Duizenden PV-installaties niet aangemeld, 18 miljoen euro fraude met groenestroomcertificaten

MAST zonnepanelenwand

Duizenden PV-installaties niet aangemeld, 18 miljoen euro fraude met groenestroomcertificaten

Netbeheerder Fluvius heeft in Vlaanderen in de afgelopen 2 jaar 18 miljoen euro fraude met groenestroomcertificaten opgespoord. Ook werd met luchtbeelden ontdekt dat 5.000 eigenaren van zonnepanelen hun systeem niet aanmeldden.

Dit alles meldt de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir op basis van het jaarrapport energiefraude.

Energiefraude

Op 1 juni 2017 trad hiertoe in Vlaanderen het ‘Decreet Energiefraude’ in werking. Een installateur is sindsdien verplicht om alle installaties voor hernieuwbare energie die geplaatst worden in Vlaanderen, aan te melden bij netbeheerder Fluvius. De Vlaamse regering keurde in januari 2018 op initiatief van minister van Energie Bart Tommelein het uitvoeringsbesluit goed om de strijd tegen energiefraude met zonnepanelen aan te gaan.

Energieregulator VREG meldde vorig jaar nog dat zij hun zonnepanelen binnen 30 dagen na de keuring moeten aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Eigenaren die hun installatie niet tijdig aanmelden, moeten administratieve kosten betalen. Zijn ze te laat, dan kan hun aansluiting op het distributienet, zowel voor afname als injectie, worden geschorst. De kosten voor hen kunnen oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Herkenningssoftware

De verschillende vormen van energiefraude waren in Vlaanderen afgelopen kalenderjaar goed voor 8,5 miljoen euro aan terugvorderbare bedragen. In totaal is Fluvius drukdoende met het terugvorderen van 18 miljoen euro voor het plegen van fraude met groenestroomcertificaten in 2019 en 2020.

Ondertussen gaat Fluvius door met het opsporen van eigenaren van zonnepanelen die hun pv-installatie niet aanmelden. De netbeheerder laat beeldherkenningssoftware hiertoe los op openbare luchtfoto’s van Geopunt Vlaanderen.

Bron: Solarmagazine.nl, 14 mei 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (10)

 • E.J.C. Reply

  Stem met z’n allen op Vlaams Belang: het enige waardoor ‘politici’ het in hun brioek doen!!!

  21 mei 2021 at 04:30
 • E.J.C. Reply

  Stem met z’n allen op Vlaams Belang: het enige waardoor ze het in hun brioek doien!!!

  21 mei 2021 at 04:28
 • Peter V Reply

  De partij die dit oplost heeft mijn stem. Als alle ZP eigenaars dit nu eens doen, dan hebben we toch een zware voet tussen de deur?

  20 mei 2021 at 16:40
 • Marc Reply

  Er bestaat systeem dat je kan instellen om op net te plaatsen of niet (vergelijkbaar met systeem batterij opladen of op net steken)
  Van zodra digitale meter er komt steek ik geen stroom meer op het net, laat mijn zonnepanelen dan gewoon uit werking gaan als mijn batterij vol is.
  Zwaar ontgoocheld in de overheid, niet alleen voor dit trouwens.
  Onze democratie wordt meer en meer een dictatuur en politiestaat !

  19 mei 2021 at 15:54
  • Marnix Reply

   Marc?
   Daar heb ik ook al aan gedacht. Maar ze gaan er iets op vinden denk ik. Zoals gewoonlijk gaan ze ergens het geld uit ons gat weer persen de smeerlappen. En dan maar mensen warm maken om zelfs een lening aan te gaan om zo zonnepanelen te plaatsen en dan opeens op hun stappen terugkomen met die spelletjes. Hoe komt het dan dat ze in Brussel en Wallonië dat wel nog kunnen? En hier bij ons niet? Wat schort er eigenlijk met dit ffs land??

   19 mei 2021 at 16:11
   • carlo Reply

    Omdat wij te laks zijn en toch niets doen.

    29 mei 2021 at 19:12
 • Jan B Reply

  Is het eigenlijk toegelaten om zelf je stroom te maken? vb gewoon enkele zonnepanelen die een boiler opwarmen. Niets op het net en nergens een koppeling op de rest van de woning, eventueel zonder omvormer.

  19 mei 2021 at 10:59
 • wouter Reply

  De enigste mogelijkheid om te frauderen die ik zie is het bijleggen van panelen bij een “ oude” installatie of de oudere panelen te vervangen door panelen met een hogere opbrengst. Als er installaties zijn zonder keuring en niet aangemeld hoe kunnen deze dan groenstroom certificaten krijgen en zo frauderen?

  19 mei 2021 at 09:50
  • Ivo Reply

   ze frauderen door geen prosumententaks te betalen

   19 mei 2021 at 12:34
  • A.M. Reply

   Prosumententaks dient afgeschaft te worden.
   In het verleden was dit dan ook niet.
   We worden genaaid van alle kanten.

   19 mei 2021 at 15:03

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *