Energiefactuur
Elektriciteitsfactuur Vlaamse gezinnen 17 keer sterker gestegen dan in buurlanden

Vorig jaar betaalde de Vlaming zo’n 260 euro meer voor zijn elektriciteit dan vier jaar geleden, een stijging met maar liefst 33%. In geen enkele van onze buurlanden ging het zo snel, zo wees een onderzoek van VRT NWS uit. Nochtans is onze elektriciteit zelf amper duurder geworden.

Volgens de berekeningen van VRT NWS betaalde een gemiddeld Vlaams gezin vier jaar geleden 780 euro voor zijn stroomfactuur. Vorig jaar was dat al 1.040 euro, een stijging van 260 euro of 33 procent. Dat is een pak meer dan in onze buurlanden.

Evolutie stroomfactuur
Bron figuur: VRT NWS met gegevens van CREG

In Duitsland en Frankrijk stegen de stroomfacturen met amper 4 procent.  In Groot-Brittannië was dat ongeveer 1,5  procent. In Nederland was er tussen 2015 en 2018 zelfs een daling met 1,8 procent.  De stroomfacturen van de Vlaamse gezinnen stegen ruim 17 keer meer dan het gemiddelde van die van hun Franse, Britse, Nederlandse en Duitse buren. Daardoor werden we in 2017 zelfs de hoogste van de EU met stroomfacturen die boven de 1.100 euro uitkwamen.

Prijs van elektriciteit is niet het probleem

Wanneer we de stroomfacturen wat beter bekijken, blijkt dat niet de prijs van de elektriciteit de oorzaak van de forse stijging is. De stroomprijs ligt in ons land ongeveer even hoog als in onze buurlanden, en is tussen 2015 en 2018 met nauwelijks 4 procent gestegen.

Tegenwoordig maakt de prijs van de elektriciteit amper nog een kwart uit van onze stroomfactuur.  Drie kwart bestaat dus uit andere componenten, zoals de btw, allerlei heffingen en de kosten voor de elektriciteitsnetten. Die worden niet zozeer gestuurd door de markt, maar door de politiek. En die andere componenten zijn flink duurder geworden.

Stijging onderde
Bron figuur: VRT NWS

Bron artikel: VRT NWS, 17 mei 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. beste lezer, ik heb dit 5 jaar geleden al voorspeld, nu de prijzen voor bepaalde gezinnen niet meer betaalbaar zijn worden ze wakker … Met z’n allen betalen we massa’s geld aan de overheid EN EUROPA maar de ‘witte boordjes’ begrijpen het niet. Vrij verkeer van goederen, personen ….. Europa ten bate van de burger zou je denken, niets is minder waar …. ik hoop dat er zsm buitenlandse aanbieders kunnen komen die hier eerlijke handel komen drijven want als je in belgië de prijsregulatie ‘los’ laat dan stijgen ze ipv dalen. Voorbeelden genoeg, electriciteit, brood …
  en dan nog niet te spreken van het lobbywerk waarbij de kabinetten inclusief hun ministers om de tuin geleid worden …. puur onkunde, de ‘slimme’ meter is hiervan een mooi voorbeeld, BBM = belgische burger melkkoe

 2. Het zijn hoofdzakelijk de bijkomende kosten die elektriciteit onbetaalbaar maken Ik verbruik dank zij zonnepanelen amper 200 kw./jaar maar moet toch meer dan 500 Euro ophoesten, 2,5 euro/kw., bende zakkenvullers van politiekers.

 3. Hoe worden in de andere landen, Frankrijk, Duitsland,… de andere componenten zoals taks, heffingen, dit zijn inderdaad politieke beslissingen; maar wat met de kosten voor de elektriciteitsnetten; hoe wordt dat dan verrekend?

 4. De regering Di Rupo verlaagde tijdelijk de BTW op elektriciteit van 21 naar 6%, zonder dat daar geld voor was, dit was een verkiezingsstunt. Tegelijkertijd werden de energieprijzen bevroren. Het is dan nogal logisch dat, eens de bevriezing en de tijdelijke BTW verlaging voorbij is, de energieprijzen ferm stijgen.

 5. En hup, daar gaat onze zogezegde koopkrachtverhoging van 3,5%.
  De mensen hebben gelijk als ze zeggen dat ze minder over hebben.
  Alles wordt duurder en een uitgeholde index kan niet volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS