Cohousing Waasland
Een tweede leven voor zonnepanelen: de moeite waard of niet?

Levensduurverlenging van producten, componenten en materialen, gerealiseerd door hergebruik en reparatie, is een van de hoekstenen van een circulaire economie. In de afgelopen jaren is er een steeds grotere inzet van zonnepanelen geweest, wat in de toekomst zal leiden tot een verwachte toename van vernieuwing van installaties.

Dit betekent dat veel zonnepanelen zullen worden ontmanteld voordat het einde van hun technische levensduur is bereikt. Een van de doelstellingen van CIRCUSOL is om de levensduur van PV-installaties te verlengen door implementatietrajecten voor de tweede levenscyclus te ontwikkelen.

Binnen CIRCUSOL wordt beoordeeld of en onder welke voorwaarden het zinvol is om de levensduur van zonnepanelen te verlengen, zowel vanuit milieu- als financieel oogpunt. Het milieuvoordeel van levensduurverlenging is niet zo duidelijk als men zou verwachten. Het is belangrijk om rekening te houden met de steeds toenemende efficiëntie van nieuwe zonnepanelen wat betreft elektriciteitsopwekking en de impact van mogelijk transport wanneer de zonnepanelen op een andere locatie worden hergebruikt. Het goede nieuws is echter: er bestaat wel degelijk een milieuvriendelijke businesscase voor de levensduurverlenging.

Er zijn drie richtlijnen vastgesteld om de inzet van een tweede leven voor zonnepanelen in de praktijk te brengen:

1. De zonnepanelen moeten in goede staat verkeren

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar de zonnepanelen die worden ingezet voor het tweede leven moeten in goede staat zijn. Binnen CIRCUSOL wordt beoordeeld of PV-panelen die gerepareerd moeten worden in aanmerking komen voor levensduurverlenging. Het antwoord is tot op zekere hoogte positief. Zolang het gaat om beperkte ingrepen zoals het vervangen van kabels of de aansluitdoos, is het financieel haalbaar om deze reparaties uit te voeren. De impact van complexe reparaties is niet volledig onderzocht, aangezien de huidige panelen niet ontworpen zijn om te worden gedemonteerd en gerepareerd. Gelukkig wint de verbeterde herstelbaarheid van zonnepanelen aan belang. Een van de CIRCUSOL-partners werkt aan het ontwerp van meer herstelbare PV-panelen.

3. Vergeet de rehabilitatiekosten niet

Een laatste parameter die de haalbaarheid van de inzet van zonnepanelen in de tweede levenscyclus bepaalt, zijn de kosten van het herstelproces, aangezien de panelen moeten worden getest en opnieuw moeten worden gecertificeerd. Beter inzicht in het herstelproces van het zonnepaneel en de bijbehorende kosten zijn vereist. Het CIRCUSOL-team zal dit verder onderzoeken.

Bron: Circusol.eu

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

4 reacties

  1. Aan de huidige kostprijs van de elektriciteit, bijkomende kosten nog verwacht, wordt het straks nog rendabel om een stroomgroep op diesel te installeren, bijkomend op de zonnepanelen. Nu wordt er gekraaid over de nodige aanpassingen aan het net door de zonnepanelen eigenaars?? Of die max.10 kW per woning met PV iets uitmaakt,Wat als er straks meer elektrische wagens gaan zijn, die impact op het net zal veel groter zijn. Hou de consument maar voor een dommerik. Pas uw verbruik aan aan het moment van opwekking, wasmachine, droogkast , afwasmachine, ev zelfs ovens laten werken bij afwezigheid? de verzekeringen zullen het graag zien gebeuren

  2. ja de meesten zullen niet vernieuwen en zij met hun mega installaties die miljoenen aan certificaten optrekken, wat zullen zij doen als er niets meer te verdienen valt, van één zaak ben ik zeker hun velden niet renoveren, ze zullen een stille dood sterven, want hetgeen men krijgt om stroom op het net te zetten is te verwaarlozen ten opzichten van de kostprijs om de velden te vernieuwen, heeft men het nog altijd niet begrepen, geen enkele co2 neutrale stroomproductie, is rendabel zonder zware subsidiëring.

  3. Ik vervang ze ook niet meer, na weeral in de zak zijn gezet door de Vlaamse regering. Een toekomt waarin alles electrisch zal zijn is niet realistisch. Met de auto gaan we dan meer stilstaan dan we willen en de stroom gaat peperduur worden.

  4. als ze defect zijn worden niet meer vervangen.
    Zonnepanelen zin niet de toekomstige
    energiebronnen .ALLEEN kernergie en
    waterkrachtcentrales .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS