Omvormer zonnepanelen
Do’s en don’ts bij vervanging omvormer

U kan niet zomaar de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie vervangen. Zo dient u de vervanging van de omvormer(s) te melden aan uw netbeheerder.

Verder is ook enkel de vervanging van een omvormer toegestaan wanneer deze hetzelfde of een lager vermogen heeft. Aan uw netbeheerder dient u een sluitend bewijs van het gewijzigde vermogen voor te leggen, bij voorkeur een AREI-keuringsverslag, waarin het vermogen bevestigd wordt.

Weet u niet wie uw netbeheerder is? Vul dan hier uw postcode in.

Schade

Mogelijk dient u uw omvormer te vervangen omwille van een defect. Hierbij dient u in het achterhoofd te houden dat het maximaal AC-vermogen van de omvormer(s) hetzelfde moet blijven, waarbij een verschil van maximaal 10% zal worden aanvaard.

U meldt de vervanging van de omvormer(s) aan uw netbeheerder. Hierbij legt u een sluitend bewijs van het gewijzigde vermogen voor, bij voorkeur een AREI-keuringsverslag waarin het vermogen bevestigd wordt. Ook moet u kunnen aantonen dat de omvormer defect is.

Een vervanging van de omvormer heeft geen impact op de minimumsteun van groenestroomcertificaten en de periode van minimumsteun loopt gewoon door.

Bron: VREG

5 reacties

 1. 1) Wat indien ik een defecte omvormer van 1000VA (SMA) moet vervangen , maar de dichtst benaderende die te vinden is van hetzelfde merk (SMA) is 1500VA . Zal dit toegelaten worden door Fluvius , want als ik er ene plaats van 1500VA dan zit ik 500VA boven de toegelaten 5000VA. (Er staan reeds 2 omvormers van elk 2000VA en de van 1000VA is nu defect)

  2) Deze vraag heeft niets te maken met vraag 1) : Mag ik 2 (defecte) omvormers vervangen (met elk 1 string ingang) door 1 nieuwe omvormer (met 2 string ingangen) , en waarbij het aantal VA niet groter (of maximaal 10% groter) is dan de ‘VA som’ van de beide ‘defecte’ strings. ?

  3) Mag de vervanging gebeuren door de eigenaar of moet dit gebeuren door een ‘erkend vakman’

 2. wat is de meerwaarde dat ik mijn distributie beheerder moet verwittigen als ik dezelfde type omvormer plaats bij defect,
  ook al is het een ander merk?

  1. Geachte heer Kerremans,

   Bedankt voor uw bericht.

   Over de meerwaarde ervan spreken wij ons niet uit, maar de distributienetbeheerder dient om administratieve redenen op de hoogte te zijn van het type omvormer waarover uw zonnepaneleninstallatie beschikt.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

   1. …maar ik moet dus niet opnieuw een keuring aanvragen, als ik bvb een 1fase 3kW onvormer vervang door een 3fase van zelfde 3kW vermogen ? Of toch ? En als dat na 1/1/2021 zou gebeuren, ben ik dan door die nieuwe keuring mijn terugdraaiende trller kwijt ?
    Alvast dank, Peter

   2. …maar ik moet dus niet opnieuw een keuring aanvragen, als ik bvb een 1fase 3kW onvormer vervang door een 3fase van zelfde 3kW vermogen ? Of toch ? En als dat na 1/1/2021 zou gebeuren, ben ik dan door die nieuwe keuring mijn terugdraaiende trller kwijt ?
    Alvast dank, Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS