Digitale meter clean
Digitale meter telt sinds 1 maart niet langer virtueel terug

Gezinnen met zonnepanelen en digitale meter kunnen sinds 1 maart niet langer genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Het arrest van het Grondwettelijk Hof ter vernietiging van het principe van de terugdraaiende teller werd namelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Tijdens de nacht van zondag 28 februari op maandag 1 maart nam netbeheerder Fluvius om middernacht alle digitale meterstanden op. Deze waarden zullen aan de energieleveranciers bezorgd worden om een afrekening te maken, die over een aantal weken aan de klanten zal worden overgemaakt. Eventuele overschotten worden geschrapt, gezien de digitale tellers op nul worden gezet.

Injectievergoeding

Gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter doen er goed aan om zoveel mogelijk van de geproduceerde zonne-energie onmiddellijk te verbruiken of op te slaan, bijvoorbeeld door middel van een thuisbatterij. Zij zullen immers worden belast op basis van de werkelijke afname van het stroomnet.

Hiernaast valt het aan te raden om een terugleveringscontract af te sluiten met een energieleverancier. Onder het nieuwe tariefsysteem ontvangt u immers een vergoeding voor de elektriciteit die u op het net zet. Tenslotte vervalt voor deze doelgroep naast het voordeel van de terugdraaiende teller ook het prosumententarief.

Wie vandaag nog geen digitale meter heeft, kan bij netbeheerder Fluvius uitstel vragen tot begin 2025. U hoeft hiervoor zelf geen initiatief te nemen. Netbeheerder Fluvius zal u zelf eerst contacteren, waarna u in de mogelijkheid bent om uitstel aan te vragen.

Bron: VRTnws, 1 maart 2021

Uw zonnepanelen uitrusten met een batterij?

Maak kennis met onze iLubat en vraag vrijblijvend uw offerte aan!

39 reacties

 1. Door gans die heisa rond terugdraaiende meter wat ik persoonlijk zeer kortzichtig vindt van de overheid, want ze willen dat we rekening houden met de klimaatverandering.
  Het verhaal is onderliggend: de overheid krijgt minder inkomsten van BTW, de leveranciers van elektriciteit hun verdien model komt onderdruk te staan, kort gezegd het gaat om geld verdienen en
  niets anders.

  De elektrische batterij zal niet alles oplossen,

  De energiebehoefte van de gezinnen kan opgedeeld worden in verschillende componenten

  Warmwater voor eventuele verwarming 60% (grootste gedeelte in maanden waar weinig zonne- energie geproduceerd wordt.

  Warmwater nodig voor wasmachine, eventueel vaatwasmachine, douche, warmwater voor koken 25%

  Overige energie: verlichting, en koken 15%.
  Dus het leeuwendeel is warmwater voor 85% van het verbruik.

  Een elektrische batterij zal deze behoefte maar kunnen opvullen voor 20%.
  Een warmwater batterij darren tegen zal deze behoefte voor 80% kunnen opvangen hoe:

  Warmwater batterij vb. SUNAMP, MY-PV deze kan zodanig de opslag doen wanneer de
  elektriciteitsprijs overdag zeer laag is of zelfs 0€ (veel windenergie in de winter).
  Dit is ook een oplossing als volgend jaar de capaciteitstarief van tel wordt (gespreid over de dag je opslag om later terug te gebruiken.)

  De percentages zijn mijn gebaseerd op het verbruiksprofiel van mijn gezin.

 2. voor diegenen die nog een terugdraaiteller hebben raad ik aan een toestelletje te verschaffen
  om uw verbruik tov van uw zonnepaneelopbrengst goed te kunnen inschatten
  je kunt ook uw eigen verbruik zien en verfijnen en ook uw sluipverbruik zien en aanpassen
  het toestel heet shelly EM en is zeer gemakkelijk te installeren er moet geen aanpassing gebeuren
  in uw zekeringkast alles gebeurd via induktie
  en ook u kunt een toestel aansturen (boiler ……….) als uw injectie boven een bepaalde drempel gaat …..niet slecht en al uw gegevens wordt in een n bewaard om zo een trend te zien
  het kost ongeveer 50 eur met 2 inductieve kabelvoelers en kan via het web besteld worden
  een prachtig produkt dat u veel inzichten zal geven over uw verbruik en injectie
  ook nog u gaat uw piekverbruikmomenten voeg om weten als men volgend jaar u gaat belasten op uw piekverbruik

  groetjes aan alle gedupeerden ik ook dus

  1. Men doet zwaar hun best om ons benadeelden te paaien met allerhande nieuwigheden die ons nog eens extra geld kosten om zogezegd onze investering sneller terug te verdienen maar over de nieuwe investering die nodig is om de oude te recupereren zwijgt men wijselijk want die moet ook terugverdient te worden. Resultaat de installatie in einde levensduur wanneer men ze terug verdient. Als een bedrijf zo werkt zijn ze falliet alvorens ze begonnen zijn

 3. Zwaar bedrogen, had nog recht op 4 jaar terugdraaidende teller.
  Ook geen recht meer op een compensatie.
  Had plannen om electrische wagen te kopen – Afgelast, vandaag een dieselwagen besteld en ik voel me heel gelukkig met mijn keuze.
  Politici geven geen moer om het milieu, alleen het eigen zakje vullen is prioritair.
  De keuze voor het stemhokje is reeds gemaakt, maar dat gaat toch niets oplossen, want wie aan het potje zit likt eraan. We leven nu eenmaal in een politieke graaicultuur.
  Waar kan ik me inschrijven als politieker, ik kan namelijk ook goed leugens verkopen, dus voor die test ben ik zeker geslaagd, ook zakken vullen zal ik snel onder de knie hebben, ik hoef daarvoor geen politieke wetenschappen te hebben gestudeerd.
  ik ga stoppen, wordt te gefrustreerd hoelanger ik erover nadenk.

 4. Iedereen moet nu wel de digitale meter weigeren tot 2025 !!!!
  Deze genieten nog 4 jaar van de terugdraaiende meter.
  Ik aanvaarde de digitale meter onder de belofte van 15 jaar terugdraaiend (virtueel).
  Ik ben bedrogen, maar bovendien is het totaal ONAANVAARDBAAR dat de ene klant anders wordt aangerekend, dan de andere.
  Virtueel terugdraaien met een digitale meter is vlot mogelijk en moet zo blijven totdat IEDEREEN een digitale meter heeft. Zoniet is dit ongelijke behandeling van de klanten afhankelijk van parameters die we niet zelf in handen hebben.

 5. Het GWH heeft vandaag beslist dat we de vervanging van de analoge meter wel kunnen weigeren ondanks de bangmakerij van de overheden.
  De argumentatie is dat de eigenaars het grondwettelijk basisrecht hebben om geen dieven (Fluvius) toe te laten op hun eigendom.

 6. Het Grondwettelijk Hof is ook al onbekwaam daar het geen rekening gehouden heeft met Brussel
  en Wallonië .
  Voor wie betalen wij eigenlijk belastingen ??? om ons te laten bedriegen en beliegen door graaiers.
  Het lijkt hier wel Rusland

  1. Beste Jef, zie ook hieronder elders mijn uitleg.
   GWH moest hier geen rekening mee houden wat de regeling in Wallonië en Brussel is (grondwettelijk) in orde.
   Vandaag nog kan de Vlaamse overheid (met NVA, CD&V en Open-VLD) nog dezelfde regeling als in Wallonië perfect legaal stemmen zonder bevoegdheidsprobleem, nl virtueel terugdraaiende teller voor energiegedeelte, prosumententarief voor nettarieven voor de dm. Maar neen, ze zijn hiervoor te laf.

 7. In 2007 werd in Nederland hetzelfde ervaren, in begin beloften+subsidies daarna beloften zonder subsidies en daarna trek uw plan. Toen ik dat zag wist ik hoe laat het was (continuiteit is geen label dat je kan plakken op subsidieplannen aan zijn burgers van gelijk welke regering).
  Mijn plannen voor de toen erg dure zonnepanelen werden opzijgeschoven (16000€ voor 12 zonnepanelen of 2400kW). Een buurman zag toch een mogelijkheid in 2007 door:

  1) Provinciesubsidie duur 1j en eenmalig 1000€
  2) Stadssubsidie (niet overal) eenmalig 750€ en 3-tal jaar van toepassing
  3) Aankoopsubsidie (afgebouwd op een 5-tal jaar) aan te geven als energievriendelijke investering tot 4000€ naar rato van de eigenaarschap en effectieve betaalde belasting, een partner geen belastingen betaalde (of geen inkomen had) deed de helft van de subsidie in rook opgaan.
  4) Certificaten met contract (afgebouwd nu nog ceremonieel)
  5) Terugdraaiende teller maar alles onder 0 was je kwijt opletten dus!

  Later kwam de betaling door de paneeleigenaar van een prosumententarief tbv 40 prct van de factuur voor de volledige capaciteit van de installatie.. Nota genomen dat door injectie en terug afname het net 2 keer gebruikt wordt.

 8. Let op !
  Wanneer men nog geen digitale meter hebt ,maar je wil een thuisbatterij plaatsen dan zal men een digitale meter moeten plaatsen.

  De batterij levert niet voldoende elektriciteit op in de winter en dan ben je weer bedrogen, dat is de verborgen agenda van de overheid (we kunnen deze niet vertrouwen !)

 9. Dat je de politiekers niet moet geloven weet ik al lang: er werd ons ook een volledige terugbetaling beloofd van de Arco spaarcenten, maar nu meer dan 10 jaar verder hebben wij nog niets teruggezien van de 18000 Euro die wij gespaard hadden via Arco!

 10. Tot nu heb ik maar één voorstel gehoord dat ergens compenseert en dat is van VB. Zij stellen voor om een minimum te betalen per kw geïnjecteerde stroom. Van de rest in het Vlaams parlement nog niets gehoord (behalve een onrealistisch voorstel van PVDA) inclusief van de Groenen (een beetje raar omdat het hele groene idee nu zware klappen krijgt). De liberalen hebben door de middenklasse te schofferen hun eigen doodvonnis getekend want de meeste van hun kiezers zijn juist degenen die zonnepanelen gelegd hebben.

  1. Jan, een beter voorstel is van Testaankoop. Zelfde regeling toepassen als in Wallonië nl consument de volgde jaren zelf laten beslissen dat hij een dm wil, en heb je een dm dan wel virtuele laten terugdraaien voor enkel je energie (is Vlaamse bevoegdheid en Vlaamse regering kan dit wel beslissen maar zijn nu te laf !) en je bent je opbrengsten niet kwijt, en de nettarieven beperken tot het prosumententarief zoals nu (zoals voor de analoge teller) en dit laatste is een federale bevoegdheid maar is nu al in voege voor de analoge meters. Weg oordeeel GWH want de federale overheid heeft hun federale toelagen en btw van het prosumententarief (nettarieven).
   De Vlaamse regering (NVA, CD&V en Open-VLD), zoals gezegd, is hiervoor te laf om dit te stemmen en in te voeren.

 11. 1) waarom onderscheid Vlaanderen t.o.v. Brussel/Wallonië?
  2) Waarom is een DIGITALE terugdraaiende meter discriminerend en een ANALOGE niet?
  3) We hebben ALLES elektrisch (houten huis gebouwd in 1991). Bestaan er systemen om bvb onze waterketel automatisch aan te schakelen om op te warmen zodra de zon voldoende schijnt en uit te schakelen bij bewolking? Gisteren 2 maart hadden we 30kWh opbrengst maar heel beperkt gebruik: we beginnen bvb na 18 u te koken, dan is de zon zowat weg…

  1. En wanneer wist Fluvius dat de terugdraaiende teller ter discussie stond? Als ze wisten wat er een risico was hadden ze moeten verwittigen, onze digitale meter werd vlak voor Kerst 2020 geplaatst (wat een cadeau).

   1. Juist, allen zagen de bui al van bij het begin hangen, Fluvius op kop want ze waren vragende partij in de vernietiging van de terugdraaiende teller.
    Waarom de uitrol dan (midden 2019 bij indienen bezwaar), niet op hold gezet door Fluvius (of Vlaamse overheid). Nu kan het blijkbaar wel als het kalf voor meer dan 100.000 zp eigenaars verdronken is.
    Ze beliegen, bedriegen en bestelen ons !

  2. Beste “SunnyBoy” Ik heb een boiler, 75 bruikbare liter, die kan je electr. en met gas opwarmen
   Nu heb ik 4 panelen van 320W bijgeplaatst en via de nodige elektrische voorziening, rechtstreeks “zonder omvormer” op deze boiler aangesloten. Want zoals je weet geeft elke omvorming, van gelijkspanning naar wisselspanning, een verlies van ongeveer 15%.
   Ik kan deze installatie ook nog MANUEEL overschakelen op het gewone net.
   Reeds met het huidige weer gaat de boilertemp. Met gemak naar 60 a 70 gr.
   Deze toepassing werkt nu reeds 2 jaar en geeft mij flinke besparing op gasrekening.
   Theo

  3. Of ze commercieel reeds bestaan weet niet ik. Maar de digitale teller maakt dit nu net wel mogelijk. Ik bouwde ze zelf ( voor een elektrisch vuurtje 2000W, of elk ander toestel met schuko stekker) : P1 poort uitlezen van de DM met een kleine microcontroller (20€). Adhv deze info een SONOFF (bv. S20) inschakelen houden zolang er geen verbruik is van het net (15€). Nergens een wijziging aan bestaande bekabeling of installatie moeten doen …

  4. Of ze commercieel reeds bestaan weet niet ik. Maar de digitale teller maakt dit nu net wel mogelijk. Ik bouwde ze zelf ( voor een elektrisch vuurtje 2000W, of elk ander toestel met schuko stekker) : P1 poort uitlezen van de DM met een kleine microcontroller (20€). Adhv deze info een SONOFF (bv. S20) inschakelen houden zolang er geen verbruik is van het net (15€). Nergens een wijziging aan bestaande bekabeling of installatie moeten doen …

 12. Vorig jaar hebben wij in onze nieuwe woning gekozen om te verwarmen met een warmtepomp,in combinatie met zonnepanelen zou onze investering van vele duizenden euro’s op termijn de beste oplossing zijn. Tot onze bende verkozen leugenaars en bedriegers
  hun politiek benoemde vriendjes klacht lieten neerleggen tegen de regeling die ze zelf bedacht hadden.Nu gaan we ons mogen verwachten aan een hoge elektriciteit rekening terwijl onze zonnepanelen opbrengen voor een ander. Tegen volgende winter gaan we nog een keer investeren,in een houtkachel deze keer veel beter voor het milieu dan onze warmtepomp . Bedankt ik denk aan jullie in het kieshokje.

  1. Dit kan een eventuele oplossing zijn:
   Ik zal deze investering ook doen heb ook een WP

   Warmwater batterij vb. SUNAMP, MY-PV deze kan zodanig de opslag doen wanneer de
   elektriciteitsprijs overdag zeer laag is of zelfs 0€ (veel windenergie in de winter).
   Dit is ook een oplossing als volgend jaar de capaciteitstarief van tel wordt (gespreid over de dag je opslag om later terug te gebruiken.)

 13. Wat een verspilling en absolute onkunde van de regering! Een autobatterij die gelijk of betere eigenschappen heeft dan een thuisbatterij kost gemiddeld 200€ per kwh. Als Demir nu 300€ subsidie geeft, dan is de verspilling weer exubirant. Ze zou eerst eens met die mannekes die de batterijen verkopen moeten gaan onderhandelen.
  Een voorbeeld: Een Tesla 3 heeft een batterij van 75 kwh aan 300€ = 22500€. Zo een vervang batterij kost rond de 12000€ plaatsing inbegrepen. We spreken hier van winstmarges van meer dan 100% en dat zogezegd voor het goede doel, laat me niet lachen. De zonnepanelen en batterij verkopers lachen zich kapot met voor de 3de x zich laten rollen door gewiekste verkopers maar vooral door onkundige inkopers! Bedankt Demir.
  BTW thuisbatterijen zijn beter af met lfp (lifepo4) lithiumijzerfosfaat batterijen, die zijn nog eens 25% goedkoper dan lithium ion. Dus 300€ subsidie per kwh is net zo uit de lucht gegrepen als de 15 jaar van Tommelein.

 14. Ik stel mij de vraag in hoeverre dit Grondwettelijk Hof hier eigenlijk een terecht oordeel heeft geveld !
  Een oordeel dat volledig in overeenstemming is met de grondwet !
  Zijn volgens de grondwet niet alle belgen gelijk voor de grondwet ?
  Hoe kan men dan besluiten dat vlamingen veel meer gaan betalen voor hun elektriciteit dan de brusselse & waalse landgenoten ?
  Als die Tommelein (OVLD) 15 jaar garantie vervalt betekent dit dat er naar een terugdraaiende teller ongelimiteerd in de tijd moet teruggeschakeld worden !
  Zo was het voor de Tommelein (OVLD) 15 jaar uitvinding !
  Zo is het aan ons verkocht ! Daarop hebben wij onze investering gebaseerd ! In die tijd waren OVLD, SPA & GROEN in de regering !
  En als terugdraaiende teller kan in Wallonië en Brussel kan het toch ook in Vlaanderen ?
  De belgische instellingen zijn hoe langer hoe meer één grote knoeiboel ! Voor een deel aangestuurd door een Europese bende vet betaalde klooiers die zowat elke gelegenheid tot doeltreffende europese samenwerking door hun vingers laten glippen !
  Het resultaat van deze knoeiboel is voor wat mij betreft een totaal verlies aan maar enig vertrouwen in de instellingen, of het nu vlaams, waals of rechterlijk, politiek, uitvoerend of wat dan ook aangaat, een beschamende afgang voor de leiding die vooral uitblinkt in heel veel dure postjes en een bende gladde onbekwame prutsers ! Wat mij betreft hoog tijd voor een totaal nieuwe politieke cultuur, dit is helaas niet mogelijk met de huidige politici, allemaal hebben ze hieraan meegewerkt !
  Ik vond het overigens ook al verdacht dat die uitspraak er kwam kortelings nadat 2020 voorbij was …
  Kwestie van zoveel mogelijk burgers erbij te lappen ?
  Als men nog enig vertrouwen bij de burgers wil terug winnen voor de komende verkiezingen moet men dringend stoppen met deze klucht, de gemaakte fouten erkennen en herstellen !

 15. De wens van ELECTRABEL wordt ingewilligd.Het zijn zij die aangedrongen hebben!Ze zagen hun woekerwinsten krimpen door de terugdraaiende teller.Vroeger had je de SP.A die durfde in te gaan tegen ELECTRABEL nu niemand meer,omdat er veel politiekers daar groot belang bij hebben.Hopelijk keert Freya VDB terug op de post van minister van energie,dan zijn de problemen opgelost!Lang leve Freya!!!

  1. Maar Alain, wat vertel je nu, Frea die gaf niet alleen kippen weg, die kippen legde ook nog eieren. Hierboven schreef ik wat zoiets mag kosten. Indertijd gaf Freya 300% van de kostprijs van stroom weg aan de mensen die zonnepanelen kochten. Turtelboom heeft dan de rekening verhoogd waardoor ze natuurlijk snel van haar voetstuk viel. Kernenergie en kolen en gas energie werd gesubsidieerd door de staat. Zonnepaneel certificaten moeten gedragen worden door de stroomkopers met uitzondering van de grote bedrijven. Je weet toch dat zo een systeem in de tijd nooit kan werken. Weg met de politiek als het gaat over techniek. Hier horen geen papagaai advocaten aan te zitten maar technocraten die er iets van kennen. De politiekers die zeggen zich te laten leiden door de technocraten zijn zo blind dat ze kiezen voor gewiekste lobyisten die zich uitgeven voor kenners om hun dikke winsten te halen. Ik word ziek van de onkunde van deze mensen.

 16. gelijkheid???? Ons hebben ze de digitale meter door de strot gedramd, we mochten niet weigeren. Nu 3 maand later kan men weigeren tot 2025. Waar is de rechtvaardigheid nu????

  1. Kan tegen deze ongelijkheid geen klacht worden ingediend ?
   Wij willen hetzelfde behandeld worden en hadden géén keuze !

 17. Niet meer voor kiezen
  het is één dikke politieke leugen en bedrog van Nva Cvp Ovld
  Wie betalen wij ?? graaiers ? niemand
  geeft ontslag in parlement

 18. De NVA heeft meegewerkt in het grondwettelijk hof voor de afschaffing van de terugdraaiende teller!
  Danny Pieters – functie: Magistraat – NVA lidkaart
  Riet Leysen – functie: Magistraat – voorgedragen door de N-VA
  Totaal: 2 van de 12 rechters

  De Open VLD heeft meegewerkt in het grondwettelijk hof voor de afschaffing van de terugdraaiende teller!
  Fientje Moerman – politicus – Open VLD lidkaart
  Totaal: 1 van de 12 rechters

  De CD&V heeft meegewerkt in het grondwettelijk hof voor de afschaffing van de terugdraaiende teller!
  Trees Merckx – Van Goey – politicus – CD&V lidkaart
  Totaal: 1 van de 12 rechters

  4 van de 12 rechters welke mede invloed hebben gehad hierin zitten met hun partij in de huidige Vlaamse regering. Moet men zich niet beginnen vragen te stellen hierover?

  1. beste, nu ziet u zelf hoe die politiekers gangsters zijn, ze zeggen eerst , u heb recht op 15 jaar en dan keuren ze dit zelf af, en zeker N-VA EN VLD ,GEWOON LINKS LATEN LIGGEN BIJ DE VOLGENDE VERKIEZINGEN, en als corona voorbij is zullen we vlug moeten gaan kiezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS