Na een Europese aanbestedingsprocedure hebben de Vlaamse netbeheerders Infrax en Eandis het contract voor de productie van de toekomstige Vlaamse digitale energiemeters toegekend aan een samenwerkingsverband tussen IBM België en Sagemcom. 

Digitale meter

Beide ondernemingen zullen de ontwikkeling, productie en levering van de nieuwe meter voor hun rekening nemen, die vanaf 2019 de klassieke, mechanische meters met terugdraaiende teller zal vervangen.

Maximaal standaardmodel

De Vlaamse regering koos voor een maximaal standaardmodel dat de consument de vrije keuze laat om de meter via een datapoort al dan niet uit te breiden met extra, slimme toepassingen. Tijdens de komende maanden zal het model aan het publiek voorgesteld worden. De eerste digitale meters zullen voor het jaareinde geplaatst worden.

De overgang naar digitale meters was onvermijdelijk. Vlaanderen is immers een van de laatste regio’s in Europa die naar digitale meters overschakelt. Bovendien zullen de mechanische meters die we nu kennen binnenkort niet langer geproduceerd worden. Ook evolueert het energielandschap steeds meer van centrale naar lokale productie. De slimme meters zijn dus niet enkel nodig om de afname maar ook de door de klant zelf geproduceerde energie te meten.

Vlot tweerichtingsverkeer

Vlaams energieminister Bart Tommelein noemt de introductie van de slimme meters een ‘cruciale schakel voor de energie-omslag’. “Nu steeds meer mensen, bedrijven en verenigingen zelf hernieuwbare energie opwekken, hebben we nood aan een slim net dat vlot tweerichtingsverkeer aankan. De nieuwe meters zijn daarom een cruciale schakel voor de energie-omslag”, klinkt het.

Bron: persbericht Infrax

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *