week voor. Een bende mongolen is het…

 11. Wat velen nog niet weten is dat de volgende stap een facturatie zal zijn in functie van het tijdstip dat men elektriciteit verbruikt. ( daluren/ piekuren ) het tarief van piekuren kan dan 3x zo hoog zijn als in de daluren. Dit is al het geval in sommige staten in de VS. Vergeet ook niet dat dit geen eis is van europa, maar dat ieder land kan kiezen voor al dan niet een digitale meter sommige lidstaten doen niet mee !!!! Belgie NATUURLIJK wel.

 12. Deze digitale meter is gewoon diefstal.Toen ik zonnepanelen plaatste was de overeenkomst 20 jaar een terugdraaiende teller.Waar ik woon ligt er geen gas en in 1987 waren wij dus met Accumulatie verwarming de beste leerling van de klas in verband met milieu.Nu worden we gestraft omdat we met electriec verwarmen.Nochtans de isolatie was toen volgens de normen 16 cm perfect.Zelfs met het EPC worden we gestraft.Waar is de redelijkheid.De electriec om met de wagen te rijden is dus de goede electriec. Procumenten taks nog zo een woordbreuk, diefstal want Eandis en Infrax zijn verdoken belastingen waar de gemeenten van profiteren en ze zwijgen in alle talen.En weten dat electriec maar 32% van de factuur vertegenwoordigd. Electriec het nieuwe GOUD

 13. aan hen die de regering willen geloven “doe het niet” je wordt gestraft om het milieu probleem te helpen oplossen. Ik ga zolang mogelijk proberen uit te stellen om die meter te plaatsen want als je hem voor 100% wil gebruiken ga je ervoor betalen enkel de basis instelling is gratis (??????)

 14. ik verwarm ons huis:electrisch( Masser) wat in 1980 als milieuvriendelijk werd aangeprezen.GEEN UIT-STOOT van co 2.door de hoge electr.prijzen hebben we in 2010 geinvesteerd in zonnepanelen :20000 Euro.Ik kan nu jaarlijks ongeveer 4500 kw zelf pro-
  duceren en met de terugdraaiende meter onder nul gaan als reserve voor de winter.De nieuwe meter zal voor mij een NADEEL zijn.Moet nu een Batterij plaatsen.opnieuw een zware investering.Wat betekent de slagzin.DE VERVUILER BETAALT.=een GROTE LEUGEN.

  1. Je zal er met de batterij niet komen. Je kan ongeveer 1 dag overbruggen . In de winter wanneer je meer energie nodig hebt krijg je het ding niet geladen. Met de huidige weersomstandigheden, dagen of weken aan een stuk slechts 500 W per dag. Die batterij heeft enkel voordeel voor de netbeheerder net zoals de slimme meter.

 15. Schandalig, eerst mensen gek maken om zonnepanelen aan te schaffen en hierna gratis zonne-energie willen inpikken. Ze vergeten dat de zonnepanelen en vooral de omvormers ook kosten met zich meebrengen zoals extra versteviging van het dak naast de dure aanschaf prijzen enkele jaren geleden. Hiernaast blijven ook de kosten voor het schoonhouden van de panelen, slijtage, onverwachts kapot gaan van onderdelen extr.
  Het milieu kan er dan wel bij winnen, maar de beurs die hierdoor in de min was geraakt, zo na verloop van tijd weer aangevuld moeten worden tot een acceptabel bedrag. Doordat de regering zich niet houd aan de afspraken/regels welke in het verleden zijn gemaakt, zouden nu vooral deze zonnepaneel-eigenaars gestraft worden voor de goede zorgen voor het milieu.
  Laat de zonnepaneel-eigenaars zelf kiezen wanneer ze hun meter vervangen willen hebben, dit is toch wel het minsten wat we kunnen verwachten van een regering.
  Want bij deze regeling is het met geld smijten van een burger die België wel heeft geholpen om mee te helpen aan de eisen op milieu gebied van de Europese regelgeving. Moeten we als hardwerkende burger nog wel meehelpen aan deze eisen, als ons zuurverdiende geïnvesteerd geld dubbel afgenomen word.
  Ik ben nu een diep teleurgestelde inwoner over deze regering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS