Digitale meters brengen 100 miljoen euro meer op dan verwacht

Digitale meter

Digitale meters brengen 100 miljoen euro meer op dan verwacht

Vanaf 2019 zullen de netbeheerders de oude elektriciteits- en gasmeters vervangen door een digitaal exemplaar. Uit een nieuwe kostenbatenanalyse van de Vlaams Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) blijkt dat de nieuwe prijzen voor beide meters samen een positief effect hebben op het eindresultaat.

Digitale meter

De nieuwe prijs voor de digitale elektriciteitsmeter blijkt immers 22% lager te liggen dan oorspronkelijk aangenomen, terwijl de digitale meter voor gas slechts 6% duurder is dan verwacht. Bovendien bestaan er meer meters voor elektriciteit dan voor gas.  Verder blijkt het datasysteem goedkoper te zijn terwijl de eenmalige opzetkost en activatiekost wegvallen.

100 miljoen extra

Volgens nieuwe berekeningen van de VREG ligt het eindresultaat met 440 miljoen euro meer dan 100 miljoen hoger dan het vorige resultaat (336 miljoen euro). “De nieuwe analyse van de VREG bevestigt dat de digitale meter meer zal opbrengen dat hij kost”, reageert Vlaams Energieminister Bart Tommelein op zijn eigen webstek. “Er moeten geen meteropnames meer gebeuren, er zullen geen aparte budgetmeters meer nodig zijn, we zullen fraude beter kunnen opsporen,…

Doemdenken

Verder geeft de minister aan dat wie de meter actief gebruikt en slimme toepassingen toevoegt, zijn of haar energieverbruik beter zal kunnen sturen. “Het doemdenken mag stoppen, de digitale meter komt eraan en dat is een goede zaak voor onze samenleving”, klinkt het.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (5)

 • BAKN Reply

  Uit dit artikel wordt niet echt duidelijk voor wie de digitale meter 100 miljoen extra oplevert. Het zijn zeker niet de burgers of zonnepaneelbezitters.
  In andere landen waar de digitale meter is uitgerold is het stroomverbruik ook niet gedaald. Als je zuiniger met stroom wil omgaan dan lukt dat ook zonder digitale meter (waar je zelf nog apps voor moet kopen + nieuwe apparatuur die compatible is met de apps en de digitale meter).

  Allemaal onzin dit, de digitale meter wordt ons door de strot geduwd zodat er allerlei nieuwe mogelijkheden tot belastingen / tarieven m.b.t. stroomgebruik ontstaan. Je kunt het nu al zien aan alle voorstellen van de VREG.

  28 november 2019 at 15:16
 • Mikel Reply

  Als de digitale meters zoveel opbrengen waarom moet de consument jaarlijks 15€+12€ extra betalen voor deze toestellen?

  20 november 2019 at 10:33
 • Van Cutsem Reply

  Bron Tommelein?
  Wat heeft deze nog te maken met deze materie of ben ik geen Vlaming meer ?

  Ben ook van oordeel dat eigenaars zonnepalen een beetje aanzien worden als de parias.
  Ben tevreden dat mijn panelen al veel jaartjes liggen en mij toch al iets opgebracht hebben. Voor de huidige plaatsers heb ik mijn twijfels over de korte terugverdientijd die meestal vooropgesteld word.

  Nen Vlaming betaald graag zeker.

  6 juni 2019 at 09:33
 • Truyens Reply

  Ik heb in 2014 zonnepanelen laten leggen , daar ik dacht van het gegraai van procumententarief er niet was , eerste rechtszaak was negatief , een garantie van 5 % rendement op uw investering . Dan komt ineen procumententarief er toch en die 5 % rendement is er alleen als ik mijn panelen afschrijf op 30 jaar , zonder rekening te houden met vervanging omvormer. Nu heeft men de slimme meter , en hetzelfde wat men zegt er is 5 % rendement beloofd. De Vreg kan komen zeveren met berekening modules zoveel als ze wil , ik kan er in excel ook maken en die geven mijn een verlies van zoveel % . En nu is men weer iets nieuws aan het bedisselen om de zonnepaneel leggers de duivel aan te doen . Heren doe wat je wil ; maar ik investeer geen euro meer , zeker niet in zotte batterijen . Alleen in verwarmingstoestellen , die ik op de warme dagen in mei juni juli op het terras aanzet om het overschot op te stoken .

  10 maart 2019 at 17:42
 • vandevoorde rene Reply

  Dat men de mensen die frauderen dan er uit haalt maar laat de eerlijke mensen gerust.
  Ik heb het al meermaals meegegeven onze oude meter doet het nog prima en wij willen dat zo houden
  Iets wat goed is moet blijven

  Groeten M&R

  4 september 2018 at 22:56

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *