Slimme meter
Doorbraak in wettelijke kader digitale meter voor zonnepaneleneigenaars?

Het wettelijk kader rond de invoering van de digitale meter is op dit moment nog niet besproken en gestemd in het Vlaams Parlement. Nochtans begint de tijd te dringen, aangezien de uitrol voorzien is vanaf 1 januari 2019.

Slimme meter

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf eind augustus aan dat eigenaars van zonnepanelen ook met een digitale meter moeten kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller.

Een digitale meter draait in werkelijkheid niet terug. De berekening wordt dus gemaakt op basis van computergegevens. Concreet wordt er een afzonderlijke berekening gemaakt voor:

– De stroom die men opwekt met de zonnepaneleninstallatie
– De stroom die men van het net afneemt
– De manier waarop men het stroomnet gebruikt

Dit wil echter zeggen dat men voor het gebruik van het stroomnet afzonderlijk zal moeten betalen. Hoe meer stroom men van het net haalt voor eigen gebruik, hoe meer men zal moeten betalen.

Op woensdag 24 oktober verdedigt de VREG een voorstel in het Vlaams Parlement.

Bron: Radio 2, De Inspecteur

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

35 reacties

 1. Ik heb over 8 jaar zonnepanelen geplaatst en met de netbeheerder een contract afgesloten. Contracten zijn er om te worden gerespecteerd.
  Dit contract werd reeds eenzijdig verbroken door de prosumententaks.
  Tommelein heeft beloofd dat hij ervoor zal zorgen dat de eigenaars van zonnepanelen niet nog eens worden in de zak gezet omdat de slimme tellers niet kunnen terugdraaien. Of is hij bezig het (zinkend ?) schip te verlaten ?

  Mocht dit toch gebeuren dan denk ik er aan mijn goede oude houtkachel opnieuw van stal te halen en mijn zonnepanelen te verkopen aan de meest biedende.

 2. Spaarzame belgen als we zijn sparen we in de zomer kwh op om in de winter onze woning te verwarmen, die in de jaren 1970-1980 gebouwd werd zeer goed geïsoleerd en elektrisch verwarmd, wat toen gepromoot werd tot en met. Vandaar dat we nu ook ons dak vol gelegd hebben met zonnepanelen. Had men 5 jaar terug het verhaal van de digitale meter en de procumententarief verteld dan werden waarschijnlijk niet zoveel zonnepanelen geplaatst in vlaanderen . Andermaal bij ons … gepakt.

 3. Het kan allemaal veel eenvoudiger! Als je zonnepanelen een teller hebben met het aantal geproduceerde KW dan zou je op de datum van opgave van de meterstanden deze als volgt kunnen opgeven’
  1 meterstand van dagteller
  2 meterstand van de teller die ’s nachts werkt
  3 meterstand van je geproduceerde KW van je zonnepanelen
  Afrekening’ zou dus zijn’: 1 minus 3 ( dagtellerstand min PV tellerstand ) en dan heb je, voor zij die een teller op nachttarief hebben ook een meterstand
  Als je PV installatie te veel heeft geproduceerd ( dus je komt onder nul op dagteller, dan verminder je ook de nachtteller met de overschot. dIt is het eindresultaat.
  Uiteraard zijn er nog de aansluitingskosten ( abonnement) en eventueel prosumen.

 4. Ik heb de indruk dat het gros van al diegenen die hier een reactie hebben geplaatst, met uitzondering van “Emiel” , de problematiek van de terugdraaiende tellers en de aan- en afvoer van elektriciteit op het net niet begrijpen; er is nog veel werk in het onderwijs !

  Urbain

 5. Nog 10 jaar zal ik groenestroomcertificaten ontvangen. Dat moet, want ik heb daar 10 jaar geleden schrikkelijk veel geld in geïnvesteerd, en dat is nog niet terug.
  Na deze 10 jaar verkoop ik mijn installatie (of zet ik ze op non-actief) want dan wordt het voor mij een kost ipv een opbrengst, net zoals het nu al voor velen is, en net zoals het voor iedereen gaat zijn eens de nieuwe tellers overal hangen en staat/producenten/distributeurs hun goesting kunnen gaan doen met de tarifering.

 6. Jef
  Eraan voor de moeite zegt men, dat is voor ons eigenaars van zonnepanelen nu stilaan een begrip, in België is dat nog nooit niet anders geweest. Eerst volle bak promoten en dan volle bak terug pakken ziet maar naar de moderne dieselrijders, vroeger de LPG rijders, aardgas en elektrische wagens. Aanmoedigen met premies en dan goed snijden in de portemonnee van de spaarzame Belg door allerlei taksen en boetes. Men zegt wel eens we zijn de sigaar maar dat klopt volledig we kunnen beter naar de OCW gaan dan hebt ge al die zorgen niet of allemaal minister worden dan hebt ge een grote pre om de kleine man uitgesproken.

 7. wat een zootje zeg, dit is enkel in België mogelijk, nergens ter wereld bestaat deze hallicunante situatie !
  ik hoop dat tommelein al deze reakties leest, of illumen ze naar hem doorstuurt. Ik heb nog volgende boodschap, samen staan we sterk : op volgende manier kunnen we misschien onze wensen doen uitkomen > laten we met z’n allen op een mooi zonnige dag onze pv installatie op non-actief zetten zodat een stroomdip ontstaat (minder instroom en meer afname) waardoor er een tekort ontstaat.
  Wereldwijd bouwen landen momenteel 100 kerncentrales van de laatste generatie om aan toekomstige elec. vraag te kunnen voldoen
  @tommelein : hoe had u gedacht al de electische voertuigen die u wenst op te laden ?
  ik zie uw reaktie op al deze opmerkingen graag tegemoet

 8. Blijkbaar nogal wat misverstand over die aankomende digitale meters : De digitale meter zou “kwartier-integratie” doen d.w.z. per kwartier het verschil maken van de kWh die men afhaalt van het net en de kWh die men terugstuurt. Het communicatiesysteem verbonden aan de meter stuurt dit dan door naar de centrale computer van de netbeheerder. Tot nog toe, met de terugdraaiende teller gebeurt die “integratie” slechts een keer per jaar. Hierdoor kon men in de zomer een kWh-saldo opbouwen om het vervolgens in de winter terug te nemen. Als die 2 in evenwicht staan, heb je op jaarbasis geen verbruik gedaan en dan betaal je ook niet mee voor de kosten van het net. Anderen moesten dan in uw plaats betalen, en dat is niet eerlijk. En dat is dan ook de reden geweest voor de invoering van het forfaitaire systeem prosumententarief. Met de digitale meter zal iedereen dus correcter gaan betalen voor zijn netgebruik en geen “profitariaat” meer van de ene ten opzichte van de andere. Het is dan ook in ieders belang (en billijk) dat je zelf verbruikt op het ogenblik dat je PV-installatie produceert. Helaas minder interessant voor ons als PV-eigenaars aangezien de geproduceerde kWh minder betaald worden dan de geconsumeerde, … Maar men moet de waarheid voor ogen durven zien : het elektriciteitsnet moet ook aangelegd en onderhouden worden, en gratis bestaat niet. Alleen toen in de tijd van sinterklaas of van ome Steve en tante Freya bestond gratis !

 9. Blijkbaar nogal wat misverstand over die aankomende digaitale meters : De digitale meter zou “kwartier-intergratie” doen d.w.z. per kwartier het verschil maken van de kWh die men afhaalt van het net en de kWh die men terugstuurt. Het communicatiesysteem verbonden aan de meter stuurt dit dan door naar de centrale computer van de netbeheerder. Tot nog toe, met de terugdraaiende teller gebeurt die “integratie” slechts een keer per jaar. Hierdoor kon men in de zomer een kWh-saldo opbouwen om het vervolgens in de winter terug te nemen. Als die 2 in evenwicht staan, heb je op jaarbasis geen verbruik gedaan en dan betaal je ook niet mee voor de kosten van het net. Anderen moesten dan in uw plaats betalen, en dat is niet eerlijk. En dat is dan ook de reden geweest voor de invoering van forfaitaire systeem prosumententarief. Met de digitale meter zal iedereen dus correcter gaan betalen voor je netgebruik en geen “profitariaat” meer van de ene ten opzichte van de andere. Het is dan ook in ieders belang (en billijk) dat je zelf verbruikt op het ogenblik dat je PV-installatie produceert. Helaas minder interessant voor ons als PV-eigenaars aangezien de geproduceerde kWh minder betaald worden dan de geconsumeerde, … Maar men moet de waarheid voor ogen durven zien : het elektriciteitsnet moet ook aangelegd en onderhouden worden, en gratis bestaat niet. Alleen toen in de tijd van sinterklaasof van ome Steve en tante Freya bestond gratis !

 10. wel daar heeft ILummen de oplossing voor de Ibat oplader die ga ik volgende jaar in juni laten plaatsen die laad de teveel energie die niet verbruikt is door de zonnepanellen op en als het avond word of er geen zonlicht meer is voor de pannellen verbruikt men eerst de zelf opgeslagen groene energie en als die op is terug van de leverancier
  het is wel een investereing maar men kan het er op ander half jaar de onkosten er terug uit halen

 11. het is zo dat de prijs van elektriek wijzigt gedurende de dag naargelang de beschikbaarheid, we zouden dan ook geld krijgen wanneer m’n op ’t net injecteert. we injecteren vooral op het net rond de middag en allemaal tegelijkertijd, op een moment van weinig verbruik, dus op een moment van overschot, m.a.w. niemand heeft op dat moment echt deze energie nodig wat betekend dat ze er weinig of geen geld gaan voor geven.
  het is dus de bedoeling dat we op termijn investeren in systemen die ons verbruik sturen in functie van beschikbaarheid, dus bv. via domoticasyteem vwasmachine of koelkast laten op of afschakelen naar gelang beschikbaarheid of investeren in opslag (-batterij) maar hier ook zitten we met rendementsverliezen

 12. Digitale energiemeters draaien op software, die kan persoonsgebonden geprogrammeerd worden .
  of met gesjoemeld worden ?

 13. Digitale energiemeters draaien op software, daarmee kan men alles zelf sjoemelen en persoonsgebonden programmeren.

 14. Digitale energiemeters draaien op software, daarmee kan men alles zelf sjoemelen en persoonsgebonden prgrammeren.

 15. na enkele jaren geleden zonnepanelen geplaatst te hebben, overwegen wij nu sterk om ze terug weg te doen en de goede oude houtkachel terug in werking te stellen !
  ondertussen weten we uit ondervinding dat ministers totaal geen zier geven om het milieu, waarvoor ze indertijd massaal zonnepanelen hebben gepromoot.
  nu willen ze het gebruik van houtkachels reduceren… voor het milieu zogezegd nog eens.
  indien ze het gebruik van zonnepanelen hadden aangemoedigd in plaats van afgestraft zoals tommelein doet, hadden we deze overweging niet moeten maken.

 16. Ik heb nu 2450 kw teveel geproduceerd nu dat mijn kinderen weg van thuis zijn , vroeger moest ik niets betalen voor het gebruikt van de meter. Nu moet ik betalen voor de extra stroom dat ik gratis levert aan eandis-infrax , dat mijn geburen gebruiken onmiddellijk (ik woon in centrum stad Antwerpen) zonder kosten van vervoer….en betalen voor de kosten van mijnt verbruik s’avonds .Voor mij betekend prosumenttarief dat ik MOET BETALEN VOOR GRATIS TE GEVEN ELECTRICITEIT aan eandis. We zijn niet verre van DWANGARBEID voor de multinationale firma’s waar de ” beloften zaaiers” van de verschillende partijen in het toekomst postjes zullen krijgen om alleen aanwezig the zijn in Raad van Bestuur en goed betaald voor niets te doen ;als pension extra …zoals een bekend bij IMBEV 4 vergaderingen voor +- 89.000 euro….

 17. Wij hebben zonnepanelen en in 2012 betaalden we dat jaar 72 euro, in 2017 was dat
  779 euro vinden jullie dat normaal, we hebben veel electriek te veel en geven dat gratis weg maar bij jullie is er blijkbaar geen schaamte dat de kleine man zo een rekening krijgt.

 18. De bedoeling van dit alles is dat mensennop termijn zoveel mogelijk off-grid gaan en hun opgewekte enzrgie opslaan in batterijen. Begin alvast maar met windmolens te installeren in je tuin wanneer je een warmtepomp hebt staan waarvan je had berekend dat zijn verbruik zou worden gedekt doorje zonnepanelen. Wat een land…man man man

 19. Wat is het nu? Volgens mij meet de digitale meter de stroom die afgenomen wordt van het net en de stroom die naar het net gestuurd wordt. Dit is niet hetzelfde als de stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen (belangrijk voor de groene stroom certificaten). De stroom die men opwekt en onmiddellijk verbruikt passeert niet eens door de meter. Een terugdraaiende teller simuleren is dus gewoon een aftrekking van de 2 meters, eenmaal per jaar.

 20. Dus mensen zoals ik – met een bijna-nulverbruik dankzij zonnepanelen en een geothermische warmtepomp, die vooral in de winter veel stroom van het net nodig hebben – zijn er aan voor de moeite. Het is niet langer het nulverbruik maar de afhankelijkheid van het stroomnet in de winter waar we op af/aangerekend worden…

 21. Wordt de elektriciteit die we op het net sturen dan ook betaald?

  Waarom moet de kleine man telkens worden geraakt; waarom moet telkens dezelfde de schulden van onze baronnen betalen?????

  1. Zal de stroom die wij op het net zetten evenveel betaald worden als de stroom die we van het net halen? Denk dat we dat op onze buik mogen schrijven. Minister Tommelein is nu zo goed als burgemeester van Oostende. Hij laat de valse beloftes die hij deed voor wat ze zijn” zand in de ogen van de zonnepaneeleigenaars”

 22. Hallo,
  Wij waren één van de eerste proefprojecten van de slimme meter, dit al vele jaren geleden.
  Gaat er met terugwerkende kracht gewerkt worden. Wij hebben al jaren teveel betaald.
  een schandaal.
  Groetjes,
  WW

 23. Dat de mensen die denken in de toekomst zonnepanelen op hun dak te leggen eerst eens goed nadenken. Met al de extra kosten die er nu al zijn en in de toekomst nog bij komen zou het voor mij allesinds niet meer rendabel zijn zonder de groenstroomcertificaten. Weet dat het huidige verschil van de jaarafrekening nog maar net 100 euro bedraagt dan is een investering van enkele duizenden euro’s ook niet meer zo vanzelfsprekend. Voor diegene die goed kunnen tellen, enkele decennia voor je investering rendeert???

 24. Ik vind het straf dat ze de digitale meter niet kunnen (willen) laten terug draaien. Dit is in de praktijk anders wel mogelijk alleen wil de minister hier een manier vinden om toch meer geld uit heel het verhaal te krijgen. Ook vind het niet kunnen dat ,al de groenstroomcertificaten die doorverkocht worden, het geld dat er aan verdiend wordt niet terug naar dezelfde kas gaat van deze die ze uitbetaald. En dan maar op de kap zitten van de mensen met zonnepanelen dat zij de oorzaak zijn van de verhoogde energiefactuur. De kas van de socialezekerheid vaart er anders wel goed bij.

 25. Allemaal goed en wel, maar wij hebben enkele jaren geleden mijn ouderlijk huis gerenoveerd naar een BEN woning met alle kosten die daar helaas bij horen! We hebben een warmtepomp geplaatst en zonnepanelen laten uittellen om ook deze energiekosten te verrekenen. Ook warm water hebben we via de warmtepomp! Enkele jaren later komt men af met de mededeling dat we moeten gaan betalen om onze stroom die te veel is op het net te zetten, terwijl volgens mij die groene stroom toch ook weer verkocht wordt! Lijkt mij dubbele winst voor hun op onze kosten! We betalen nu eigenlijk terug evenveel als vroeger voor de elektriciteit in onze vorige woning. Maar goed , we besparen nog op de warmtepomp dan! nu gaat men de digitale meter zetten die dus niet meer terugdraait! Ik begrijp de bovenstaande berekening, maar ik voel de bui al hangen! Onze warmtepomp gebruikt ook elektriciteit om te kunnen draaien! Tot nu toe was onze afrekening altijd nul! Nu gaat dat dus ook geld gaan kosten! We doen al onze maximale inzet voor het milieu, maar ik begin er toch spijt van te krijgen, want als we nu ook nog eens moeten gaan betalen voor de elektriciteit bovenop het prosumententarief, dan zijn we terug bij af met een flinke kater van de gedane investeringen als gevolg! Regeltjes maken die er nog niet waren als men die inspanningen voor het milieu doet, achteraf, is makkelijk, maar zeker niet eerlijk! Hier was in 2012 nog allemaal geen sprake van!

 26. Ik ben ervan overtuigd dat digitale meters wel degelijk terug kunnen draaien en dat Tommelein of wie dan ook een speciaal model heeft besteld dat niet terugdraait.

 27. Iedereen is goed bezig om een einde te maken aan het installeren van zonnepanelen, doe vooral zo verder, daar is maar één woord voor, proficiat aan al de ezels die hiermee bezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS