Floating PV
Eerste drijvende zonnepanelenpark aangesloten op virtuele energiecentrale

Samen met Solar WO Engineering GmbH als installateur en 7C Solarparken AG als exploitant heeft Next Kraftwerke voor het eerst een drijvend PV-systeem aangesloten op een virtuele energiecentrale (VPP). De installatie heeft een vermogen van 729 kWp.

Het systeem is via een protocollaire interface in de VPP geïntegreerd. Kraftwerke werkte prognoses uit van de elektriciteitsproductie van de centrale en verhandelt de elektriciteit op de spotmarkt van de elektriciteitsbeurs.

6800 m²

Met een moduleoppervlakte van ongeveer 6.800 vierkante meter is de centrale slechts iets kleiner dan een voetbalveld. Op de 85×80 meter werden bijna 2000 zonnepanelen geïnstalleerd. De installatie drijft op een meer in de buurt van de stad Salzwedel in het noordoosten van Duitsland, dat is gelegen op een terrein dat eigendom is van de gemeentelijke waterleiding en afvalwaterzuivering van Salzwedel.

De initiatiefnemers gebruiken het meer als waterbuffer, een functie die niet wordt beïnvloed door het PV-systeem. De koeling door het water is gunstig voor de prestaties van het systeem. De zonnepanelen blijven op het water drijven door een systeem van kunststof, dat ook de basis vormt voor een loopbrug naar het land waarop de kabels lopen die de installatie met het elektriciteitsnet verbindt. Een speciaal ontwikkeld ankerontwerp bestaande uit 43 aan wel bevestigde staalkabels zorgt ervoor dat de installatie op zijn plaats blijft. Op die manier wordt er rekening gehouden met de wind, verwachte sneeuwbelasting en de diepte van het water.

‘Gebiedsneutrale uitbreiding’

“Next Kraftwerke verhandelt de elektriciteit van verschillende van onze PV-systemen op de spotmarkt. Door de goede samenwerking was het voor ons logisch om ook voor deze bijzondere centrale samen te werken met Next Kraftwerke”, reageert Torsten Oehme, Managing Director van Solar WO Engineering GmbH.

“Het besturingssysteem van onze virtuele energiecentrale maakt abstractie van het type installatie. Daarom verschillen voor ons de verbinding, datacommunicatie en prognoses niet van andere installaties”, zegt Florian Roeder, Key Account Manager bij Next Kraftwerke. “We geloven dat er een groot potentieel bestaat voor drijvende PV-systemen omdat ze een gebiedsneutrale uitbreiding mogelijk maken. We zijn erg blij dat we een samenwerking op poten hebben kunnen zetten voor dit toekomstgerichte project.”

Bron: next-kraftwerke.Com

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS